avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Gratiere individuala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Gratiere individuala

buna nu stiu prea bine cum sa pun intrebarea dar sper ca intelegeti ce vreau sa spun .Vreau sa fac o cerere de gratiere individuala dar in afara de actele care scrie ca imi trebuiesc mai pot face si o scrisoare dar nu stiu ce sa scriu in ea si ce sa mai adaug la dosar poate cineva a facut asa ceva si imi poate explica si mie va multumesc.
Cel mai recent răspuns: joana-2003 , utilizator 12:22, 12 Decembrie 2018
Cererea de graţiere individuală, împreună cu actele anexate, se adresează Preşedintelui României şi poate fi făcută de:
a) persoana condamnată, apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia;
b) soţul persoanei condamnate, ascendenţii, descendenţii, fraţii, surorile ori copiii acestora, precum şi de aceleaşi rude ale soţului persoanei condamnate.
Cererea de graţiere conţine în mod obligatoriu datele de identificare a persoanei condamnate şi pedeapsa pentru care se solicită graţierea.
La cererea de graţiere se anexează, în copie legalizată, hotărârea definitivă de condamnare, certificatul de cazier judiciar şi, după caz, acte de stare civilă, certificate medicale, rapoarte de anchetă socială şi alte acte pe care solicitantul le consideră necesare în susţinerea cererii sale.
Apelati la serviciile unui avocat.

daca aveam resurse financiare nu apelam la dvs de avocati am avut parte 7 ani si ce au facut au luat bani si el a luat 7 ani de puscarie ce mi-ati zis dvs stiu si eu eu am intrebat daca e necesar un memoriu sau petitie ceva si ce sa scriu in ea va multumesc.
Nu este problema mea , ce avocati a avut persoana in numele careia vorbiti , nu este problema mea daca vina acesti persoane rezulta din probele administrate sau daca avocatii si-au facut sau nu datoria , desi imi pare rau de situatia la care va referiti.
Problema este clara si anume ca atata timp cat nu aveti cunostintele necesare de drept pentru a formula o astfel de cerere , trebuie sa apelati la o persoana care va poate ajuta (avocat , ,jurist).
Pentru a va fi de ajutor va voi reda mai jos din dispozitiile Legii nr.546/2002 , care sta la baza oricare gratieri individuale/colective si care este un act de clementa ,cu caracter umanitar al Presedintelui tarii:

Art. 1. - Graţierea este măsura de clemenţă ce constă în înlăturarea, în total sau în parte, a executării pedepsei aplicate de instanţă ori în comutarea acesteia în una mai uşoară.

Art. 2. - Graţierea poate fi acordată individual, prin decret al Preşedintelui României, potrivit art. 94 lit. d) din Constituţia României , sau colectiv, de către Parlament , prin lege organică , conform art. 72 alin. (3) lit. g) din Constituţie.


CAPITOLUL II
Graţierea individuală

Art. 3. - Graţierea individuală se acordă la cerere sau din oficiu , numai după rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare.

Art. 4. - Cererea de graţiere individuală, împreună cu actele anexate , se adresează Preşedintelui României şi poate fi făcută de:

a) persoana condamnată , apărătorul ori reprezentantul legal al acesteia;
b) soţul persoanei condamnate , ascendenţii, descendenţi i, fraţii , surorile ori copiii acestora , precum şi de aceleaşi rude ale soţului persoanei condamnate.
Art. 5. - (1) Cererea de graţiere conţine în mod obligatoriu datele de identificare a persoanei condamnate şi pedeapsa pentru care se solicită graţierea.

(2) La cererea de graţiere se anexează, în copie legalizată, hotărârea definitivă de condamnare , certificatul de cazier judiciar şi , după caz, acte de stare civilă , certificate medi cale , rapoarte de anchetă socială şi alte acte pe care solicitantul le consideră necesare în susţinerea cererii sale.

Art. 6. - (1) În vederea exercitării prerogativei de graţiere, Preşedintele României poate solicita , atunci când socoteşte necesar , avize consultative de la Ministerul Justiţiei , care este obligat să le înainteze în termen de 30 de zile de la data solicitării.

