avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acordare concediu risc maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acordare concediu risc maternal

Buna ziua,

As dori sa stiu care este procedura de acordare a concediului de risc maternal. Documente, persoane/departamente unde se depun.

Multumesc

Cel mai recent răspuns: livia456 , utilizator 22:03, 15 Iulie 2011
Procedura este mentionata in OG 96/2003 privind potectia maternitatii
livia456 a scris:

Buna ziua,

As dori sa stiu care este procedura de acordare a concediului de risc maternal. Documente, persoane/departamente unde se depun.

Multumesc



Concediul de risc maternal este concediul de care poate beneficia gravida salariata sau mama care isi reia activitatea la locul de munca dupa efectuarea concediului de lauzie si care desfasoara la locul de munca o activitate care prezinta riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii si alaptarii, daca angajatorul, din motive justificate in mod obiectiv, nu poate sa ii modifice in mod corespunzator conditiile si/sau orarul de munca ori, daca nu este posibil, sa o repartizeze la alt loc de munca fara riscuri pentru sanatatea sau securitatea sa, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

Concediul de risc maternal se poate acorda, in intregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de catre familie sau de catre medicul specialist, care va elibera un certificat medical in acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
Pe durata concediului de risc maternal se acorda o indemnizatie de risc maternal. Concediul si indemnizatia de risc maternal se acorda fara conditie de stagiu de cotizare.

Acordarea concediului de risc maternal este prevazuta in OUG nr.96/2003 , si anume :
Art. 10
(1)În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sa îndeplineasca obligatia prevazuta la art. 9, salariatele prevazute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum urmeaza:
a)înainte de data solicitarii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementarilor legale privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, salariatele prevazute la art. 2 lit. c);
b)dupa data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevazute la art. 2 lit. d) si e), în cazul în care nu solicita concediul si indemnizatia pentru cresterea si îngrijirea copilului pâna la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pâna la 3 ani.
(2)Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fractionat, pe o perioada ce nu poate depasi 120 de zile, de catre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevazute de legislatia privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.
(3)Eliberarea certificatului medical se va face în conditiile în care salariata s-a prezentat la consultatiile prenatale si postnatale, conform normelor Ministerului Sanatatii.
Multumesc pentru raspunsuri.

As vrea sa stiu ce trebuie sa fac eu avand in vedere ca am recomandare de repaus la pat si nu pot merge la serviciu. Pana acum am 79 zile de CM si vreau sa intru direct in concediu de risc. Cei de la serviciu (RU) stiu ca trebuie sa primeasca CM de la mine si atata tot. Am intrebat medicul de medicina muncii si mi-a solicitat ultima ecografie (desi nu stiu la ce ii foloseste) si fisa de expunere la riscuri profesionale (de unde o iau?).

Cine demareaza aceasta procedura de obtinere a acestui concediu? Eu sau cei de la serviciu? Va rog sa ma ajutati cu etapele.

Multumesc,
Dvs demarati procedura pentru a beneficia de concediu de risc maternal ...
Salariata gravida are obligatia de a comunica in scris starea sa de graviditate, in conformitate cu dispozitiile O.U.G. nr. 96/2003, modificata si completata. Angajatorul evalueaza impreuna cu medicul de medicina a muncii riscurile la care este supusa salariata la locul de munca, intocmind un raport de evaluare. Raportul de evaluare contine detalii privind riscurile specifice locului de munca al salariatei in cauza si masurile suplimentare de protectie pe care trebuie sa le respecte aceasta.

Daca angajatorul nu a putut dispune modificarea conditiilor de munca, respectiv programul de lucru al acesteia, din motive obiective, salariata poate solicita concediul de risc maternal, de cel mult 120 de zile calendaristice, in functie de recomandarea medicului si de justificarea angajatorului .
Am rezolvat. Daca intereseaza pe cineva etapele le pot scrie aici.

Alte discuții în legătură

Concediu de risc maternal retromusculo retromusculo Buna ziua, As dori sa stiu care sunt pasii in obtinerea concediului de risc maternal? multumesc (vezi toată discuția)
Concediu risc de sarcina calin1992 calin1992 Buna ziua! Lucrez la a agentie de pariuri sportive unde se fumeaza. Mi-as dori sa raman insarcinata si as vrea sa am posibilitatea sa beneficiez de acest ... (vezi toată discuția)
Concediu de risc maternal parasca23 parasca23 Sunt insarcinata in luna a V-a si am vrut sa iau concediu de risc maternal. Am primit de la servici o informare privind protectia maternitatii la locul de ... (vezi toată discuția)