imi puteti spune va rog daca chitantierele cu care se incaseaza intretinerile trebuie sa fie personalizate ?
as vrea daca se poate articolul din lege unde scrie ca e obligatoriu ca aceste chitantiere sa fie personalizate ,
O chitanta personalizata inseamna o chitanta pe care se afla datele de identificare a persoanei juridice: denumire, adresa, CIF/CUI.
Aceste date pot fi tiparite sau identificabile din stampila asociatiei.
Daca va referiti la chitante frumos tiparite, aceastea sunt personalizate la fel de bine ca si chitantele tiparite mai putin frumos, dar stampilate.
Responsabilii din Ministerul de finante au incercat, dupa 1990, sa stopeze, sa tina sub control, sa scada evaziunea fiscala. In aceasta ideea, printre alte masuri (care mai de care mai originale), s-au realizat si documentele financiare securizate. Asa au parul facturile si chitantele ce se produceau numai de unele tipografii autorizate. Aceste chitante si facturi se tipareau pe hartie speciala ce avea in compozitia sa elemente de siguranta (ca si bancnotele) ce ieseau in evidenta doar la controlul efectuat cu o lampa speciala ce emitea lumina...
La intrarea Romaniei in Comunitatea Europeana (2007), ni s-a impus sa intram si noi "in randul lumii" si sa renuntam la aceste lucruri "originale" ca si la obligativitatea folosirii stampilei s.a.m.d.
Acum chitantele pot fi procurate de la multe tipografii sau facute pe calcualtorul personal, respectand normele legale in ce priveste continutul acestora. Adica, asa cum s-a aratat mai sus, sa cuprinda numele emitentului, CUI, denumire, adresa, data incasarii, ce reprezinta suma...
Asta inseamna personalizare.
va multumesc pt raspunsuri, intre timp am sunat la primarie si mi s-a spus ca in legea 230 nu este nici un articol care sa prevada obligativitatea incasarii intretinerii cu chitante personalizate DAR exista o ordonanata a M. F. NR.169/2007 care prevede obligativitatea incasarii intretinerii cu chitantiere personalizate.
am mai primit un raspuns precum ca ar fi obligatoriu numai incasarea fondurilor speciale de reparatii, de rulment etc cu chitante personalizate inseriate si numerotate.
de la primarie mi s-a explicat ca pentru a nu putea fi falsificate....
fosta administratora are pretentia sa se incaseze cu chitante personalizate, noi folosim chitantiere simple cu autocopiere cu trei foi. una la locatar, una arhivata la dosarul de contabilitate si una la cotor care se tine pe baza unui registru.
Daca vine vorba de personalizarea chitantierelor trebuie avut in vedere nu moftul unuia sau altuia si am sa va explic de ce. Asociatia moastra ”consuma ” cam 9 - 10 chitantiere pe luna, deci cam 450 - 500 de inregistrari. Cine lucreaza cu chitantierele cunoaste că in cazul chitantierelor nepersonalizate trebuie depusa o munca destul de migaloasa sa le ”personalizezi” cu o stampila dreptunghiulara (cel putin primul exemplar) in care sunt trecute toate datele asociatiei, asa cum s-a spus mai sus, conform prevederilor Ordinului 1969/2007, cod 14-4-1.
Deci in acest caz te duci la libraria din colt, cumperi un carnet cu 2 x 50 chitante nepersonalizate, dar cu loc pentru ca cineva (casierul) sa se apuce sa scrie cu pixul sau cum spuneam cu o stampila datele asociatiei. In urma cu 3 saptamani am cumparat un carnet care costa in jur de 9 lei.
Ei, internetul abunda de oferte care mai de care mai ieftine in vederea personalizarii acestor chitantiere. Deci te decizi cu ce firma lucrezi, chemi reprezentantul de vazari la sediu as. prop., el prezinta mai multe modele de chitante (conf. legislatiei), iti cere o copie dupa CIF, stabiliti o serie si nr. de la care sa inceapa numaratoarea (Decizie com. executiv) si functie de cantitate, rezulta pretul/buc. carnet. Surpriza: constati ca acesta costa 8,90 lei... Ma rog, eu am reusit acest lucru inainte ca TVA-ul sa o i-a razna si pretul era de 6,9 lei/buc.
Ce vreau sa spun este ca o chitanta personalizata nu este un moft ci chiar o necesitate. In virtutea inertiei cu care suntem dotati, proprietarii nostri intra in panica daca chiar in conditiile unei chitante personalizate nu ai pus si stampila rotunda a asociatiei, asa ca uneori, casiera, presedintele si pe cine mai prindem prin sediu, fac cate o ”claca” la pus stampila pe primul exemplar al chitantei, sa nu se supere onor proprietarii. Ce UE? Fugi dom'le de aici, eu am dat banu' , te rog sa-mi dai o chitanta stampilata ca fac scandal altfel...
Chitantierele sunt cu hartie autocopiativa, primul ex. de culoare albastru - la platitor, al doi-lea rosu - la cotor.
Noi am dat (manual, cu un marcher) numere si pe chitantiere, astfel ca la inregistrarea in fisa personala a proprietarului cand acesta face o plata, in dreptul doc. justificativ scrim 125 /0010614 - deci nr. de ordine al chitantierului si al chitantei, astfel incat in caz de nevoie, ajungi f. repede la documentul cu pricina.