avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Obligativitatea prezentarii in instanta a unei parti ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Obligativitatea prezentarii in instanta a unei parti vatamate care si-a retras acuzatiile

Buna ziua!
Expun mai jos pe scurt datele problemei cu care ne confruntam si in care am dori un sfat.
Fiica mea, majora, a fost in urma cu un an si jumatate victima unui viol. La momentul respectiv a depus plangere la Politie si a facut expertiza medico-legala. Agresorul, recidivist, a fost prins la scurt timp dupa aceea (avand inca alte trei victime) si arestat. Datorita traumelor foarte mari cauzate de ceea ce s-a intamplat, atunci cand am primit prima citatie pentru infatisarea la proces, cu sprijinul unui domn avocat pe care l-am consultat, am trimis in instanta, cu confirmare de primire, o declaratie notarizata a fiicei noastre de renuntare la acuzatii, deoarece ni s-a explicat ca este singurul mod in care putem evita ca aceasta sa-l mai vada pe agresor, dar ni s-a spus si ca este la latitudinea judecatorului s-o cheme totusi in instanta sa dea declaratia de renuntare la acuzatii. A trecut un an de atunci, timp in care procesul a continuat, acuzatul facand mereu recurs. Citatiile au continuat sa vina la adresa de domiciluiu, unde noi nu mai locuim actualmente, dar o doamna avocat de la tribunalul unde se judeca procesul ne-a spus ca probabil aceasta e procedura, chiar daca ne-am retras acuzatiile si ca nu trebuie sa ne facem griji legat de obligativitatea prezentarii, decat daca apar portareii cu somatie. Pentru ultimele doua infatisari a aparut intr-adevar, pe langa citatiile sosite in cutia postala, un agent de politie, care i-a amenintat pe socrii mei (care locuiesc la adresa noastra de domiciliu), ca daca nu fac ceva sa ne aduca la proces sau sa vina cu procura in locul nostru, vor fi amendati. Sub aceste presiuni ei au semnat de luare la cunostinta, desi noi nu ne aflam in tara si nu putem reveni pana la data urmatoarei infatisari.
Rugamintea mea este sa ne sfatuiti cum trebuie sa procedam, fara a incalca legea, avand in vedere ca, asa cum am spus deja,
nu ne aflam momentan in tara, dar intentionam sa revenim pe la jumatatea lunii august (adica dupa urmatoarea infatisare pentru care am fost citati). Dorinta noastra este sa evitam ca fiica noastra sa il mai vada vreodata pe acel om si in nici un caz sa nu fie nevoita sa raspunda din nou intrebarilor legate de ceea ce s-a intamplat. Va rog sa ma credeti ca aceasta dorinta este extrem de intemeiata si indiferent cat de mult dorim ca agresorul sa fie pedepsit pentru tot raul facut, sanatatea fiicei noastre, deja detul de grav afectata, este mai importanta. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:02, 18 Iulie 2011
acei politisti care au venit la usa erau in executare unui mandat de aducere emis pe numele partii vatamate. asta e procedura. in schimb, sfatul meu, in cazul in care dosarul se va amana pentru un termen la care veti in tara, este ca fiicata dumneavoastra sa solicite in scris printr-o cerere sa fie audiata prin mijloace video intr-o alta camera separata, in care inculpatul nu va fi prezent. motivati ca va este teama de inculpat si ca nu doriti sa se accentueze trauma. foarte importanta. nu se pot retrage acuzatiile, nu va puteti impaca sau orice alta chestiune de genul. inculpatul va fi pedepsit. iar avocatul care v-a sfatuit sa da-ti acea declaratie de renuntare este in totala necunostiinta de cauza. aceea declaratie nu are nicio valoarea juridica si nu produce efecte in ceea ce priveste prezenta partii vatamate ori sanctionarea inculpatului.
Fiind vorba despre un viol , nu poate subzista din punct de vedere legal , retragerea plangerii partii vatamate , cercetarea penala , desfasurandu-se din oficiu.
Pe de alta parte , instanta de judecata ,in vedere aflarii adevarului , poate dispune citarea partii vatamate.
Fiica dvs sa trimita catre instanta care a citat-o , o petitie atestata de notarul din tara in care va aflati ,prin care sa arate imposibilitatea de prezentare , atasand la aceasta si dovada faptului ca nu se afla in tara.In petitia adresata instantei de judecata , se vor face mentiuni cu privire la numarul de dosar , instanta de judecata si termenul pentru care a fost citata si va face mentiunea expresa ca isi mentine declaratiile date in cursul urmaririi penale.
Va arata in aceasta petitie si celalalte motive care o impiedica sa participe la audiere( cele legate de emotiile puternice pe care i le-ar produce o confruntare c cu inculpatul) eventual , va face dovada prin acte medicale a imposibilitatii sale de prezentare
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
Radu Gabrian, Mediator
Haideti sa lamurim niste aspecte.Este vorba despre infractiunea de viol , comisa asupra unei persoane majore , .ca atare, in speta, este incident alin 1 al art. 197 Cod penal, situatie in care actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate.Ca atare, unei plangeri prealabile ii corespunde posibilitatea retragerii ei
Fiica mea, majora, a fost in urma cu un an si jumatate victima unui viol. La momentul respectiv a depus plangere la Politie si a facut expertiza medico-legala.


