avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... URGENTA
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

URGENTA

Buna ziua va rog. ce inseamna. înşelăciunea (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp? va multumesc
Cel mai recent răspuns: alinaelida , utilizator 17:59, 9 Iulie 2011
Inseamna participarea persoanei in calitate de complice la savarsirea infractiunii de fals material in inscrisuri oficiale ( art. 26 rap la art. 288) .
Iar la inselaciune , va redau textul de lege :
Inducerea în eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, în scopul de a obţine pentru sine sau pentru altul un folos material înjust şi daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 12 ani.
Înşelaciunea savârşita prin folosire de nume sau calitaţi mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el însuşi o infracţiune, se aplica regulile privind concursul de infracţiuni.
Inducerea sau menţinerea în eroare a unei persoane cu prilejul încheierii sau executarii unui contract, savârşita în aşa fel încât fara aceasta eroare, cel înşelat nu ar fi încheiat sau executat contractul în condiţiile stipulate, se sancţioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. precedente, dupa distincţiie acolo aratate.
Emitarea unui cec asupra unei instituţii de credit sau unei persoane, ştiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum şi fapta de a retrage, dupa emitere, provizia în totul sau în parte, ori de a interzice trasului de a plati înainte de expirarea termenului de prezentare, în scopul aratat în alin. 1 daca s-a pricinuit o paguba posesorului cecului, se sancţioneaza cu pedeapsa prevazuta în alin. 2
Înşelaciunea care a avut consecinţe deosebit de grave se pedepseşte cu închisoare de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi."

Daca mai aveti nelamuriri , intrebati.
Inselaciunea
* Art. 215. - Inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cum inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
Inselaciunea savarsita prin folosire de nume sau calitati mincinoase ori de alte mijloace frauduloase se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani. Daca mijlocul fraudulos constituie prin el insusi o infractiune, se aplica regulile privind concursul de infractiuni.
Inducerea sau mentinerea in eroare a unei persoane cu prilejul incheierii sau executarii unui contract, savarsita in asa fel incat, fara aceasta eroare, cel inselat nu ar fi incheiat sau executat contractul in conditiile stipulate, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alineatele precedente, dupa distinctiile acolo aratate.
Emiterea unui cec asupra unei persoane, stiind ca pentru valorificarea lui nu exista provizia sau acoperirea necesara, precum si fapta de a retrage, dupa emitere, provizia, in totul sau in parte, ori de a interzice trasului de a plati inainte de expirarea termenului de prezentare, in scopul aratat in alin. 1, daca s-a priciunuit o paguba posesorului cecului, se sanctioneaza cu pedeapsa prevazuta in alin. 2.
Inselaciunea care a avut consecinte deosebit de grave se pedepseste cu inchisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
andymaurul, utilizator
Va multumesc. imi puteti spune la ce pedeapsa sa incadreaza (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp?
Ar fi mai bine sa relatati despre ce este vorba.
Inteleg ca sunteti speriat si poate v-ar ajuta sa intelegem care este problema.
Dupa cum vedeti inchisoarea poate fi si de la 10 la 20 de ani...
Daca vorbiti cu noi in texte de lege nu veti intelege nimic.
ment a scris:

Va multumesc. imi puteti spune la ce pedeapsa sa incadreaza (art. 215 C.p.) art.26 rap.la art.288 Cp?


Pedeapsa prevazuta de lege pentru falsul material in inscrisuri oficiale este fie de la 3 luni la 3 ani-varianta simpla, sau de la 6 luni la 5 ani in varianta agravanta( cand este savarsita de un functionar aflat in exercitiul atributiilor de serviciu).

Alte discuții în legătură

Ce prevede art. 215 ? Myoararoshu Myoararoshu Buna seara, puteti sa-mi spuneti unde si ce contine art. 215 C.P.? Multumesc, Mioara (vezi toată discuția)
Pedeapsa inselaciune simonaagachi simonaagachi care este pedeapsa pt inselaciune ,de la citi la citi ani?multumesc (vezi toată discuția)
Complicitate picika picika buna cu ce se pedepseste complicitatea in inselaciune? multumesc (vezi toată discuția)