avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 854 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie ?

Parinti mei au un apartament cu 3 camere si o garsoniera ...apartamentul vor sa mi-l doneze mie . ce pot face sa ma asigur ca actul de donatie devine inatacabil ,avand in vedere ca am o sora . sora este de acord sa declare la notar .. sau chiar la donare ca nu are obiectii . asta m-ar scuti de probleme ulterioare ,sau pot stipula ceva in actul de donatie ? sau mai bine platesc in plus si fac act de vanzare cumparare ?
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 12:19, 9 Iulie 2011
ar fi bine sa vi-l vanda
Incheiati contract de vanzare cumparare simplu, fara clauze, ca sa evitati orice neplaceri viitoare. Diferenta de taxe nu e chiar atat de mare, dar merita.
donatia este un act ce poate fi revocat oricand de catre donator, pe varii motive (ingratitudine, etc). asadar, ar fi recomandat ca, parintii dvs sa va vanda acel imobil, astfel, actul respectiv nu mai poate fi revocat si nici atacat de sora dvs.
sa inteleg ca pana la urma e mai buna v-c chiar daca ma costa dublu actele ...
Da, e mai bine vanzare cumparare si mai sigur pentru viitor. Sub nici o forma nu va poate costa dublu, singura diferenta este ca la vanzare va trebui achitat impozitul pe venitul din transferul proprietatii imobiliare, in cuantum de 2% sau 3% din pret (daca parintii detin imobilul pana in 3 ani sau mai mult de 3 ani). Pe de alta parte, avantajul este ca fiind tranzactie intre parinti si copil puteti trece un pret mult mai mic in act, iar impozitul va fi de asemenea in suma mica. Onorariul notarului si taxa de intabulare sunt aceleasi la vanzare sau donatie, in functie de valoarea imobilului din expertizele notariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Costuri vanzare apartament in familie user1002 user1002 Buna ziua, Ma intereseaza urmatorul scenariu. Parintii mei vor sa treaca apartamentul lor pe numele meu printr-un act de vanzare cumparare. Am dori sa ... (vezi toată discuția)
Mostenire bozzont bozzont Eu mai am o sora, iar parintii nostri care sunt in viata au fost de acord sa imi lase mie si familiei mele un apartament, sora mea fiind de acord cu aceasta ... (vezi toată discuția)
Divort/partaj Johnny81 Johnny81 Buna ziua! Eu detin o jumatate dintr-o treime al unui apartament. Sora mea la fel. Tatal nostru 2/3. Totul in urma succesiunii de pe urma mamei noastre. ... (vezi toată discuția)