avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 792 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale o problema incalcita
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

o problema incalcita

O societate comerciala care are activititatea de comert cu ridicala al materialului lemnos si al materialelor de constructii - CAEN 4673, (pe certificatul constatator emis de Registru Comertului este specificat faptul ca activitatea se desfasoara la beneficiar si/ sau in afara sediilor proprii) are contract cu o fabrica de tigla. Societatea cauta cumparatori (persoane juridice, fizice, PFA etc), dupa gasirea cumparatorului societatea achizitioneaza marfa de la fabrica respectiva si o livreaza direct cumparatorului. Marfa este facturata pe societatea comerciala care fara sa o depoziteze o refactureaza si o livreaza direct clientului prin intermediul unei societati de transport marfa. Intrebarile mele sunt:
1. se incadreaza aceasta societate in caen-ul pe care este autorizata?
2. este nevoita sa utilizeze casa de marcat?
3. vanzarea catre persoane fizice este considerata vanzare cu amanuntul; in conditiile in care nu se vand cantitati mici?
4. este o vanzare cu ridicata atata timp cat marfa nu se depoziteaza in societate?
Va rog frumos sa ma ajutati in aceastav problema!
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 00:11, 10 Iulie 2011
Codul CAEN este bine ales. Nu este necesara casa de marcat. Insa pentru transport sunt necesare actele prevazute de Legea 12/1990...."Documentele de provenienta vor insoti marfurile, indiferent de locul in care acestea se afla, pe timpul transportului, al depozitarii sau al comercializarii. Prin documente de provenienta se intelege, dupa caz, factura fiscala, factura, avizul de insotire a marfii, documentele vamale, factura externa sau orice alte documente stabilite prin lege;"
Modul in care se departajeaza vanzarea ca fiind cu amanuntul sau cu ridicata...este cantitatea vanduta....si nu daca aceasta are loc fata de persoane fizice sau persoane juridice.

In mod normal daca nu se depoziteaza..ar fi si o activitate de intermediere. Insa este in regula.
Si eu am considerat mai potrivita activitatea de intermediere insa asa a fost intelegerea dintre fabrica producatoare si societatea comerciala in cauza. Mai am o intrebare: cum ma pot apara de cei de la administratie pentru ca cei de la afp mi-au spus ca am nevoie de casa de marcat in conditiile in care vand catre persoane fizice (beneficiari final). O alta administratie, dintr-un alt judet mi-a spus ca nu exista specificat undeva in lege ca vanzarea catre persoane fizice ar fi asimilata comertului cu amanuntul insa acest aspect ramane la latitudinea celor care vor veni in control si m-au sfatuit sa imi cumpar casa de marcat.
Intr-un dictionar juridic am gasit termenul de [i]Comert prin tranzit "Forma de comert prin care marfurile se livreaza de catre furnizor direct consumatorilor." care imi pare mai apropiat de tipul de comert desfasurat de aceasta societate insa nu stiu in ce categorie sa incadrez acest comert cu ridicata sau cu amanuntul.
In acelasi dictionar am gasit definiti termenii de comert cu amanuntul:
'Comert ce consta in achizitionarea, cumpararea de marfuri cu scopul ed a le revinde consumatorului final. Reprezinta veriga finala a distributiei marfurilor. Comert cu bucata, in cantitati mici",
ori societatea vinde tigla in cantitati mari de la 500 buc in sus, in plus in comertul cu amanuntul presupune existenta unui magazin in care sa fie expuse produsele, pretul acestora, orarul de funtionare etc ceea ce nu este valabil in cazul meu. In acelasi dictionar termenul de comert cu ridicata este definit ca fiind Comert ce consta in cumpararea de marfuri in mod continuu si in cantitati mari, de la producatori sau importatori, in a stoca aceste marfuri pentru a aproviziona, la cerere, utilizatorii profesionisti (comercianti, industriasi, mestesugari etc.). ori societatea nu depoziteaza marfa.
am uitat sa precizez ceva: societatea mai este autorizata si pe intermediere in comert cu ridicala al materialului lemnos si al materialelor de constructii. Este posibil ca activitatea descrisa de mine mai sus sa se incadreze in aceasta activitate?
nu conteza ce tip de comert, prestari servicii faceti daca vindeti la populatie aveti nevoie de casa de marcat fiscala obligatoriu.(sunt exceptii la prestarii servici)
Intermedierea inseamna ca nu trece marfa prin societatea dvs. si ar fi trebuit sa facturati in numele clientului. Ceea ce dvs nu faceti

Alte discuții în legătură

Casa de marcat kamy_nora kamy_nora Buna ziua, O fima de distributie care are ca obiect de activitate principala (CAEN 4639) comert [b]cu ridicata[/b] nespecializat de produse alimentare, ... (vezi toată discuția)
Casa de marcat pentru comert cu tamplarie pvc catre clienti persoane fizice MT1975 MT1975 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea problema: O Intrepridere Individuala cu obiect de activitate \\"Comert cu ridicata al ... (vezi toată discuția)
Vanzare directa M3gara M3gara Buna ziua, Mi-am deschis o firma cu caen - Comert cu ridicata al materialului lemnos si a materialelor de constructie si echipamentelor sanitare prin care ... (vezi toată discuția)