avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii angajare pensionar
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

angajare pensionar

Cum se procedeaza in cazul angajarii unui pensionar iesit la pensie in conditii normale ? Vreau sa stiu daca am voie sa-l angajez daca pe decizia de pensionare scrie ca a iesit la pensie in conditii normale,daca da ,ce salariu ii atribui,avand in vedere ca vreau sa-l angajez 4 ore pe zi?

multumesc!
Cel mai recent răspuns: gheorghe.stanoiu , utilizator 11:45, 12 Martie 2013
In conditiile noului cod al muncii daca angajati un pensionar o puteti face numai cu contract de muncă , timp de lucru - 4 ore cum aţi spus dumneavoastra iar salariul il negociati cu dumnealui. Se face stat de plata normal cu diferenta ca pensionarii nu platesc somajul.
si in acest caz o sa i se taie pensia? Sau merge cu ambele in paralel?
Daca este pensionar la limita de varsta atunci va putea cumula pensia cu salariul.
1. Daca prin "conditii normale" intelegeti un pensionar de limita de varsta atunci acesta poate cumula pensia cu orice venit, din orice sursa.
2. CIM nu trebuie sa fie neaparat cu 4 ore pe zi, poate fi si cu timp normal, nu exista limite din acest punct de vedere.

diana1966 a scris:
In conditiile noului cod al muncii daca angajati un pensionar o puteti face numai cu contract de muncă , timp de lucru - 4 ore cum aţi spus dumneavoastra iar salariul il negociati cu dumnealui. Se face stat de plata normal cu diferenta ca pensionarii nu platesc somajul.


1. Asta ati scos-o de la dvs. ;) nu este prevazut asa ceva in "noul" Cod al muncii.
2. Codul muncii este tot acelasi din 2003 (Legea 53/2003) numai ca a fost modificat si a primit o noua numerotare a articolelor.
In legatura cu raspunsurile de mai sus, am inteles ce era corect si ce nu insa as dori sa intreb daca partea cu faptul ca nu se plateste somaj pentru cei care cumuleaza pensia cu salariul este corecta.
Aceasta este singura diferenta cu privire la statul de plata si contributiile ce trebuiesc platite sau se mai schimba ceva ulterior pentru un angajat in situatia descrisa mai sus?

Alte discuții în legătură

Un beneficiar de pensie pentru limita de varsta care este angajat trebuie sa plateasca contributia la somaj? maman_popescu maman_popescu Un pensionar limita de varsta este angajat cu contract indiv de munca trebuie sa plateasca contrib indiv de somaj ? (vezi toată discuția)
Contributii somaj pensionar alina69 alina69 Buna ziua, va rog sa-mi indicati art de lege (daca mai este) care prevede pt ca un pensionar care are si contract individual de munca nu se platesc ... (vezi toată discuția)
Acordare somaj analici analici Buna ziua la o firma este un angajat care este pensionar cu drept de munca 4 ore/zi, firma face restructurari, intrebarea mea este daca angajatul are si drept ... (vezi toată discuția)