avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Fisa medicala pt preschimbare permis falsificata
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Fisa medicala pt preschimbare permis falsificata

Din lipsa de timp, in anul 2006, sotul meu a acceptat ajutorul unui instructor de la o scoala de soferi pentu ,,procurarea''urgenta a unei fise medicale necesara preschimbarii permisului. Azi am primit o citatie de la Parchet sa se prezinte in calitate de invinuit pentru art.291 Cod Penal. Am mers acolo sa vad despre ce e vorba, mi s-a spus ca tipul care facea aceste fise isi ,,crease'' parafe ale mai multor medici si asa a falsificat fise pentru foarte multe persoane, in schimbul unor sume de bani, fireste. Domnul cu care am discutat mi-a spus ca, daca sotul meu nu a recomandat aceasta persoana si altora, va primi o sanctiune administrativa (amenda) si i se va anula permisul. Problema mare este ca sotul lucreaza in alta tara, vine acasa doua saptamani odata la trei luni, si as vrea sa stiu daca i se poate interzice sa paraseasca Romania sau daca ii va aparea in cazier ,,pedeapsa'' in acest caz, fapt care va conduce la dificultati majore in obtinerea vizei pentru tara respectiva. Si bineinteles, ma intereseaza cel mai mult sa aflu cat de grava poate sa fie pedeapsa avand in vedere cele intamplate. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Dingo25 , utilizator 23:02, 14 Iulie 2011
Amenzile administrative nu apar in cazierul judiciar.
Art. 291 Cumpararea de influenta
(1) Promisiunea, oferirea sau darea de bani sau alte foloase, direct sau indirect, unei persoane care are influenta sau lasa sa se creada ca are influenta asupra unui functionar, pentru a-l determina pe acesta sa indeplineasca, sa nu indeplineasca ori sa intarzie indeplinirea unui act privitor la indatoririle sale de serviciu sau sa indeplineasca un act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
(2) Daca fapta a fost savarsita in legatura cu o alta persoana decat cele aratate in art. 175, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumatate.
(3) Faptuitorul nu se pedepseste daca denunta fapta mai inainte ca organul de urmarire penala sa fi fost sesizat cu privire la aceasta.
(4) Banii, valorile sau orice alte bunuri se restituie persoanei care le-a dat sau oferit in cazul prevazut in alin. (3).
(5) Banii, valorile sau orice alte bunuri date sau oferite sunt supuse confiscarii, iar daca acestea nu se mai gasesc se dispune confiscarea prin echivalent .

Prin alte cuvinte daca va merge in instanta mai mult ca sigur va primi inchisoare cu suspendare si va aparea in cazier. Daca va lua doar amenda administrativa nu va aparea. Dar e destul de slaba sansa sa scape cu amenda avand in vedere ca majoritatea cazurilor de acest gen au ajuns la tribunal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Trafic de influenta codrut_777 codrut_777 Care este articol din noul cod penal care pedepseste traficul de influenta? (vezi toată discuția)
Noul cod penal bogdan.lucian bogdan.lucian Buna ziua! Am si eu o problema si doresc sa stiu cand intra sau daca a intrat Noul Cod Penal in vigoare (mai exact doresc sa stiu care e pedeapsa pentru luare ... (vezi toată discuția)