avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Contract de comodat sau inchiriere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Contract de comodat sau inchiriere

As avea nevoie de parerea specialistului in urmatoarea situatie:SC X SRL doreste sa amplaseze pe terenul proprietatea unei persoane fizice un SKID de distrubutie GPL.Proprietarul terenului este asociat si are calitatea de administrator la aceasta societate.Contractul de comodat sau de inchiriere este cel recomandat?Administratorul opteaza in favoarea contractului de comodat. In acest caz sunt deductibile cheltuielile de investitii(adevarat nu prea mari) si TVA?O alta problema este cea a utilitatilor.Contractul de furnizare:apa,gaz este incheiat pe numele proprietarului iar cea de curent pe numele unei societati comerciale care isi desfasoara activitatea pe acea platforma.
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 19:26, 24 August 2008
desi cele doua contracte fac transmisiunea dreptului de folosinta asupa bunului, diferneta dintre cele doua este ca unul este cu titlu gratuit, o liberalitate din partea proprietarului bunului, iar contractul de inchiriere trebuie sa aiba un pret fix clar si bine determinat. Cum in cazul contractului de comodat nu discutam de pret, fiind un contract ce confera dreptul de folosinta gratuit al terenului, nu avem cum sa discutam de TVA. Putem discuta de cheltuielile cu intretinrea etc etc. In cazul serviciilor de furnizare e curentului electirc nu se poate face o subrogare in drepturi si obligatii prin urmare nu va puteti incarca in contabilitate cu acestea
In cnditile in care contractul de comodat este incheiat in forma autentica puteti incheia contracte pentru utilitati, puteti deconta cheltuielile etc.
De ce numai daca e in forma autentica?
contractul de comodat este un contract unilateral , cu titlu gratuit , prin care se tranmite temporar folosinta si posesia asupra unui bun ,fie el mobil sau imobil.
pentru a se incheia acest contract de comodat , numit si imprumut de folosinta este necesara traditiunea ,remiterea efectiva a bunului de catre comodant comodatarului ,fiind un contract real.
Nu este necesara cerintza multiplului exemplar ,intrucat nu suntem in prezentza unui contract sinalagmatic.
In schimb ,contractul de inchiriere presupune perceperea unei sume de bani , determinate sau determinabile , lasata de exemplu , la aprecierea unei tert desemnat de parti, aceasta suma fiind de esentza acestui contract.
Ambele contracte se incheie in forma consensuala , fiind necesar si suficient acordul de vointza al celor doua parti contractante.
Nici unul nu este translativ de proprietate,deci nu se dobandeste dreptul de proprietate asupra bunurilor ce constitiuie obiecte al acestor contracte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 August 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Spun contabili ca nu pot face deconturile in contabilitate decat in baza unui contract de comodat in forma autentica, spun ei ca le interzice Legea 85.
O sa ne ajute sigur un coleg economist.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat carcasa carcasa buna ziua, pot sa fac un contract de comodat pentru locuinta unui cetatean strain? pana acum am avut un contract de inchiriere inregistrat la ... (vezi toată discuția)
Sa contract de comodat oti oti In czul unui contract de inchiriere intre o SA si un SRL (chirias) pot rezilia contractul si sa inchei un comodat? Ce implicatii are asta pt SA ,adica ce ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat intre o asociatie non-guvernamntala si o persoana fizica Ayli Ayli Buna ziua! Lucrez pentru o asociatie non-guvernamelntala si noi, ca asociatie am dori sa construim o casa de rugaciuni unei comunitati. Ni s-a pus la ... (vezi toată discuția)