Pretul de achizitie stabilit initial al cladirii ramine nescimbat, cheltuielile pe care le-ati enumerat dumneavoastra sunt cheltuieli colaterale, o parte din acestea le suporta vinzatorul iar o alta parte cumparatoru .De exemplu : comisionul la banca il suporta cumparatorul ce-l care a facut inprumutul la banca ,taxa de cadastru o suporta propietarul imobilului adica vinzatorul,onorariul la notar si comisionul catre agentia imobiliara se platesc la intelegere ,fie jumate jumate ,fie numai cuparatoru ,fie numai vinzatorul . Mariiky
Multumesc frumos ptr raspuns, din pacate nu are legatura cu ce am intrebat. Cheltuielile enumerate sunt inregistrate deja la unitatea cumparatoare.
Problema era tratamentul fiscl al acestora, daca se trec pe cheltuiala la momentul achizitiei, diminuind astfel impozitul pe profit datorat, sau se capitalizeaza intrind in costul de achizitie al cladirii.
Astept inca un raspuns la obiect.
Vedeti
Ordin nr. 2374 din 12/12/2007 privind modificarea şi completarea Ordinului ministrului finanțelor publice nr.
1.752/2005 pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene, Publicat in Monitorul Oficial,
Partea I nr. 25 din 14/01/2008, Intrare in vigoare: 14/01/2008
Vazut ord 1725 cu modif din 2374, inclusiv cele la art. 92. Incerc sa aflu parerea dumneavoastra directa, dupa interpretatrea celor de mnai sus (citite si de mine). Se capitalizeaza sau nu genul respectiv de cheltuieli ocazionate de achizitia imobilului?
Daca va poate ajuta cu ceva:
CODUL FISCAL
Amortizarea fiscală
Art. 24. – (1) Cheltuielile aferente achiziţionării, producerii, construirii, asamblării, instalării sau îmbunătăţirii mijloacelor fixe amortizabile se recuperează din punct de vedere fiscal prin deducerea amortizării potrivit prevederilor prezentului articol.
OMEF 1752/2005
54. - ( 1) ostul de achiziţie al bunurilor cuprinde preţul de cumpărare, taxele de import şi alte taxe (cu excepţia acelora pe care persoana juridică le poate recupera de la autorităţile fiscale), cheltuielile de transport, manipulare şi alte cheltuieli care pot fi atribuibile direct achiziţiei bunurilor respective.
Lege nr. 15 (r1) din 24/03/1994
Art. 10. - Prin valoarea de Intrare a mijloacelor fixe se înţelege:
a) valoarea de intrare aferentă fiecărui mijloc fix, reevaluată în conformitate cu prevederile legale;
b) cheltuielile de achiziţie pentru mijloacele fixe procurate cu titlu oneros;
c) costul de producţie pentru mijloacele fixe construite sau produse de unitatea patrimonială;
d) valoarea actuală pentru mijloacele fixe dobândite cu titlu gratuit, estimată la înscrierea lor în activ pe baza raportului întocmit de experţi şi cu aprobarea consiliului de administraţie al agentului economic, a responsabilului cu gestiunea patrimoniului, în cazul persoanelor juridice fără scop lucrativ, sau a ordonatorului de credite bugetare, în cazul instituţiilor publice;
e) valoarea de aport acceptată de părţi pentru mijloacele fixe intrate în patrimoniu cu ocazia asocierii, fuziunii etc., conform statutelor sau contractelor, determinată prin expertiză.