avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1337 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... bonuri de masa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

bonuri de masa

Va rog sa ma lamuriti, daca stiti. Pentru cei care sunt asistenti medicali in directiile de sanatate publice si, prin urmare, sunt functionari publici cu statut special (referenzi), ce sanse exista sa primeasca bonuri de masa? Am inteles ca in unele judete personalul vizat a actionat in instanta angajatorul, insa completele din tara ar fi dat solutii diferite. Dar ceea ce am auzit este la nivel de zvon, dar daca stie cineva amanunte, sanse, ori solutii ale instantelor...please, help! Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cartaovitu , utilizator 17:48, 9 Septembrie 2008
Potrivit Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, salariaţii din cadrul societăţilor comerciale, regiilor autonome şi din sectorul bugetar, precum şi din cadru! unităţilor cooperatiste şi al celorlalte persoane juridice sau fizice care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă pot primi o alocaţie individuală de hrană, acordată sub forma tichetelor de masă, suportată integral, pe costuri, de către angajator.
In baza acestei legi, angajatorul poate acorda (deci nu are o obligaţie legală) în funcţie de resursele sale financiare tichete de masă, ce constituie o alocaţie individualǎ de hrană, suportată integral de către acesta.
Conform art. 1 alin. 1 din lege, acordarea tichetelor de masă nu constituie o obligaţie legală. Pe baza criteriilor stabilite de Legea nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă, se stabilesc clauze concrete privind tichetele de masă (în funcţie de resursele financiare) prin contractele colective de muncă.
Cu privire la autorităţile şi instituţiile publice, se stabilesc de regulă anual, prin legea bugetului de stat, condiţiile care permit sau nu acordarea tichetelor de masă. Eventualele norme legale limitative cuprinse în legea anuală a bugetului de stat, referitoare la acordarea tichetelor de masă în autorităţile şi instituţiile publice, nu au caracter neconstituţional , nu încalcă egalitatea în drepturi consacrată de art. 16 alin. 1 din Constituţie.
O singura intrebare am si eu, privitor la acordarea tichetelor de masa. Pentru un angajat cu contract de munca, norma partiala, se pot acorda tichete de masa, proportional cu munca prestata? Este legal?
nu este legal.
tichetele se acorda pentru o zi de 8 ore lucrata, deci norma intreaga.
daca salariatul lucreaza intr-o zi 7 sau 6 ore, pierde dreptul la tichet pentru ziua respectiva.
in mod normal, tichetele se acorda pentru zilele lucratoare lucrate cu un program de min. 8 ore pe zi, cate unul pe zi.
Potrivit Legii nr. 142/1998 , angajatorul distribuie, pe salariat, un număr de tichete de masa corespunzător numărului de zile lucrătoare din luna pentru care se face distribuirea. Prin urmare, ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus (unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem).

Prin urmare, beneficiati de tichete de masa corespunzator zilelor lucrate.
mergem ca orbii..........
la control, agnetul garzii financiare, imputa valoarea tichetelor acordate pentru timp mai de 8 ore lucrat pe zi, cum comentati, sau nu v-ati confruntat cu asa ceva? sunt ec si am fost pusa in fata acestui fapt
maine la birou caut exact unde scrie cu 8 ore....

Alte discuții în legătură

Tichete de masa la timp de lucru partial allebydnas allebydnas Buna ziua! Lucrez la o societate unde majoritatea angajatilor sunt la 4h sau 6h, insa bonurile le primim la fiecare 8h deci cei la 4h primim jumate din zilele ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa ? victorp victorp Buna seara , Am o serie de intrebari legata de numarul bonurilor de masa acordate pe luna unui salariat : -cite bonuri este normal sa primesaca lunar un ... (vezi toată discuția)
Bonuri de masa diana_1111 diana_1111 Buna ziua, As dori sa stiu daca este legal ca angajatorul sa ofere bonuri de masa unor angajati iar altora nu. Si asta in conditiile in care toti angajatii ... (vezi toată discuția)