Buna ziua,
ma numesc Stefan Cristina Stefania si va supun atentiei urmatoarele:
V-as ruga sa ma lamuriti si pe mine, daca se poate, in privinta urmatoarei situatii : parintii mei detin o proprietate in sectorul 2,dar cu care sunt in litigiu si pentru care pana la aceasta data nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila . Obiectul cauzei este "actiune in declararea simulatiei uzucapiune, actiune in constatarea dreptului de retentie", actiune deschisa la Judecatoria sectorului 2.
Avand in vedere faptul ca nu exista inca o hotarare judecatoreasca in acest sens este necesar sa plateasca asigurarea obligatorie a locuitei respective sau se va plati in momentul in care va exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila ?
In alta ordine de idei la art. 33 din legea 260/2008 republicata in Monitorul Oficial 115/15.02.2011 se mentioneaza ca:" Pentru primul an, proprietarii de constructii cu destinatia de locuinta sunt obligati sa incheie contracte de asigurare obligatorie a locuintelor pana la data expirarii unei perioade de 1 an de la data implinirii temenului prevazut la art.3, alin.1", iar art.3 alin.1 spune asa:" Incepand cu data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii normelor de catre Ministerul Administratei si Internelor si Comisia de Suprabeghere a Asigurarilor, emise in alicarea acestei legi, persoanele fizice si juridice sunt obligate sa isi asigure impotriva dezastrelor naturale, in conditiile prezentei legi, toate constructiile cu destinatie de locuinta, din mediul urban sau rural, aflate in proprietatea acestora si inregistrate in evidenta organelor fiscale".
Din articolele mentionate mai sus se intelege faptul ca de la data la care se implinesc 90 de zile de la data adoptarii am la dispozitie 1 an sa imi asigur locuinta fara a risca o amenda intre 100 si 500 lei , adica 15.07.2012 ?
Va multumesc si astept raspunsurile dumneavoastra.
Oricare societate de asigurari care emite polite de asigurare pentru locuinte.Legea spune ca trebuie sa existe o polita obligatorie PAD sau o polita facultativa acoperitoare si nu se refera la asiguratori..Numai PAD--ul se poate incheia strict la una dintre cele 13 acreditate.