avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contracte prestari servicii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contracte prestari servicii

Va rog se mai pot incheia acest tip de contracte ? Si ce contributii se platesc ? Va multumesc anticipat pentru suport









Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 15:13, 5 Mai 2014
Contractul de prestări servicii, în special cel care nu este încheiat cu o persoană fizică autorizată (PFA), este un subiect foarte controversat în doctrină şi jurisprudenţă. Acest lucru porneşte de la numeroase confuzii legislative, dar mai ales de la dorinţa beneficiarilor acestor servicii de a evita regimul fiscal de impunere mult mai oneros în cazul încheierii unor contracte de muncă faţă de regimul fiscal mai relaxat al prestării unor servicii.

Potrivit practicii în acest sens a autorităţilor fiscale, o persoană fizică nu ar putea presta servicii pentru o perioadă mai mare de câteva luni (de obicei, în practică se pot accepta maxim 6 luni) fără ca mai întâi să se înregistreze ca PFA. Totodată, un astfel de contract trebuie să fie încheiat pentru activităţi ocazionale şi să nu cuprindă clauze care din punct de vedere economic şi juridic sunt specifice raporturilor de muncă.

Dacă un astfel de contract nu îndeplineşte condiţiile necesare pentru ca activitatea în cauză să fie considerată activitate independentă (şi nu o relaţie angajat-angajator), poate fi uşor recalificat de către autorităţile fiscale în contract individual de muncă. Posibilitatea recalificării este prevazută chiar de codul fiscal, care reglementează în mod expres ce se înţelege prin activitate dependentă, incluzându-o în sfera relaţiilor specifice dreptului muncii.
TOP LEGAL
Potrivit art. 7 alin. 1 punctul 2 din Codul fiscal, activitatea dependentă reprezintă „orice activitate desfăşurată de o persoană fizică într-o relaţie de angajare”. În acelaşi timp, o activitate independentă este „orice activitate desfăşurată cu regularitate de către o persoană fizică, alta decât o activitate dependentă” (art. 7 alin. 2 punctul 4). În continuare, Codul fiscal precizează în art. 7 alin. 1 punctul 2.1 că: „orice activitate poate fi reconsiderată ca activitate dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul dintre următoarele criterii:
- beneficiarul de venit se află într-o relaţie de subordonare faţă de plătitorul de venit, respectiv organele de conducere ale plătitorului de venit, şi respectă condiţiile de muncă impuse de acesta, cum ar fi: atribuţiile ce îi revin şi modul de îndeplinire a acestora, locul desfăşurării activităţii, programul de lucru;
- în prestarea activităţii, beneficiarul de venit foloseşte exclusiv baza materială a plătitorului de venit, respectiv spaţii cu înzestrare corespunzătoare, echipament special de lucru sau de protecţie, unelte de muncă sau altele asemenea şi contribuie cu prestaţia fizică sau cu capacitatea intelectuală, nu şi cu capitalul propriu;
- plătitorul de venit suportă în interesul desfăşurării activităţii cheltuielile de deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi îndemnizaţia de delegare-detaşare în ţară şi în străinătate, precum şi alte cheltuieli de această natură;
- plătitorul de venit suportă îndemnizaţia de concediu de odihnă şi îndemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă, în contul beneficiarului de venit”.
Pentru a fi clar că acest articol se referă la activităţile care nu se desfăşoară de PFA-uri, art. 1 din Normele metodologice de aplicare a codului fiscal prevede că „activităţile desfăşurate în mod independent, în condiţiile legii, care generează venituri din profesii libere, precum şi drepturile de autor şi drepturile conexe definite potrivit prevederilor Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, nu pot fi reconsiderate ca activităţi dependente potrivit prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 2.1 si 2.2 din Codul fiscal.”
Codul fiscal prevede şi consecinţele recalificării unui contract de prestări servicii într-un contract individual de muncă. Astfel, în cazul reconsiderării unei activităţi ca activitate dependentă, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate şi virate, fiind datorate solidar de către plătitorul şi beneficiarul de venit. În acest caz se aplică regulile de determinare a impozitului pentru veniturile din salarii realizate în afara funcţiei de bază (art. 7 alin. 1 pct. 2.2).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa jurnalist vs contract de munca Ildish Ildish Activitatea unui jurnalist (PFA) la un Srl poate fi considerata activitate dependenta? Conform Codului fiscal, da, conform normelor, nu. Care se aplica? Va ... (vezi toată discuția)
Profesii liberale-medic pf presteaza activitati medicale la unitati priviate mih@ mih@ Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns in urmatoarele spete:1) .Un medic specialist infiinteaza un PF si in baza unui contract de prestari ... (vezi toată discuția)
Cmi prestari servicii Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA O soc.com.incheie contract de prestari servicii cu un CMI pentru efectuare prestari servicii stomatologice.Baza materiala este a SRL-ului.Poate fi considerata ... (vezi toată discuția)