avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalcularea pensiei pentru limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalcularea pensiei pentru limita de varsta

in ce conditii si la ce perioade de timp un pensionar (la limita de varsta) care lucreaza cu contrac de munca 4 ore /zi poate cere recalcularea pensiei pt .perioada lucrata dupa pensionare? Concret, pensionat la 01.09.2010 si cu contract de munca partial tot de la 01.09.2010 , poate cere in scris casei de pensii sa -i recalculeze pensia pt 1 an de zile lucrat cu program de 4 ore/zi pt care s-au retinut si virat toate contributiile datorate de un salariat (mai putin somajul)Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 19:13, 1 August 2011
Legea nr. 263/2010 nu mai prevede indeplinirea unor conditii anume sau realizarea unui anumit stagiu. Un beneficiar de pensie pentru limita de varsta poate solicita recalcularea pensiei indiferent daca a realizat, dupa pensionare, un stagiu de o luna, de doua luni, de un an, de doi ani etc. Temeiul legal este art. 107, alin. (4) din Legea nr. 263/2010.

Art. 107
..................................................
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea.
Multumesc mult pentru lamaurire
Pentru recalculare se plateste oarece la Casa de Pensii?
Nu se plateste nimic.
elga50 a scris:
Pentru recalculare se plateste oarece la Casa de Pensii?

Nu. Recalcularea drepturilor de pensie este una dintre atributiile stabilite prin dispozitii legale in sarcina angajatilor caselor de pensii.

Alte discuții în legătură

Casa de pensie tudosevictorel tudosevictorel Sunt pensionat la limita de varsta din 2015 si din octombrie 2018 m-am angajat cu contract de munca pe o perioadă nedeterminată. Trebuie sa anunt casa de ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiei de invaliditate carmen bodeanu carmen bodeanu daca am lucrat 2 ani ,dupa iesirea la pensie cu grad III invaliditate,pot sa ma duc la Casa de Pensii in vederea recalcularii pensiei?acum sau la implinirea ... (vezi toată discuția)
Perioada lucrata dupa pensionare se ia in considerare la recalcularea pensiei militare? Pilu Pilu Buna seara, am o problema mai delicata, legata de pensii, nu stiu daca poate cineva sa ma lamureasca, cine se pricepe la pensii. Problema ar fi urmatoarea: Am ... (vezi toată discuția)