avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate valida o persoana decedata?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate valida o persoana decedata?

Buna ziua.
S-a facut o cerere de reconstituire a dreptului de proprietate la Legea 18/1991. Solicitantul a cerut terenurile aduse in CAP de antecesorul sau. Comisia de fond funciar a validat persoana decedata, antecesorul solicitantului, din greseala( acesta fiind decedat inainte de 1991). In momentul de fata, trebuie sa invalidam antecesorul si sa validam solicitantul la Legea 18. Intre timp, acesta a decedat. Comisia de fond funciar poate valida persoana decedata, intrucat aceasta a facut cererea la Legea 18/1991, sau trebuie sa validam mostenitorii acestuia?
Daca este cu putinta, solicit si un cadru legal.

Va multumesc,
Minodora Sorian
Cel mai recent răspuns: Borhes John , utilizator 07:52, 6 Septembrie 2018
Oy-oy-oy :O
In primul rand d-voastra nu validati si nici nu invalidati pe nimeni (de unde ati luat limbajul acesta?) Apoi ... Oy-gevalt! Trebuie sa ...
... O luam babeste:
1. Comisia a reconstituit dreptul de proprietate in favoarea unei persoane care nu a facut cerere de reconstituire pentru bunul motiv ca era decedata;
2. Cererea a fost facuta de fapt de mostenitor care a decedat si el, la randul sau - decesul inainte "validarii" de catre comisie pare a fi un fel de obicei de familie -
3. Intrebati daca trebuie sa "validati persoana decedata" #-o sau sa validati mostenitorii si cereti "cadru legal" ... whatever it means ...
...
Decretul 31/1954 privind persoana fizica si persoana juridica ne lamureste ca poate avea capacitate de folosinta numai o persoana care fie este un om, fie este o fictiune juridica creata pe cale conventionala numita persoana juridica.
DACA acceptam ca prin capacitatea de folosinta se intelege aptitudinea de a avea drepturi si obligatii iar capacitatea de folosinta poate exista - rational si legal - numai pentru o persoana ATUNCI urmeaza ca cel decedat, cel care n-a fost conceput, persoana juridica ce inca n-a fost infiintata ori persoana juridica desfiintata NU pot avea drepturi si nu pot avea nici obligatii.
ASADAR, indiferent cine a facut cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, atunci cand dreptul este reconstituit acest lucru se face NUMAI in favoarea persoanei in fiinta sau in viata sau in favoarea mostenitorilor acesteia - adica cei care sunt in viata, adica in fiinta, cei pe care puteti pune mana, ca Toma, daca stiti ce vreau sa zic.
Afara de Decretul-Lege 115/1938, mai sus citat, Legea nr. 18/1991 contine un articol cu nr. 13 care dispune:
Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafata de teren determinata pe numele tuturor mostenitorilor, urmand ca ei sa procedeze potrivit dreptului comun.

Or, cel care a decedat poate ca a fost el mostenitorul cuiva, candva, dar ACUM are el la randul sau mostenitori. Or, despre acest aspect vorbeste legea.
teribil de ciudata expresia ''a valida'' in contextul relatat de dvs. o persoana decedata isi pierde capacitatea de folosinta si cea juridica. daca are mostenitori se va dezbate succesiunea. dvs vreti sa promovati o actiune pe fond funciar in instanta pe motiv ca prefectura a emis un titlu pe numele altei persoane decat cea care a formulat cerere?
Eu am o vaga banuiala ca dreptul de proprietate al solicitantului a fost validat in Anexa 3 la legea 18/1991 (anexa in care se inscriu atat persoana decedata care a adus pamantul in CAP, cat si mostenitorii acesteia, care au formulat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate). In acest caz, pe TP-ul emis, vor figura solicitantii, in calitate de titulari, iar la rubrica "mostenitori ai defunctului X" va fi trecut numele decedatului care s-a inscris in CAP. Daca acesta este cazul, TP-ul este perfect valabil.
Daca, totusi, din eroare, comisia locala a validat dreptul de proprietate al decedatului in locul mostenitorului sau, Anexele si TP-ul vor trebui corectate in sensul evidentierii persoanei care a formulat cererea in baza legii 18/1991, chiar daca este in prezent decedata. Solicitarea de corectare a erorii materiale o pot face mostenitorii solicitantului, in baza art. 51 si 58 din legea 18/1991.
Va multumesc mult doamna Kyandra. Exact asa s-a intamplat. S-a validat in mod gresit dreptul de proprietate al persoanei decedate in 1975, pe anexa 2a. In acest moment, nu s-a emis inca titlul de proprietate. De aceea, Comisia Locala a propus Comisiei Judetene sa invalideze dreptul de proprietate al persoanei decedate( inca din 1975, neavand aptitudinea de a avea drepturi si obligatii si nefiind cel care a solicitat reconstituirea) si sa valideze dreptul de proprietate al mostenitorului celui ce a adus terenul in CAP, pe anexa 3. Din nefericire, acesta este decedat in acest moment ( mai exact, a decedat in 2005). Mostenitorii acestuia solicita corectarea erorii produse. Spuneti-mi va rog, daca in acest moment, Comisia Judeteana poate valida dreptul mostenitorului care a facut cererea de reconstituire, dar care actualmente este decedat, sau trebuie sa propunem validarea dreptului succesorilor mostenitorului celui ce a solicitat reconstituirea? Sper ca nu m-am incurcat prea mult in exprimarea" validarii", astfel cum am fost atentionata mai sus. In masura in care imi veti raspunde, va rog spuneti-mi cadrul legal. In H.G. 890/2005 nu am gasit o prevedere expresa raportat la situatia de fata.
Inca o data multumiri, stimata doamna Kyandra, si astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra.

