avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Problema CNAS
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Problema CNAS

Buna ziua.Vin la dvs cu urmatoarea problema: In martie 2011 m-am autorizat ca PFA pentru a-mi desfasura activitatea ca si consultant Oriflame.Am aflat de plata asigurarilor de 31,5 % si a sanatatii de 5,5% si am hotarat sa ma angajez undeva pt 2 ore ca sa pot evita plata celor 31,5% (am inteles ca este o portita legala).
Am platit impozitul de 16% pe primul trimestru si am vrut sa platesc si sanatatea.
Ajunsa la Casa de Sanatate am constatat urmatoarele :
Ca sa imi incaseze primul trimestru ca PFA a trebuit sa platesc din urma pe ultimii 5 ani contributie+penalizari pe toate lunile cat nu am avut contract de munca .Dupa ce am platit 300 lei mi-au spus sa aduc adeverinte de venit de la adm.financiara pe 2006-2010.Am adus adeverintele si aici a inceput calvarul.
In perioada 2006-2009 am fost coordonator Avon si astfel pe adeverintele de venit am : 2006 conventii civile 962 ron , 2007 venituri obt. in baza contractului de comision 5317 ron , 2008 venituri obtinute in baza contr. de comision 2660 .Am aflat ca nu pot sa fiu in legalitate cu PFA-UL pana nu platesc sanatatea pt aceste venituri (1000lei contributie+penalizari) chiar daca in aceasta perioada am fost angajata si totodata studenta .
Intrebarile mele sunt :
1.De ce nu am fost instiintata in vreun fel de Casa de Sanatate ca am debite?..au trecut totusi niste ani ..2006.2007.2008.2009.2010.2011 si eu nu as fii stiut daca nu imi faceam PFA?
2.Ce se intampla daca nu platesc cei 1000 lei si nici nu mai platesc pt PFA ?(as platii pt PFA dar ei nu-mi permit...)
3.Faptul ca acum am venit si am vrut sa platesc pt PFA o sa le starneasca interesul catre mine si imi vor trimite scrisoarea care nu am primit-o atatia ani ?era mai bine sa nu ma duc deloc?
4.Nu are nici o valoare ca am fost anagajata si studenta in perioada cand aveam si contractul de conventie civila ?
5.Daca primesc acea scrisoare si nu am sa platesc nici datoria veche si nici de acum in colo cum poate sa ma afecteze ...?am auzit cazuri de 20000-30000lei debite...
6.Au dreptul sa-mi retina banii , sa-mi puna sechestru pe ceva (nu am decat masina)?
Nu stiu ce sa fac...chiar nu am nimic de facut decat sa platesc cei 1000 lei ?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 19:40, 9 Iulie 2011
Legea sanatatii nr. 95/2006, la art. 259 (7) prevede:
Persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat:
a) sa achite contributia legala lunara pe ultimele 6 luni, daca nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale, calculata la salariul minim brut pe tara in vigoare la data platii, calculandu-se majorari de intarziere;
b) sa achite pe intreaga perioada a termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale contributia legala lunara calculata asupra veniturilor impozabile realizate, precum si obligatiile fiscale accesorii de plata prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, daca au realizat venituri impozabile pe toata aceasta perioada;
c) sa achite atat contributia legala lunara si obligatiile fiscale accesorii prevazute la lit. b) pentru perioada in care au realizat venituri impozabile, cat si contributia legala lunara, precum si majorarile de intarziere prevazute la lit. a) sau, dupa caz, obligatiile fiscale accesorii, pentru perioada in care nu au fost realizate venituri impozabile pe o perioada mai mare de 6 luni. Aceasta prevedere se aplica situatiilor in care in cadrul termenelor de prescriptie fiscala exista atat perioade in care s-au realizat venituri impozabile, cat si perioade in care nu s-au realizat astfel de venituri. In cazul in care perioada in care nu s-au realizat venituri impozabile este mai mica de 6 luni, se achita contributia legala lunara proportional cu perioada respectiva, inclusiv majorarile de intarziere si obligatiile fiscale accesorii, dupa caz.
In cazul dvs., daca sunt perioade in care nu s-au realizat venituri , cat si perioade cand nu s-au realizat venituri, se aplica prevederile art. 259 (7), litera c).
Conform prevederilor art. 257 (3) din aceiasi lege, in cazul persoanelor care realizează în acelaşi timp mai multe categorii de venituri contribuţia se calculează asupra tuturor acestor venituri.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iulie 2011
George David, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare sanatate alexandrumircea alexandrumircea Cunoaste cineva pasii ce trebuiesc urmati sa-mi platesc singur asigurarea de sanatate? mentionez ca nu mai sunt sub contract de munca de aproximativ 1 an si 6 ... (vezi toată discuția)
Cum trebuie sa procedeze un neangajat pentru a beneficia de asigurari de sanatate costynav costynav ce pasii trebuie sa urmeze un neangajat, pt a platii din mana catre casa de asigurari de sanatate, in asa fel incat sa beneficieze de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Contributiile de sanatate la avocati Eos Eos In ceea ce priveste OUG 82/2010, aceasta priveste doar somajul si pensiile din cate am inteles eu, iar in cazul avocatilor somajul nu se plateste. Intrebarea ... (vezi toată discuția)