avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Detinatorii de contracte civile au obligativitatea de ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Detinatorii de contracte civile au obligativitatea de a se inregistra la finante?

Buna ziua!

Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare:
O persoana fizica, prestatoare de servicii in baza unui contract civil are obligatia de a se inregistra la finante si in ce fel? De asemenea are obligatia de a detine certificat de inregistrare fiscala?

Multumiri anticipate!
Cel mai recent răspuns: VIOLETA IANCU , Consultant resurse umane 16:07, 13 Iulie 2011
Nu, doar beneficiarul contractului are obligatia retinerii si virarii unui procent de 16% din venitul realizat. Nota: nu este vorba de persoana fizica autorizata sau orice alte forme autorizate de activitati economice.
econsilier a scris:

Nu, doar beneficiarul contractului are obligatia retinerii si virarii unui procent de 16% din venitul realizat. Nota: nu este vorba de persoana fizica autorizata sau orice alte forme autorizate de activitati economice.


In situatia in care, din conventiile civile de prestari servicii rezulta ca este indeplinit cel putin unul dintre criteriile prevazute la art. 7 alineatul (1) punctul 2 din Codul fiscal, astfel cum a fost completat prin O.U.G nr. 58/2010, activitatea acestora poate fi reconsiderata de catre organele fiscale ca activitate dependenta, consecinta fiind aceea ca, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate, fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit. In acest caz se aplica regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza.

Criteriile prevazute la art. 7 alineatul (1) punctul 2 din Codul fiscal sunt:

a) beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit, si respecta conditiile de munca impuse de acesta, cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii, programul de lucru;
b) in prestarea activitatii, beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau de protectie, unelte de munca si altele asemenea;
c) beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea intelectuala, nu si cu capitalul propriu;
d) platitorul de venit suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in tara si in strainatate, precum si alte cheltuieli de aceasta natura;
e) platitorul de venit suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit;
f) orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii

Intr-adevar, trebuie sa stiti si aceste conditii, pentru a evita neplaceri pe viitor, in cazul in care una din societatile cu care aveti contract civil se intampla sa fie controlata fiscal si sa aiba sau sa ajunga la aceasta tematica. Daca puteti detalia natura contractului poate va putem lamuri si mai bine. In orice caz, dumneavoastra nu aveti nici un fel de obligatii de inregistrare fiscala, ca sa raspund strict la intrebarea dumneavoastra.
Va multumesc pentru raspunsuri.
In cazul in care nu trebuie sa ma inregistrez la finante, trebuie sa eliberez lunar facturi, situatii de lucrari si chitante, avand in vedere ca persoana juridica are nevoie de documente justificative (c.u.i.-ul va fi chiar c.n.p.)?
inainte de asta, cred ca trebuiesc lamurite anumite aspecte:
1. un contract civil (de prestari servicii) inseamna un acord intre o persoana fizica ce nu are calitate de comerciant si o alta persoana. Deci, neavand calitatea de comerciant (in sensul Codului Comercial), nu puteti desfasura activitati economice. Astfel, nu puteti emite documente fiscale de nici un fel.
2. un contract de prestari servicii (care nu contine sintagma "civil") este un contract intre doi comercianti, adica intre doua persoane care sunt inregistrate la registrul comertului si carora li s-a alocat un cod fiscal.
In concluzie, daca doriti sa eliberati documente fiscale, trebuie sa aveti calitatea de comerciant, precum este expusa mai sus. Puteti emite facturi, chitante, devize, fiind deja inregistrat intr-o forma de activitate economica agreata de lege, precum: persoana fizica autorizata, intreprindere individuala, intreprindere familiala - acestea sunt formele cele mai simple de organizare economica a activitatii; sau puteti sa va organizati ca srl, sca, scs etc., desi nu cred ca va intereseaza, si nu aprofundez acest segment. Ca o paranteza, in cazul "pfa" adnotarea dnei Violeta Iancu nu este valabila.

Alte discuții în legătură

Cmi prestari servicii Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.com.incheie contract de prestari servicii cu un CMI pentru efectuare prestari servicii stomatologice.Baza materiala este a SRL-ului.Poate fi considerata ... (vezi toată discuția)
Angajare cu contract de munca si pfa stoicavioleta17 stoicavioleta17 o persoana angajata pentru doua ore pe zi la o companie de cinematografie poate sa aiba propriul PFA cu acelasi domeniu de activitate? Stipuleaza legea undeva ... (vezi toată discuția)
Contracte prestari servicii floricristea floricristea Va rog se mai pot incheia acest tip de contracte ? Si ce contributii se platesc ? Va multumesc anticipat pentru suport (vezi toată discuția)