avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal

Sunt insarcinata in luna a V-a si am vrut sa iau concediu de risc maternal. Am primit de la servici o informare privind protectia maternitatii la locul de munca si un raport de evaluare a factorilor de risc maternal, amandoua vizate de un medic de medicina muncii in care se recomanda concediu de risc maternal. Am mers cu hartiile la medicul de familie si la cel de specialitate pentru concediu, amadoi m-au trimis sa-mi fac dosar pentru a-mi putea lua acest concediu, de la servici insa mi se spune ca nu trebuie sa fac dosar ci doar sa mi se dea concediu.Am mai luat si in 2009 acest concediu la prima sarcina si intradevar nu am avut de facut nimic doar mi s-a dat atunci concediu de risc maternal pe care l-am dus la servici si de acolo s-au ocupat ei.Acum ce pot sa fac? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:46, 16 Februarie 2014
Daca detineti toate documentele, inclusiv recomandarea medicului de medicina muncii privind acordarea concediului de risc maternal, medicul de familie sau medicul ginecolog trebuie sa va elibereze lunar, pe ]ntreaga luna, certificatul de concediu, care trebuie vizat de fiecare data de medicul de medicina muncii. Aveti grija sa detineti toate documentele: decizia de suspendare CIM emisa de angajator, comunicarea facuta de angajator catre ITM, inregistrata la aceasta institutie, raportul medicului de medicina muncii cu recomandarea de acordare a concediului. Teoretic nu trebuie sa prezentati medicului decat raportul de medicina muncii. Daca refuza in continuare sa va elibereze concediu, faceti reclamatie la Casa de Asigurari.
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...
h) concediul de risc maternal este concediul de care beneficiazã salariatele prevãzute la lit.c)-e) pentru protecţia sãnãtãţii şi securitãţii lor şi/sau a fãtului ori a copilului lor.

Art. 9. - În cazul în care o salariatã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) şi desfãşoarã la locul de muncã o activitate care prezintã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa ori cu repercusiuni asupra sarcinii şi alãptãrii, în sensul celor prevãzute la art. 5 alin. (1), angajatorul este obligat sã îi modifice în mod corespunzãtor condiţiile şi/sau orarul de muncã ori, dacã nu este posibil, sã o repartizeze la alt loc de muncã fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa, conform recomandãrii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu menţinerea veniturilor salariale.

Art. 10. - (1) În cazul în care angajatorul, din motive justificate în mod obiectiv, nu poate sã îndeplineascã obligaţia prevãzutã la art. 9, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c)-e) au dreptul la concediu de risc maternal, dupã cum urmeazã:
a) înainte de data solicitãrii concediului de maternitate, stabilit potrivit reglementãrilor legale, salariatele prevãzute la art. 2 lit. c);
b) dupã data revenirii din concediul postnatal obligatoriu, salariatele prevãzute la art.2 lit. d) şi e), în cazul în care nu solicitã concediul şi indemnizaţia pentru creşterea şi îngrijirea copilului pânã la împlinirea vârstei de 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani.
(2) Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadã ce nu poate depãşi 120 de zile, de cãtre medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevãzute de legislaţia privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale.
(3) Eliberarea certificatului medical se va face în condiţiile în care salariata s-a prezentat la consultaţiile prenatale şi postnatale, conform normelor Ministerului Sãnãtãţii.


