lucrez la o firma in ploiesti cu program de 6 ore iar in contractul de munca este program de 8 ore practic lucrez1zi da 1 nu.in aceste conditii petronul nu ne acorda concediul de odihna decit scriptic,motivind ca lucram program scurt ,netinind cont ca lucram si simbata .,dar suntem obligate sa facem una alteia in loc pentru a ne lua liber ,ca nu se poate numi concediu,dar cererea de concediu trebuie sa fie facuta in anul respectiv ,indiferent de situatie.
.Intrebarea mea este urmatoarea ;ce drepturi avem ca angajati in aceasta situatie ,deoarece in momentul in care am ripostat ni sa spus ca daca nu ne convine putem pleca ,dar de a gasi o solutie nu sa pus problema . Daca ar fi chemati in instanta ce sanse am avea sa ne cistigam dreptul la concediul de odihna .Mentionez ca la aceasta firma lucrez de 6 ani in aceleasi conditii. Va multumesc si astept un raspuns!
multumesc mult de raspuns .Lucrul incontinuu 1 luna inseamna 12 ore pe zi de luni pina vineri iar simbata pina la ora 14 ,. Eu lucrez 1zi da 1 nu, cite 12 ore pe zi iar simbata7 ore ,acesta este programul zilnic iar cind ne tinem concediul 12 ore zilnic.va multumesc inca odata si o sa incep sa imi fac un dosar cu extracte din codul muncii unde sa fie specificatedrepturile salariatului referitor la program si concediul de odihna. va multumesc inca odata
Pentru salariaţii angajaţi cu norm[ întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână, iar împreună cu orele suplimentare nu poate depăşi 48 ore pe săptămână. În mod excepţional, această limită poate fi depăşită, cu condiţia încadrării într-o medie săptămânală de 48 ore pe săptămână, calculată pentru un interval de maximum 3 luni.
Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe săptămână.
Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor şi nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 21 de zile lucrătoare.
Pentru neregulile savarsite de catre un angajator cu privire la relatiile de munca, sanatatea si securitatea in munca aveti posibilitatea de a sesiza Inspectoratul Teritorial Munca.
sa nu uitam si de prevederile art.112 al.2. din Legea 53/2003 (Codul Muncii):
"Durata zilnică a timpului de muncă de 12 ore va fi urmată de o perioadă de repaus de 24 de ore."
dar nici de prevederile art.132 cu privire la repausul saptamanal:
"(1) Repausul săptămânal se acordă în două zile consecutive, de regulă sâmbăta şi duminica.
(2) În cazul în care repausul în zilele de sâmbătă şi duminică ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) În situaţia prevăzută la alin. (2) salariaţii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de muncă sau, după caz, prin contractul individual de muncă.
(4) În situaţii de excepţie zilele de repaus săptămânal sunt acordate cumulat, după o perioadă de activitate continuă ce nu poate depăşi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului Codulteritorial de muncă şi cu acordul sindicatului sau, după caz, al reprezentanţilor salariaţilor.
(5) Salariaţii al căror repaus săptămânal se acordă în condiţiile alin. (4) au dreptul la dublul compensaţiilor cuvenite potrivit art. 120 alin. (2)."
Art. 276 al.1.lit.i din Codul Muncii prevede sanctiuni in acest sens:
"(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
...
i) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului săptămânal, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei; "