Poate un consilier juridic sa intreprinda o activitate juridica referitoare la obiectul de activitate al unei firme? De exemplu la o firma de recuperare debite, poate sa reprezinte in instanta cu privire la demersurile de ordin juridic ce trebuie? Adica cam tot ce nu tine de activitatea executorilor si a lichidatorilor cred... Sau este necesar un avocat?
Pentru consilierii juridici nu este permis decat sa intreprinda consiliere si reprezentare doar pentru probleme juridice proprii ale firmei la care ei lucreaza?
Eu nu prea am inteles bine care sunt intrebarile! Dar daca va referiti la reprezentarea in instanta a firmei de catre consilierul juridic angajat cu carte de munca raspunsul este ca nu trebuie un avocat. Consilierul juridic angajat de o firma poate reprezenta in instanta firma respectiva. Este necesar la dosar o delegatie in acest sens.
Intrebarea era simpla.... un consilier angajat la o SC poate sa reprezinte firma in instanta doar pentru problemele juridice ale acesteia sau poate sa reprezinte si pentru obiectul de activitate al acesteia... cum ar fi de exemplu o firma de recuperare datorii ce are ca obiect de activitate... evident recuperarea datoriilor folosind printre altele si actiuni in justitie... Poate consilierul juridic, expert juristul, jurisconsultul sau oricum se numeste el, oricum parerea mea un jurist... sa fie angajat in cadrul acelei SC de recuperare creante sa intreprinde demersurile juridice ce se cer pentru activitatea firmei? Reprezentari in instanta, intocmire acte probabil contracte, chemari in judecata a debitorilor sau orice alta activitate de acest fel? Nu va fi necesara mai degraba angajarea unui avocat?
Raspunsul este afirmativ la intrebarea dvs .... art.4 din Legea nr.514/2003 prevede ca : Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca, apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritatile publice, institutiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, romana sau straina; in conditiile legii si ale regulamentelor specifice unitatii, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic.
Raspunsul este afirmativ atunci cand este vorba de recuperare creante. In acest caz societatea de recuperare este mandatata (mandat comercial) pentru a efectua demersurile necesare recuperarii sumelor de bani. Mai mult, firmele din strainatate sunt obligate sa isi numeasca un reprezentant pentru efectuarea actelor de procedura.
In aceste cazuri juristul poate veni in numele societatii de recuperare creante pentru a sustine cauza si a duce la indeplinire mandatul.