avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 935 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Perioada lucrata dupa pensionare se ia in considerare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Perioada lucrata dupa pensionare se ia in considerare la recalcularea pensiei militare?

Buna seara, am o problema mai delicata, legata de pensii, nu stiu daca poate cineva sa ma lamureasca, cine se pricepe la pensii. Problema ar fi urmatoarea: Am lucrat in militie-politie pana in 2004, cand m-am pensionat cu drept la pensie de serviciu anticipata (sunt nascut la 14.11.1951), avand stagiu complet de cotizare. Dupa pensionare am mai lucrat 5 ani, pe baza de contract individual de munca. Acum pensiile noastre se recalculeaza (revizuiesc), conform Legii 119/2010, HG 735/2010 si OU nr. 1/2011. Intrebarea ar fi: Acum cu ocazia recalcularii pensiei, se iau in considerare si cei 5 ani lucrati dupa pensionare ???.
Eu asa cred ca ar trebui sa se ia in considerare, tinandu-se seama, de art. 99 alin 2 si 3 din Legea 263/2010 - legea unitara a pensiilor ("ART. 99
(2) Pentru asiguraţii prevăzuţi la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), care au realizat stagiul minim de cotizare în specialitate şi care contribuie la sistemul public de pensii după împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 6, punctajul lunar realizat în perioada respectivă se majorează cu 0,5%.
(3) Majorarea punctajului lunar prevăzută la alin. (1) şi (2) nu se acordă pentru perioadele în care se cumulează pensia cu venituri de natură salarială"), cu toate ca aici am retineri, deoarece se refera numai la majorarea punctajului, dar eu nu as avea nevoie de majorare, doar sa se acorde punctajul normal. Mai mentionez aici ca conform anexei 6 la Legea 263/2010, varsta mea standard de pensionare in cazul meu este de 55 ani. Redau de asemenea si continutul art. 6 alin 1 pct. I lit c: " c) cadrele militare în activitate, soldaţii şi gradaţii voluntari, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale;"
Tot in legea susmentionata, la art. 107 alin 3 si 4 se prevede: "ART. 107
(3) Pensia poate fi recalculată prin adăugarea veniturilor şi/sau a stagiilor de cotizare, prevăzute de lege, nevalorificate la stabilirea acesteia.
(4) Pensionarii pentru limită de vârstă care, după data înscrierii la pensie, realizează stagiu de cotizare, pot solicita recalcularea pensiei, în condiţiile legii.
(5) Sumele rezultate în urma aplicării prevederilor alin. (3) şi (4) se acordă începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată solicitarea".
M-am gandit oare bine - cum ca as avea dreptul sa se ia in considerare si cei 5 ani ?, sau sunt alte dispozitii legale pe care eu nu le cunosc si care prevad ca nu as avea acest drept ?. Rog daca poate cineva sa ma lamureasca. Multumesc mult si va doresc toate cele bune...si scuze ca am scris asa mult. :luck::luck::luck:

Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 19:55, 19 Februarie 2011
Am avut colegi care au mai lucrat dupa pensionare, iar cand li s-a terninat contractul ce il aveau s-au dus cu documentele la casa de pensii si li s-a recalculat pensia prin adaugarea la vechime si puncatj aceasta periaoda.
Parerea mea este ca anii lucrati dupa iesirea la pensie anticipata sau prin restructurarea sistemului nu li se ia in calcul decat la implinirea varstei de pensionare din viata civila , adica la 65 de ani.
Nu ati avut in vedere doua aspecte:
1. sunteti beneficiar de pensie al sistemului militar din 2004;
2. Legea nr. 263/2010 nu se aplica retroactiv, ea se aplica deschiderilor noi de drepturi de pensie. Dvs. vi s-au deschis drepturile de pensie in 2004, deci anterior intrarii in vigoare a acestui act normativ.

Potrivit art. 192 din Legea nr. 263/2010, puteti solicita recalcularea drepturilor de pensie atunci cand veti implini 65 de ani. Varstele standard de pensionare prevazute in anexa 6 a Legii nr. 263/2010 nu au legatura cu dvs., ci cu asiguratii prevazuti la art. 6, alin. (1), pct. I, lit. c) din lege, carora li se deschid drepturile de pensie ulterior datei de 1 ianuarie 2011.

La data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010 dvs. beneficiati de pensie pentru limita de varsta (adica erati deja pensionar cand a intrat in vigoare Legea nr. 263/2010). Drepturile de pensie nu se pot deschide de mai multe ori decat in cazuri exceptionale, cum ar fi depensionarea unui beneficiar de pensie de invaliditate.

Orice opinie contrara este binevenita. :)

Ultima modificare: Miercuri, 9 Februarie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Colegii despre care vorbeam s-au pensional la limita de varsta in sistemul bugetar si in cel privat, anterior datei de 31.12.2010.
Cel mai simplu puteti adresa o intrebare pe site-l CNPAS sau mergeti la casa de pensii.
Multumesc mult pentru straduinta si efort. : :vishenka:

Alte discuții în legătură

Recalcularea pensiei de invaliditate carmen bodeanu carmen bodeanu daca am lucrat 2 ani ,dupa iesirea la pensie cu grad III invaliditate,pot sa ma duc la Casa de Pensii in vederea recalcularii pensiei?acum sau la implinirea ... (vezi toată discuția)
Recalcularea pensiilor - valorificarea stagiilor de cotizare realizate dupa pensionare DIMITRIU DIMITRIU Sunt nascut la 25.11.1959 , pensionar militar din iunie 2005 . Am stagiu de cotizare ca militar 26 ani si 8 luni ( include si scoala militara ) Conditii ... (vezi toată discuția)