Buna ziua,
As vrea sa va cer sfatul in privinta situatiei in care ma aflu acum. In perioada ianuarie-mai 2011 am fost intr-o perioada de formare profesionala pentru care am semnat un act aditional care stipuleaza ramanerea in companie inca 3 ani sau plata costurilor formarii profesionale. In acesta perioada am primit o indemnizatie de 75% din salariul de baza. Imediat dupa incetarea periadei de formare, respectiv din iunie, activitatea firmei s-a restrans iar mie mi-a fost suspendat contractul de munca pe acest motiv, dar imi este platita o indemnizatie de 75% si vin la birou pentru indeplinirea unor sarcini administrative. Intrebarea mea este: daca in acesta perioada de suspendare contract imi gasesc de lucru in alta firma am dreptul sa imi depun demisia de la actualul loc? Actualul angajator are dreptul sa imi ceara plata cursului de formare sau articolul 49 alin. 6 din Codul Muncii ma absolva de acesta plata?
Multumesc.
Art. 198 C.mun.
(1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala, in conditiile art. 197 alin. (1), nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca pentru o perioada stabilita prin act aditional.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
.......