Cu deosebita consideratie,
Minodora Sorian
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iulie 2011
Minodora Sorian, Consilier juridic
u.b.i.k. a scris:

Oy-oy-oy :O
In primul rand d-voastra nu validati si nici nu invalidati pe nimeni (de unde ati luat limbajul acesta?) Apoi ... Oy-gevalt! Trebuie sa ...
... O luam babeste:
1. Comisia a reconstituit dreptul de proprietate in favoarea unei persoane care nu a facut cerere de reconstituire pentru bunul motiv ca era decedata;
2. Cererea a fost facuta de fapt de mostenitor care a decedat si el, la randul sau - decesul inainte "validarii" de catre comisie pare a fi un fel de obicei de familie -
3. Intrebati daca trebuie sa "validati persoana decedata" #-o sau sa validati mostenitorii si cereti "cadru legal" ... whatever it means ...
...
Decretul 31/1954 privind persoana fizica si persoana juridica ne lamureste ca poate avea capacitate de folosinta numai o persoana care fie este un om, fie este o fictiune juridica creata pe cale conventionala numita persoana juridica.
DACA acceptam ca prin capacitatea de folosinta se intelege aptitudinea de a avea drepturi si obligatii iar capacitatea de folosinta poate exista - rational si legal - numai pentru o persoana ATUNCI urmeaza ca cel decedat, cel care n-a fost conceput, persoana juridica ce inca n-a fost infiintata ori persoana juridica desfiintata NU pot avea drepturi si nu pot avea nici obligatii.
ASADAR, indiferent cine a facut cererea de reconstituire a dreptului de proprietate, atunci cand dreptul este reconstituit acest lucru se face NUMAI in favoarea persoanei in fiinta sau in viata sau in favoarea mostenitorilor acesteia - adica cei care sunt in viata, adica in fiinta, cei pe care puteti pune mana, ca Toma, daca stiti ce vreau sa zic.
Afara de Decretul-Lege 115/1938, mai sus citat, Legea nr. 18/1991 contine un articol cu nr. 13 care dispune:
Titlul de proprietate se emite cu privire la suprafata de teren determinata pe numele tuturor mostenitorilor, urmand ca ei sa procedeze potrivit dreptului comun.

Or, cel care a decedat poate ca a fost el mostenitorul cuiva, candva, dar ACUM are el la randul sau mostenitori. Or, despre acest aspect vorbeste legea.

Stimate domn avocat, imi asum raspunderea pentru greseala in exprimare. Este adevarat ca se valideaza dreptul de proprietate al unei persoane in baza cererii si a actelor depuse, insa cei care activeaza in acest domeniu lacunar si interpretabil al fondului funciar, folosesc de cele mai multe ori prescurtari, din motive lesne de inteles.
Va multumesc pentru raspuns.

Alte discuții în legătură

Care sunt etapele eliberarii unui titlu de proprietate? OROSZ ANDREI OROSZ ANDREI care erau etapele pentru eliberare unui titlu de propritate pentru teren forestier. cere către comisia locală de fond funciar,aprobare ocol silvic,mă ... (vezi toată discuția)
Teren nerecuperat addac addac Buna ziua,bunicii mei au un teren de 10 000 m padure in ilfov,insa primarul nu le da acest teren mentionand ca primarul dinaintea lui a vandut toate ... (vezi toată discuția)
Reconstituire drept de proprietate: procedura ContSters110543 ContSters110543 Va rog frumos sa ma lamuriti daca mai pot sa cer dreptul la o padure forestiera pe care recent am descoperit ca sunt mostenitorul unei persoane defuncte care a ... (vezi toată discuția)