avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... constructie fara autorizatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

constructie fara autorizatie

am cunparat un teren in iasi com miroslava si am costruit o casa si nu am autorizatie de constructie deoarece cind am facut casa terenu era pe extravilan acuma in 2010 lau trecut in intravilan si primaria mia facut nota de constatare si vrea sami dea 50000 roni amenda nustiu ce sa fac ,,,,gainuta_cristian@yahoo.com
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 13:05, 8 Iulie 2011
Va trebuii sa obtineti autorizatia de constructie.
Aveti nevoie de: Certificat de Urbanism, studiu geotehnic pentru amplasament, proiectul casei, avizul de la mediu, avizele si acordurilor furnizorilor de utilitati prezente in zona (electricitate, alimentare cu apa si canalizare, gaze, salubritate etc.), expertiza tehnica.

Dosarul prin care se solicita AC se intocmeste cf. Legii 50/1991 si va cuprinde:
1. cerere tip pentru emiterea AC;
2. certificatul de urbanism (in copie);
3. dovada titlului de proprietate asupra terenului (copie legalizata);
4. proiectul (documentatia tehnica) pentru autorizarea executarii lucrarilor de constructii – DTAC, inclusiv referatele de verificare, semnate si stampilate in original (2 exemplare);
5. avize si acorduri, daca sunt solicitate prin certificatul de urbanism, inclusiv acordul de Mediu;
6. dovada privind achitarea taxelor legale.

In legatura cu amenda, va trebuii sa o platiti si pe acea. Totusi incercati sa ajungeti la o intelegere cu primaria. Dvs obtineti autorizatiile iar ei va sterg amenda.
Ce interes ar avea "organul" sa stearga (?!) amenda?
Amenda pentru construirea unui imobil fara autorizatie nu mai poate fi aplicata daca au trecut mai mult de 2 ani de la data edificarii constructiei respective (legea 50/1991). Totusi, in cazul aplicarii ei, ea nu se "sterge", chiar daca se obtine, ulterior, intrarea in legalitate: amenda se aplica pentru fapta contraventionala comisa (respectiv construirea fara autorizatie), si nu are ca bonus stergerea, in cazul obtinerii actelor necesare.
Ce aveti de facut: Ordinul 839/2009 (art. 59) - normele de aplicare a legii 50/1991:
Intrarea in legalitate:
(3)În situatia în care constructia realizata fara autorizatie de construire întruneste conditiile urbanistice de integrare în cadrul construit preexistent, autoritatea administratiei publice locale competente poate proceda la emiterea unei autorizatii de construire în vederea intrarii în legalitate, în coroborare cu luarea masurilor legale care se impun, numai în baza concluziilor unui referat de expertiza tehnica pentru cerinta esentiala de calitate "rezistenta mecanica si stabilitate" privind starea structurii de rezistenta în stadiul fizic în care se afla constructia, precum si pentru cerinta esentiala de calitate "securitatea la incendiu", numai dupa emiterea Acordului de mediu, în conditiile legii.
.
Luati legatura cu un proiectant autorizat, sa va rezolve problema.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aprobare garaj marbostgms marbostgms Doresc ca in prelungirea casei (un perete comun) sa-mi construiesc un garaj. Va rog sa-mi spuneti de ce aprobari am nevoie, pentru a nu cadea in abatere, desi ... (vezi toată discuția)
Avize si autorizatii MdenisaL MdenisaL Buna ziua!imi puteti spune ce avize si autorizatii sunt necesare pentru o cladire de locuinte de serviciu pentru strainii ce lucreaza in Romania. Va multumesc ... (vezi toată discuția)
Intrare in legalitate - obtinere autorizatie de constructie adrian_maier adrian_maier Buna ziua, Intre 1996 si 2000 am construit o casa pe un teren in Bucuresti. Am apelat la mai multe persoane in acea perioada, inclusiv arhitecti, care mi-au ... (vezi toată discuția)