avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 579 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CARTE DE MUNCA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CARTE DE MUNCA

Peste cateva luni urmeaza sa plec in strainatate. Momentan o sa fi luata in spatiu de catre o ruda si voi sta acasa pana voi invata limba. In Romania am aproape 20 de ani de munca si in prezent sunt angajata cu carte de munca la o firma. In momentul plecarii imi voi da demisia de la acea firma. Intrebarea este : cum voi proceda cu cartea de munca din Romania, in conditiile in care nu o sa am job in strainatate si sunt nevoita sa stau acasa. Nu vreau sa-mi pierd vechimea si vreau sa beneficiez de pensie.

Multumesc .
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 21:20, 7 August 2008
Va redau, mai jos, raspunsul Case Judetene de Pensii Prahova la o intrebare asemanatoare:
"Daca doriti sa va asigurati in sistemul public in vederea completarii stagiului de cotizare, puteti incheia un contract de asigurare sociala, in conditiile prevazute de Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, cu modificarile si completarile ulterioare.
In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea nr.19/2000, astfel cum a fost modificat prin OUG nr.91/26.09.2007, se pot asigura in sistemul public pe baza de contract de asigurare sociala, persoanele care se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1) si care doresc sa isi completeze venitul asigurat, precum si persoanele care nu se regasesc in situatiile prevazute la alin.(1).
Va precizam ca pentru anul 2008 se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 29% din venitul lunar asigurat.
Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta, lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
In vederea incheierii unui contract de asigurare, va puteti adresa Casei Judetene de Pensii, Serviciul Evidenta Contribuabili. La incheierea contractului trebuie sa prezentati carnetul de munca si actul dv. de identitate."
Dvs. trebuie sa demisionati, sa intrati in posesia carnetului de munca, apoi luati legatura cu Casa de Pensii din judetul dvs. si toata treaba dureaza cateva zeci de minute.
Va doresc succes!
Urmati cu incerdere sfatul d-lui Tudor Valeriu. Are dreptate. Mult noroc in strainatate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de asiguarare sociala davalina davalina As dori sa stiu daca sotul meu, ce a lucrat pana nu demult in strainatate poate sa incheie un contract de asigurare sociala cu casa de pensii .Precizez ca nu ... (vezi toată discuția)
Pensie de stat sau privata ? nastase69 nastase69 nu lucrez cu carte de munca de vreo 4 ani,virsta mea este de 40 de ani, ce ar trebuii sa fac sa cui sa ma adresez sa pot cotiza din mina ? nu am nici un plan ... (vezi toată discuția)
Contributii la sistemul de pensii de stat ContSters117133 ContSters117133 prietena mea a contribuit la sistemul de pensii de stat 15 ani. Acum lucreaza in Italia, cu contract, si ar vrea sa contribuie la asigurarile de pensie, pentru ... (vezi toată discuția)