avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ZILE CASATORIE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ZILE CASATORIE

Buna ziua,
Imi puteti spune, va rog, in situatia in care nu a fost aprobat CCMUNN, pe 2011, cum se procedeaza cu drepturile angajatilor in legatura cu zilele libere acordate pentru casatorie? Mai este aceasta regula valabila? In ce conditii? (angajatorul se foloseste de aces pretext pentru a nu acorda aceste 5 libere legale).
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 18:56, 6 Iulie 2011
Este obligatoriu acordarea acelor zile. In regulamentul d e ordine interioara ar trebui sa apara punctat acest aspect.
Puteti anunta la ITM .
Numai daca este prevazuta in ccm aplicabil angajatorului sau in Reg. Intern al acestuia este obligatorie acordarea acestor zile libere platite.

ITM nu are ce sa faca daca acordarea acestor zile nu este prevazuta in niciun document al angajatorului.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
claudiaP a scris:

Este obligatoriu acordarea acelor zile. In regulamentul d e ordine interioara ar trebui sa apara punctat acest aspect.
Puteti anunta la ITM .


Doar daca in ROI este prevazut acest aspect.In prezent ,angajatorul nu mai este obligat sa prevada acest aspect in ROI.Nu exista temeiul legal.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iulie 2011
andymaurul, utilizator
Trebuie respectat CCM la nivel de ramura. Iar acolo sunt stipulate zile libere pt casatorie. Deci, va puteti adresa la ITM. Regulamentul de ordine interioara este obligatoriu sa existe.
Codul Muncii prevede la art.242 lit.c ca, regulamentul intern trebuie sa contina drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor.
Prin urmare, in R.I. se poate prevede acordarea de zile libere platite ca drept al salariatului.

In acest sens, se exprima si art.152 alin.2 C.mun., si anume : Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Alte discuții în legătură

Zile libere platite casatorie dupa noul cod al muncii 2011 Johndaniell Johndaniell am trimis cererea de concediu + copie dupa certificatul de casatorie, si am primit urmatorul raspuns : .. Dreptul la zile libere platite pentru casatorie ... (vezi toată discuția)
Concediu dupa 11 luni de la angajare walipope walipope Buna ziua. As dori sa cunosc faptul daca, la aprox. 11 luni de la incadrarea in campul muncii - se poate obtine concediu (pentru casatorie). Este stipulat ... (vezi toată discuția)
Acordare zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie ileanacs ileanacs Buna ziua. Pentru mine este inca neclar: CCMN 2007-2010 este inca in vigoare ? Se aplica CCMN 2011-2014? Sau nici unul din acestea? Ca sa ... (vezi toată discuția)