Pentru a putea face achizitii intracomunitare, trebuie sa va inscrieti in ROI
( Registrul Operatorilor Intracomunitari) inaintea efectuarii acestor operatiuni.
Constituie contraventie efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise in acest registru. Contraventia pentru fapta prevazuta se sanctioneaza cu amenda de la 1000 lei la 5000 lei.
Persoanele care nu figureaza in Registrul operatorilor intracomunitari NU au cod valabil de TVA pentru operatiuni intracomunitare, chiar daca acestea sint inregistrate in scopuri de TVA(aveti cod fiscal cu RO).
Procedura privind inregistrarea in Registrul operatorilor intracomunitari:
1- solicitarea de la Oficiul Registrului Comertului a unui certificate constatator necesar pentru a se identifica toti asociatii si administratorii societatii.(taxa ORC -45 lei), in vederea obtinerii cazierelor juridice
2- Obtinerea certificatelor de cazier judiciar eliberate de autoritatea competenta din Romania , ale tuturor asociatilor si administratorilor, cu exceptia societatilor pe actiuni.Cazierul judiciar trebuie sa fie eliberat” in vederea inregistrarii in Registrul operatorilor intracomunitari”.
Acte necesare pentru persoane fizice:
• Cerere tip scrisa citet cu majuscule (se depune personal la unitatea de politie de la locul de nastere, domiciliu sau resedinta).-anexa nr.1a
• ACTUL DE IDENTITATE (Buletin de identitate / carte de identitate, carte de identitate provizorie, pasaport + certificat de nastere)
• Timbru fiscal în valoare de 2 LEI
• Taxa in cuantum de 10 LEI, pentru eliberarea in regim normal, a certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice si juridice, inclusiv persoanelor aflate in state membre U.E.
Certificatul de cazier judiciar pentru persoane fizice se poate solicita şi prin ÎMPUTERNICIŢII acestora, conform procedurilor legale în vigoare, după cum urmează:
• ÎN TARÃ, numai în baza unei procuri autentificată de către un notar public;
• ÎN STRÃINÃTATE, pe baza unei procuri autentificate prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori de către un notar, cu respectarea cerinţelor legalizării actelor oficiale străine. Pentru statele care au aderat la Convenţia de la Haga din 5 noiembrie 1961, este suficient fie aplicată apostila.
• Persoanele domiciliate în străinătate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României. Procura trebuie formulată în termeni clari, din care să rezulte persoana care a fost mandatată, scopul şidurata mandatului.În cazul procurii eliberate de către un notar din străinătate, aceasta trebuie tradusă în limba română şi legalizată de un notar din ţară; nu este valabilă traducerea după fax sau xerox.
.
• IN AMBELE SITUATII, persoana mandatată să ridice certificatul de cazier judiciar trebuie să prezinte procura în original, precum şi actul de identitate sau paşaportul.
.