2. Din Normele de aplicare a OIG 96/2003:

Art. 2. - În vederea aplicãrii prevederilor ordonanţei de urgenţã se parcurg în mod obligatoriu urmãtoarele etape:
...
e) angajatorul împreunã cu medicul de medicina muncii efectueazã evaluarea privind riscurile la care este supusã salariata la locul ei de muncã, întocmesc şi semneazã Raportul de evaluare privind riscurile la care este supusã salariata la locul ei de muncã, denumit în continuare Raport de evaluare, întocmit conform art. 5 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã;
f) în baza Raportului de evaluare, angajatorul înştiinţeazã salariata, în termenul prevãzut la art. 9 alin. (3), despre rezultatele evaluãrii privind riscurile la care poate fi supusã la locul ei de muncã şi despre mãsurile suplimentare de protecţie pe care trebuie sã le respecte atât angajatorul, cât şi salariata prin Informarea privind protecţia maternitãţii la locul de muncã, întocmitã potrivit modelului prevãzut în anexa care face parte integrantã din prezentele norme metodologice;
g) salariata ia cunoştinţã de conţinutul Informãrii privind protecţia maternitãţii la locul de muncã şi, dacã este cazul, solicitã concediu de risc maternal, în condiţiile prevãzute la art. 5, 6 şi 7;
h) inspectoratul teritorial de muncã, în termen de 30 de zile lucrãtoare de la data primirii documentelor, efectueazã o verificare a condiţiilor de muncã ale salariatei pentru a verifica modul în care se respectã prevederile ordonanţei de urgenţã şi ale prezentelor norme metodologice. Rezultatele controlului vor fi înaintate în scris angajatorului, iar în cazul constatãrii neîndeplinirii unor mãsuri vor fi aplicate sancţiunile prevãzute de lege.

Art. 5. - (1) Concediul de risc maternal, definit la art. 2 lit. h) din ordonanţa de urgenţã, este concediul pe care poate sã îl solicite o salariatã care se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e) din ordonanţa de urgenţã, în cazul în care angajatorul, ca urmare a evaluãrii riscurilor prezente la locul de muncã al salariatei, nu poate, din motive justificate în mod obiectiv, sã dispunã mãsura modificãrii condiţiilor şi/sau programului de muncã al acesteia sau mãsura repartizãrii ei la alt loc de muncã, fãrã riscuri pentru sãnãtatea sau securitatea sa şi/sau a fãtului ori a copilului.
(2) Concediul de risc maternal se solicitã de cãtre salariata prevãzutã la alin. (1) ca urmare a primirii Informãrii privind protecţia maternitãţii la locul de muncã, prevãzutã la art. 2 lit. f).

Art. 7. - (1) Salariata poate solicita concediul de risc maternal, în întregime sau fracţionat, în funcţie de recomandarea medicului şi de justificarea angajatorului privind perioada posibilã de eliminare a riscurilor de la locul de muncã, pentru sãnãtatea sau securitatea ei.
(2) Angajatorul aprobã solicitarea salariatei pentru concediul de risc maternal numai dacã solicitarea este însoţitã de documentul medical prevãzut la art. 6.
(3) Concediul de risc maternal se acordã pe durate care nu pot depãşi, cumulat, 120 de zile calendaristice, astfel:
a) integral sau fracţionat, pânã în a 63-a zi anterioarã datei estimate a naşterii copilului, respectiv anterioarã datei intrãrii în concediul de maternitate;
b) integral sau fracţionat, dupã expirarea concediului postnatal obligatoriu şi, dacã este cazul, pânã la data intrãrii în concediul pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pânã la 3 ani;
c) integral sau fracţionat, înainte sau dupã naşterea copilului, pentru salariata care nu îndeplineşte condiţiile pentru a beneficia de concediul de maternitate, în conformitate cu prevederile legii.


3. Din cele de mai sus reiese ca medicul de familie sau medicul specialist trebuie sa va elibereze certificat medical pentr risc maternal.

4. Mergeti la medicul de medicina muncii care deserveste pe angajatorul dvs. si care va poate ajuta sa va dea un document privind conditiile de munca si pe care sa-l prezentati la medicul de familie sau medicul specialist.
La noi in oras nu este cabinet de medicina muncii, cum sa fac ? Va multumesc.
1. Vorbiti cu angajatorul sa va spuna care este medicul de medicina muncii care il deserveste.

2. Puteti solicita sprijinul si la ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Risc maternal ContSters243704 ContSters243704 cum pot sa obtin concediu de risc maternal.... si cum obtin indemnizatia de risc maternal?ce acte trebuiesc....la munk nus conditii grele, dar stau 6 ore p ... (vezi toată discuția)
Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Conditii acordare concediu de risc maternal ramona18121984 ramona18121984 Buna seara.Sunt insarcinata in 5 luni si medicul specialist mi-a recomandat intrarea in concediu de risc maternal,intrucat am o sarcina cu probleme.Am ... (vezi toată discuția)