avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2006 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Referitor la asigurarea obligatorie a locuintei
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Referitor la asigurarea obligatorie a locuintei

Buna ziua,
ma numesc Stefan Cristina Stefania si va supun atentiei urmatoarele:

V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine, daca se poate, in privinta urmatoarei situatii : parintii mei detin o proprietate in sectorul 2,dar cu care sunt in litigiu si pentru care pana la aceasta data nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila . Obiectul cauzei este "actiune in declararea simulatiei uzucapiune, actiune in constatarea dreptului de retentie", actiune deschisa la Judecatoria sectorului 2.
Avand in vedere faptul ca nu exista inca o hotarare judecatoreasca in acest sens este necesar sa plateasca asigurarea obligatorie a locuitei respective sau se va plati in momentul in care va exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ?

In alta ordine de idei la art. 33 din legea 260/2008 republicata in Monitorul Oficial 115/15.02.2011 se mentioneaza ca:" Pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la data expirarii unei perioade de 1 an de la data implinirii temenului prevazut la art.3, alin.1", iar art.3 alin.1 spune asa:" Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratei si Internelor si Comisia de Suprabeghere a Asigurarilor, emise in alicarea acestei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatie de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidenta organelor fiscale".

Din articolele mentionate mai sus se intelege faptul ca de la data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii am la dispozitie 1 an sa imi asigur locuinta fara a risca o amenda intre 100 si 500 lei , adica 15.07.2012 ?

Va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra.
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 17:22, 10 Iulie 2011
Asigurarea va trebui sa fie incheiata de proprietarul de drept al acestei locuinte care este trecut in acte la aceasta data.
Ati citat corect:
"persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatie de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidenta organelor fiscale".
In privinta datei limita, dupa mai multe "ezitari", a fost hotarata ziua de 15.07.2011.


1)
In privinta datei limita, dupa mai multe "ezitari", a fost hotarata ziua de 15.07.2011.
.
Ce ati dorit sa spuneti prin cuvantul ezitari deoarece textul de lege poate fi interpretat si altfel ?

2) daca pana la data de 15.07.2011 un proprietar de locuinta intocmeste o asigurare facultativa dar care include si aceste riscuri obligatorii de asigurat , pentru o suma asigurata mai mare mai este necesar a fi intocmita cea obligatorie ?


@casanova:
1) : Data de 15.07 acum este certa, dupa o perioada de timp in care a tot fost amanata prin modificari(dupa data publicarii legii din 2008)
2) : NU ,nu mai trebuie incheiata polita obligatorie daca riscurile si valorile sunt cel putin cele cerute de PAD.
Asigurarea facultativa pt a indeplinii conditiile legale tb efectuata la una din cele 13 societati de asigurare agreeate de PAD sau la oricare societate existenta pe piata ?

Alte discuții în legătură

Asigurare obligatorie pentru casa Liliana41 Liliana41 Buna ziua, le multumesac celor care au raspuns intrebarii mele legate de pensie alimentara. am auzit mai nou ca a intrat in vigoare o noua lege care te ... (vezi toată discuția)
Asigurare obligatorie case leos leos In conditiile in care am un imprumut ipotecar si am o asigurare a apartamentului, este necesara(legala) si asigurarea obligatorie conform noii legi - cea de ... (vezi toată discuția)
Asigurarea pentru locuinte araoil araoil nu prea stiu, cat de obligatoriu este asigurarea de locuinte la noi si care sunt urmarile daca nu te asiguri.agentii care iti bat zilnic la usa, nu cunosc ... (vezi toată discuția)