Haideti sa lamurim niste aspecte.Este vorba despre infractiunea de viol , comisa asupra unei persoane majore , .ca atare, in speta, este incident alin 1 al art. 197 Cod penal, situatie in care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.Ca atare, unei plangeri prealabile ii corespunde posibilitatea retragerii ei
Fiica mea, majora, a fost in urma cu un an si jumatate victima unui viol. La momentul respectiv a depus plangere la Politie si a facut expertiza medico-legala.
Retragerea plangerii prealabile poate avea loc in orice moment al procesului penal, fie in cursul urmaririi penale, fie in cursul judecatii si are ca urmare incetarea procesului penal.
evident ca retragerea plangerii trebuie sa fie o manifestare de vointa neechivoca si sa fie expresia libertatii de vointa a persoanei vatamate .
Probabil ca actul acela notarial nu a lamurit pe deplin instanta si de aceea a solicitat prezenta partii vatamate pentru a-si retrage expres plangerea in fata sa.
Evident, victima nu trebuie neaparat sa ,,dea ochii,, cu violatorul, existand posibilitatea unei intrevederi cu instanta, care sa nu implice prezenta violatorului.
quot] Retragerea plangerii prealabile este o derogare de la principiul oficialitatii , care s-a pus la dispozitia persoanei vatamate, in orice stadiu al procesului penal sa recurga la retragerea plangerii prealabile fata de faptuitor cat si la impacarea cu acesta, actiunea penala incetand imediat, ceea ce nu se mai poate in alte situatii cand actiunea penala se pune in miscare din oficiu, scopul legii penale este dus la indeplinire
Intr-adevar, in cazul urmatoarelor alineate ale art. 197, lucrurile stau diferit.
Pentru faptele prevăzute īn art. 197 alin. (2) şi (3), acţiunea penală punāndu-se din mişcare din oficiu, retragerea plāngerii prealabile nu īnlătură răspunderea penală, iar īn lipsa unei prevederi exprese, īmpăcarea părţilor nu īnlătură răspunderea penală pentru săvārşirea infracţiunii de viol.