avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Executare silita - institutie publica
Discuție deschisă în Executare silită

Executare silita - institutie publica

In anul 2007 am castigat definitiv si irevocabil un proces (contencios administrativ) cu o institutie publica (unitate de invatamant). Hotararea contine in dispozitiv si obligarea paratului la plata cheltuielilor de judecata.
:-/:-/:-/
As dori sa stiu daca mai are sens sa ma adresez unui executor judecatoresc la aproape un an de la ramanerea definitiva a hotararii.

Am auzit ca executarea silita are anumite particularitati atunci cand este vorba despre o institutie publica.

M-ar interesa si actele normative care stabilesc acest lucru!


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:45, 3 August 2008
Parerea mea este ca va puteti adresa fara nicio problema executorului judecatoresc in vederea executarii hotararii definitive si irevocabile (pe care trebuie s-o investiti cu formula executorie),fiind vorba de o suma de bani de recuperat, intrucat nu au trecut 3 ani de la data ramanerii definitive a sentintei, acesta fiind termenul de prescriptie. (art. 372 si urmatoarele Cod procedura civila).
In ceea ce priveste executarea silita, dreptul comun nu contine derogari pentru institutiile publice. Totusi, acestea rezulta implicit din aplicarea dispozitiilor Ordonantei Guvernului nr.22/2002 privind executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice, stabilite prin titluri executorii. Aceasta prevede ca executarea obligatiilor de plata ale institutiilor publice stabilite in baza unor titluri executorii prin poprirea conturilor detinute de institutiile publice la Trezoreria Statului este conditionata de doua elemente cumulative: dispozitia ordonatorului de credite (adica institutia debitoare) si existenta creditelor bugetare cu aceasta destinatie.

Dacă executarea creanţei stabilite prin titluri executorii nu începe sau continuă din cauza lipsei de fonduri, instituţia debitoare este obligată ca, în termen de 6 luni, să facă demersurile necesare pentru a-şi îndeplini obligaţia de plată. Acest termen curge de la data la care debitorul a primit somaţia de plată comunicată de organul competent de executare, la cererea creditorului.
In cazul în care instituţiile publice nu îşi îndeplinesc obligaţia de plată în termenul prevăzut mai sus, creditorul va putea solicita efectuarea executării silite potrivit Codului de procedură civilă şi/sau potrivit altor dispoziţii legale aplicabile în materie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata cheltuielilor de judecata ! florinsadova florinsadova In urma unui litigiu de munca angajatorul a fost obligat sa plateasca cheltuielile de judecata si celelalte drepturi salariale de care ar fi beneficiat ... (vezi toată discuția)
Executarea silita a caselor de pensii MarianBR MarianBR Pensionarii care au hotarari judiciare definitive asupra incasarii unor sume de bani de la Casele Judetene de Pensii asteapta mult si bine la hachitele ... (vezi toată discuția)
Titlu executoriu simona35 simona35 Pot investi cu formula executorie o decizie penala data in apel, recursul fiind respins? Sau trebuie sa investesc decizia data pe fond? Care ar fi procedura? (vezi toată discuția)