avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1097 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... comisia disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

comisia disciplinara

in cazul in care directorul general al unei firme de constructii este tras la raspundere pentru desfasurarea necorespunzatoare a cativitatii sale care si cati membri ai comisiei sunt apti pentru al audia si ulterior daca se dovedeste a fi vinovat apti pentru al sanctiona si ce functie trebuie sa aiba ei in cadrul firmei?
2. Este posibil ca directorul general sa fie tras la raspundere de o persoana care are functia de director, fiind numit de 2 saptamani in aceasta functie , iar acesta nu a lucrat impreuna cu directorul general, nu au colaborat la niciun proiect in ceea ce priveste obiectul de activitate al firmei si anume constructiile? este normal ca un om care nu are habar, nu a fost interesat, nu are cunostinte tehnice in domeniul constructiilor si cu privire la activitatea directorului general pe care l-am mentionat sa aiba dreptul sa faca parte din aceasta comisie dupa ce a aplicat amenintari asupra altor persoane cum ar fi ingineri, sef de punct de lucru si asupra directorului general din speta?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
mada_f, utilizator
Cel mai recent răspuns: mada_f , utilizator 08:58, 8 Iulie 2011
Clarificare:
Comisia de cercetare disciplinara NU poate aplica sanctiuni. Sanctiunile sunt aplicate de catre conducerea societatii, comisia doar cercetand faptele si, cel mult, facand propuneri cu privire la sanctiune.

1. Comisia de cercetare disciplinara (conform uzantelor) trebuie sa fie formata din minim 3 persoane si in orice caz sa fie un numar impar de persoane.
De asemenea, tot conform uzantelor si pentru a se putea dovedi ca cercetarea s-a facut sub toate aspectele relevate, cel putin unul dintre membrii comisiei trebuie sa fie de specialitatea celui cercetat, in conditiile in care se cerceteaza persoana cu privire la modul in care isi desfasoara activitatea profesionala, astfel incat sa poata intelege problemele de natura tehnica.
Functia detinuta de catre membrii comisiei nu este importanta, comisia fiind numita de conducerea societatii, in raport de criteriile pe care le considera aceasta. (Binenteles ca nu va fi pusa femeia de servici sa il cerceteze pe director).

2. Nu inteleg ce vrei sa spui prin tragerea la raspundere a directorului general de catre o persoana care este director (ce fel de...??) de 2 saptamani.
Daca te referi la o sesizare facuta de un astfel de director, catre superiorii Directorului General si, implicit, catre conducerea societatii, atunci o astfel de sesizare o poate face oricine are cunostinta de o fapta ce poate fi sanctionata disciplinar.
Daca insa acest director este subaltern al directorului general si dispune realizarea cercetarii disciplinare, aceasta nu se poate, decat daca prin functia sa, are si atributii de conducere a societatii.
Trebuie totusi sa fii mai explicita.
Atentie, membrii comsiei de cercetare disciplinara trebuie sa fie neutri, ei nu pot fi dintre cei care au sesizat faptele. (Desi nu este o prevedere legala, in instanta se pot identifica motive de anulare a deciziei de sanctionare).

Cu consideratie,
George
Care uzante stabilesc ceea ce dvs ati postat ? ... nu exista niciun act normativ pentru sectorul privat care sa reglementeze asa ceva ... o comisie de disciplina poate fi formata si dintr-o singura persoana.

Componenta comisie este stabilita de catre angajator si nu este obligatorie ca in cadrul acesteia sa fie numite o anumita categorie de persoane.
Prin uzante nu ma refeream la un act normativ ci la o practica uzuala.
Nu am spus ca nu se pot face si exceptii de la aceasta practica, insa am experienta unor cazuri in instanta, cand a fost contestat inclusiv modul in care s-a realizat cercetarea prealabila, considerandu-se, în final, de către instanţă, că prin rezultatul cercetării a fost indusă în eroare conducerea societăţii, cu privire la situaţia de fapt reţinută de către comisie şi,astfel, a fost un element în plus, avut în vedere la pronunţarea hotărârii de anulare ade deciziei de sancţionare.
Din aceeaşi perspectivă a fost analizată de către instanţă şi calitatea membrilor comisiei, unde, într-un mod voalat, s-a reţinut că membrii comisiei de cercetare nu aveau cunoştinţele necesare pentru a înţelege dacă fapta angajatorului reprezintă sau nu o abatere.
Până la urmă, totuşi, un astfel de "handicap" poate fi acoperit prin eventuale lămuriri solicitate de către comisie, unui specialist din cadrul societăţii respective.

Obiectivitatea instanţelor de judecată, în litigiile de muncă, este, de multe ori, "uşor" umbrită de latura socială, urmărindu-se, mai întâi de toate, interesul angajatului.
Astfel, respectarea procedurilor mai sus arătate, au tocmai rolul de a evita rezultatul subiectiv al unei astfel de atitudini.
De obicei , comisia de disciplina cerceteaza fapta care constituie abatere disciplinara si nu activitatea salariatului cercetat .... de exemplu, nu cred ca are relevanta ca daca un economist savarseste o abatere disciplinara in cadrul comisiei trebuie sa fie fie un economist, fie un expert contabil etc... cred ca acea comisie trebuie sa fie constituita din persoane a caror obiectivitate nu poate fi pusa la indoiala.
mada_f a scris:

in cazul in care directorul general al unei firme de constructii este tras la raspundere pentru desfasurarea necorespunzatoare a cativitatii sale care si cati membri ai comisiei sunt apti pentru al audia si ulterior daca se dovedeste a fi vinovat apti pentru al sanctiona si ce functie trebuie sa aiba ei in cadrul firmei?


Sunt de acord cu tine "freeelis" cu privire la obiectivitatea de care trebuie să dea dovadă comisia.
In ceea ce priveşte natura cercetării, in speţa de faţă s-a spus clar că cercetarea se face pentru desfăşurarea necorespunzătoare a activităţii de către un director general.
Pentru o astfel de situaţie şi pentru altele similare, care privesc chiar activitatea profesională, cred că existenţa unui specialist este foarte importantă.
Practic se urmăresc aceleaşi elemente ca pentru necorespunderea profesională, însă se aplică procedura cercetării disciplinare, pentru că este mult mai sigură.

Alte discuții în legătură

Cercetare disciplinara lungeanuadina lungeanuadina Buna ziua! Vreau sa fac o cercetare disciplinara si nu sunt multumita de formularele mele... Ma poate ajuta cineva cu un model de -referat de sesizare; ... (vezi toată discuția)
Raspunderea disciplinara IoannaP IoannaP Nu este posibil ca la cerere, din comisia de cercetare disciplinara sa faca parte si o persoana de la ITM? Deoarece s-a constituit comisie intr-un caz concret ... (vezi toată discuția)
Convocare cercetare disciplinara dijmarescu dijmarescu Buna ziua, Avand in vedere prevederile art. 251 alin. (2) din Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii care stipuleaza faptul ca in vederea desfasurarii ... (vezi toată discuția)