(2) De asemenea , atunci când consideră necesar , Preşedintele României poate solicita informaţii organelor administraţiei publice locale , conducătorului locului de detenţie , organelor judecătoreşti şi ale parchetelor , organelor de poliţie şi altor instituţii publice , precum şi comandantului unităţii, pentru condamnaţii militari.
Art. 7. - Decretul de graţiere se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 8. - Decretul de graţiere trebuie să conţină următoarele elemente:

a) datele de identificare a persoanei condamnate : numele , prenumele, prenumele părinţilor , data şi locul naşterii;
b) elementele de identificare a hotărârii judecătoreşti de condamnare;
c) pedeapsa aplicată de instanţă, care face obiectul graţierii;
d) modalitatea graţierii - totală sau parţială , indicându-se partea de pedeapsă graţiată, pentru graţierea parţială.
Art. 9. - (1) Prin decret se pot graţia una sau mai multe pedepse.

(2) Graţierea individuală se acordă numai pentru pedepse privative de libertate. Dispoziţiile prezentei legi privitoare la pedepse se aplică în mod corespunzător şi sancţiunilor cu închisoare contravenţională.

(3) Nu pot fi graţiate pedepsele deja executate, pedepsele a căror executare nu a început din cauza sustragerii condamnatului de la executare , condamnările cu suspendarea executării pedepsei, pedepsele complementare şi cele accesorii.

(4) Graţierea individuală nu are efect asupra laturii civile şi asupra măsurilor administrative pronunţate într-o cauză penală.

Art. 10. - În situaţia respingerii cererii de graţiere , actul de respingere va fi comunicat persoanei care a introdus cererea, în termen de 30 de zile de la data adoptării deciziei de către Preşedintele României.

Art. 11. - Graţierea individuală poate fi refuzată de către beneficiarul ei atunci când cererea a fost făcută de altă persoană. Această prevedere nu se aplică în cazul condamnatului minor.
.......................................................................................................................................

In general , motivele pentru care se admit aceste cereri sunt de ordin umanitar , stare de sanatate , situatie familiala grea , persoana de ale carei venituri depinde intretinerea familiei , alte situatii materiale dificile , probleme deosebit de grele de sanatate ale unor membri ai familiei , care au nevoie de sprijinul celui arestat , in lipsa altor posibilitati de ajutor , etc.
Eu , va urez succes !
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Iulie 2011
Radu Gabrian, Mediator
aveti aici un model si iertati ne ca nu simtim ce simtiti dvs. e trist ,unii chiar traiesc durerea de a avea pe cineva drag inchis, intr o zi vom simti si noi durerea dvs. , sanatate!

[ link extern ]

[ link extern ]
mutumesc sincer pentu urari si sper sa nu simtiti niciodata ce simt eu acum mai ales pentru un nevinovat e mai greu decit un vinovat ,am scris pe acest forum pentru un sfat dar am inteles ca nu toti sint intelegatori dar noi utilizatori poate sintem intr-o situatie disperata inteleg ca fiecare vrea bani pentru sfaturi dar acest forum nu e ceva comercial adica cu taxa daca ar fi asa nu am mai apela la sfaturile dvs. multumesc pentru cine intelege durerea mea .

Alte discuții în legătură

Buna seara alexandra.dinica alexandra.dinica ce trebuie sa fac pentru a obtine o gratiere sau ptr. comutarea pedepsei?dati mi va rog si definitia procedurii sau textul legii...nu ma pricep si vreau sa ... (vezi toată discuția)
Cererte de gratiere claudiaionete claudiaionete ma poate ajuta vreun specialist de pe acest site sa imi spuna cum se poate cere gratierea ,in ce conditii ,pedeapsa cu executare fiind de 1 an si 6 luni . am ... (vezi toată discuția)
Gratiere in termenul de incercare grvgabriel grvgabriel Buna ziua, Nou pe forum , dar cu o problema mai veche.In urma unui accident de circulatie am fost condamnat la 1 an cu suspendare si un termen de incercare de ... (vezi toată discuția)