avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 738 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... JUSTIFICARE ACTIVITATE ZILNICA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

JUSTIFICARE ACTIVITATE ZILNICA

As dori sa stiu daca este legal ca in fiecare zi de luni sa prezint directorului de resort activitatea pe care a desfasurat-o personalul din cadrul serviciului, in saptamana anterioara. Mentionez ca salariatii isi desfasoara activitatea in baza fiselor de post.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
ContSters50658, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 16:14, 12 Iulie 2011
Da, o astfel de masura este legala, (si) in virtutea urmatoarelor prevederi ale legii 188/1999:
Art. 43
(1) Funcţionarii publici au obligaţia să îşi îndeplinească cu profesionalism, imparţialitate şi în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu .....
Art. 45
(2) Funcţionarul public este obligat să se conformeze dispoziţiilor primite de la superiorii ierarhici.
(3) Funcţionarul public are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris, funcţionarul public este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcţionarul public are îndatorirea să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia astfel de situaţii.

Intrucat dispozitia pe care ati primit-o are legatura cu munca si indeplinirea sarcinilor de serviciu, fiind si o modalitate de verificare a indeplinirii cu responsabilitate a acestora, cred ca nu e cazul sa va indoiti de legalitatea masurii.

Eu insumi am emis o astfel de dispozitie, iar rezultatele au fost mai mult decat satisfacatoare datorita responsabilizarii salariatilor.
Ulterior, cand am lucrat intr-o functie de conducere la privat, prezentam patronului zilnic astfel de informari.
Chiar daca masura mi s-a parut exagerata, aceasta era corecta din punct de vedere al angajatorului, care era interesat in orice moment ca resursele sale financiare sa file cheltuite cu folos si sa produca profit.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
ContSters193759, utilizator
Prevederile din Lg.188 reglementeaza strict doar activitatea functionarilor publici si nu are aplicabilitate deci nici relevanta pt. alte categorii de angajati,asa incat daca cel in cauza nu este fc. public dispozitiile prezentate nu sunt valabile spetei in cauza.
salbatecu_neagu a scris:

As dori sa stiu daca este legal ca in fiecare zi de luni sa prezint directorului de resort activitatea pe care a desfasurat-o personalul din cadrul serviciului, in saptamana anterioara. Mentionez ca salariatii isi desfasoara activitatea in baza fiselor de post.



Este perfect legal,consultati-va chiar fisa de post.s-ar putea ca prezentarea raportului de activitate saptamanal catre conducatorul ierarhic superior sa faca parte dintre atributiile de serviciu .Chiar daca nu este asa,aceasta masura are caracter legal,seful va poate solicita un astfel de raport pt. bunul mers al activitatii compartimentului/unitatii.
...Multumesc pentru raspuns!
Precizand ca personalul isi desfasoara activitatea in baza fisei de post si ca nu face parte din categoria funcionarilor publici sau a bugetarilor, chiar daca societatea este de stat, nu cred ca este normal, desi poate fi deosebit de "utilla" o astfel de informare, sa se justifice ce a facut angajatul in cursul celor 8 ore de munca, atata timp cat munca nu este normata.
Ex. Se poate evidentia activitatea desfasurata de un jurist, sau specialist in resurse umane etc...care studiaza nu stiu ce legi, se informeaza...
Daca informatia din enunt ar fi fost mai cuprinzatoare, in mod evident si raspunsul ar fi fost punctual.
Oricum, chiar daca prezentarea raportului vi se pare anormala, tinad cont de faptul ca ati intrat pe tărâmul normarii muncii atunci cand ati afirmat ca munca va este nenormata, lecturati prevederile art. 130 din Codul muncii referitoare la norma de munca. De asemenea prevederile art. 132 din acelasi Cod stabilesc faptul ca normele de munca se elaboreaza de catre angajator conform normativelor in vigoare sau, atunci cand acestea nu exista, se elaboreaza de catre angajator cu consultarea sindicatului ori, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
Dupa cum este cunoscut, normele de munca se exprima sub forma normelor de timp, de productie sau de personal. Această din urmă formă a normei de munca se aplică, de regulă, in cazul muncii nenormate, asa cum spuneti că este cazul muncii dvs., si se exprima prin numărul de lucrători cu o anumită calificare şi specializare necesar şi alocat unei diviziuni organizatorice din întreprindere sau pentru îndeplinirea anumitor operaţiuni.
Este evident că pentru corecta fundamentare de catre angajator a normei de personal, este necesar ca acesta să cunoască operatiunile si activitatile pe care le desfasoară în cursul programului o anumită formă organizatorică din cadrul societatii, pentru a o dimensiona sau redimensiona conform cerintelor rezultate in urma analizarii rapoartelor de activitate.
Ultima modificare: Marți, 12 Iulie 2011
ContSters193759, utilizator

Alte discuții în legătură

Mutarea in cadrul altul serviciu al aceleiasi institutii cielodellasera cielodellasera Buna ziua. Va rog sa imi spuneti daca este legala urmatoarea situatie: De 10 ani lucrez in cadrul unui serviciu al unei institutii publice, iar de doua zile ... (vezi toată discuția)
Dispozitie primar-fisa postului brandon99 brandon99 Primarul poate emite o dispozitie catre un sef de compartiment pentru ca acesta sa intocmeasca fisa postului unui functionar public (din subordinea sa) cu ... (vezi toată discuția)
Daca un salariat executa un ordin de serviciu dat de superiorul sau, ordin formulat in sensul savarsirii unei ilegalitati, salariatul este considerat si el vinovat? sergiut2002 sergiut2002 Buna ziua, Am gasit pe internet un ghid al angajatului si scrie acolo: \"daca un salariat executa un ordin de serviciu dat de superiorul sau, ordin ... (vezi toată discuția)