Vedeti mesajul. Multumesc.
Va sfatuiesc sa cititi cu atentie contractul de munca, acolo trebuie sa fie trecut numarul de ore pe care trebuie sa le efectuati, retributia aferenta, numarul de zile de concediu. Nu e problema dumneavoastra ca in contract scrie ca trebuie sa lucrati opt ore pe zi si angajatorul va tine numai sase. Nu dumneavoastra ati cerut sa lucrati numai sase ore ci angajatorul. Angajatorul poate sa va tina la servici cite ore doreste da nu mai mult decit e stipulat in contract,cu conditia sa nu va afecteze veniturile. Cum prezentati dumneavoastra speta,e un abuz din partea angajatorului drept pentru care il puteti chema in judecata pentru nerespectarea contractului de munca. Atita timp cit dumneavoastra respectati in totalitatate contractul de munca,angajatorul nu are ce sa va faca,in cazul in care var desface contractul de munca in mod abuziv,instanta il va obliga sa va repuna in functie si cu plata tuturor drepturilor din urma. Eu va incurajez sa va angajati un aparator si sa va obtineti drepturile in instsnta daca pe cale amiabila nu se poate . Va doresc sa aveti incredere in dumneavoastra si curaj ,noroc Mariiky
Maxime!!!
Potr.art.39(1) lit.c C.Muncii, salariatul are dreptul la concediu de odihna anual.
Art.40(2) lit.c C.Muncii, prevede ca angajatorul trebuie sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din C.C.M. aplicabil si din C.I.M.
Art.144 din C.Muncii prevede ca salariatul trebuie sa efectueze in natura concediul legal de odihna, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Va sfatuiesc sa va adresati cu cerere scrisa angajatorului si in situatia in care vi se spune "NU!" rugati sa va motiveze respingerea. In raport de aceasta va puteti adresa instantei de judecata.
multumesc pentru raspuns ,dar ar mai fi o problema ;nu mi se refuza dreptul la concedil de odihna dar in schimb ma obliga sa lucrez in perioada cind colega mea este in concediul de odihna fara a ma plati suplimentar daca am refuzat sa lucrez in locul ei ,(asta insemnind sa lucrez 1 luna continuu eu si 1 luna continuu ea ) de luni pina simbata inclusiv am primit acelasi raspuns "nu iti comvine pleaca,voi lucrati 6 ore si nu am ce sa va fac" Normal ar fi sa aduca pe altcineva care sa tina concediile, neobligindune pe noi sa ne lucram una alteia.
In conditiile astea ce ma sfatuiti sa fac ,!Moentan nu imi pot permite sa platesc un avocat ,si va intreb exixta alte cale de a-mi primi drepturile,cui ma pot adresa in afara de instanta?
Ce inseamna sa lucrati "continuu" o luna? Cate ore pe saptamana?
Durata maxima legala a timpului de munca nu trebuie sa depaseasca 48 de ore pe saptamana. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare(si care ar trebui platite, de regula:D), poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
Daca nu aveti posibilitati materiale pentru a va angaja un avocat, incercati sa va aparati singur. In materie de conflicte de munca, judecatorii sunt mai intelegatori si mare lucru nu ar fi de facut. Doar sa aplice dispoz. din C.M.(se vor solicita probabil C.C.M., C.I.M.si relatii cu privire la motivul neefectuarii concediului de odihna).