Cum se procedeaza in cazul angajarii unui pensionar iesit la pensie in conditii normale ? Vreau sa stiu daca am voie sa-l angajez daca pe decizia de pensionare scrie ca a iesit la pensie in conditii normale,daca da ,ce salariu ii atribui,avand in vedere ca vreau sa-l angajez 4 ore pe zi?
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 18.
(1) În sistemul asigurãrilor pentru şomaj sunt asigurate, în condiţiile prezentei legi, persoanele fizice, denumite în continuare asiguraţi.
(2) Asiguraţii pot fi:
a) cetãţenii români care sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri în România, în condiţiile legii, cu excepţia persoanelor care au calitatea de pensionari;
b) cetãţeni români care lucreazã în strãinãtate, în condiţiile legii;
c) cetãţeni strãini sau apatrizi care, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa în România, sunt încadraţi în muncã sau realizeazã venituri, în condiţiile legii.
(3) Asiguraţii au obligaţia sã plãteascã contribuţiile de asigurãri pentru şomaj şi au dreptul sã beneficieze de indemnizaţie de şomaj, conform prezentei legi.
2. Asadar pensionarii care cumuleaza pensia cu venituri din salarii nu mai platesc contributia pentru somaj deoarece la incetarea raporturilor de munca ei nu mai pot beneficia de indemnizatie de somaj.
3. In rest pensionarilor care cumuleaza pensia cu salariu li se retine si li se vireaza contributiile pentru pensie si sanatate (asa cum prevede Codul fiscal).
Acordare somaj
analici
Buna ziua
la o firma este un angajat care este pensionar cu drept de munca 4 ore/zi, firma face restructurari, intrebarea mea este daca angajatul are si drept ... (vezi toată discuția)