Retragerea plangerii prealabile poate avea loc in orice moment al procesului penal, fie in cursul urmaririi penale, fie in cursul judecatii si are ca urmare incetarea procesului penal.
evident ca retragerea plangerii trebuie sa fie o manifestare de vointa neechivoca si sa fie expresia libertatii de vointa a persoanei vatamate .
Probabil ca actul acela notarial nu a lamurit pe deplin instanta si de aceea a solicitat prezenta partii vatamate pentru a-si retrage expres plangerea in fata sa.
Evident, victima nu trebuie neaparat sa ,,dea ochii,, cu violatorul, existand posibilitatea unei intrevederi cu instanta, care sa nu implice prezenta violatorului.

quot] Retragerea plangerii prealabile este o derogare de la principiul oficialitatii , care s-a pus la dispozitia persoanei vatamate, in orice stadiu al procesului penal sa recurga la retragerea plangerii prealabile fata de faptuitor cat si la impacarea cu acesta, actiunea penala incetand imediat, ceea ce nu se mai poate in alte situatii cand actiunea penala se pune in miscare din oficiu, scopul legii penale este dus la indeplinire

Intr-adevar, in cazul urmatoarelor alineate ale art. 197, lucrurile stau diferit.

Pentru faptele prevăzute īn art. 197 alin. (2) şi (3), acţiunea penală punāndu-se din mişcare din oficiu, retragerea plāngerii prealabile nu īnlătură răspunderea penală, iar īn lipsa unei prevederi exprese, īmpăcarea părţilor nu īnlătură răspunderea penală pentru săvārşirea infracţiunii de viol.
Multumesc pentru raspunsul prompt.
Intr-adevar, asa cum spuneti si dvs., procurorul i-a spus fiicei mele, atunci cand a audiat-o, ca isi poate retrage oricand acuzatiile, inainte sau in timpul procesului.
In citatii scrie ca incadrare a faptei doar art. 197 C.p., nu si aliniatul, insa in acest dosar sunt 4 parti vatamate, fiica mea fiind doar una din ele. Din acest motiv presupun ca si daca faptele nu se incadreaza la aliniatele (2) sau (3), actiunea penala va continua.
Daca insa incadrarea faptei este la aliniatele 2 sau 3 ale art 197 C.p. inseamna ca si in situatia retragerii acuzattiilor fiica mea va trebui sa se prezinte la toate infatisarile pentru a fi audiata, sau doar trebuie sa se prezinte o data in fata judecatorului pentru a confirma retragerea acuzatiilor, urmand ca dupa aceea prezenta ei sa nu mai fie necesara, procesul urmandu-si cursul in continuare?
Si cum trebuie sa procedez pentru a solicita prezentarea doar in fata judecatorului, fara a ne afla in aceeasi incapere cu acuzatul, daca este posibil? Mentionez ca nu detinem expertize psihiatrice.
Multumesc inca o data
Da, retragerea plangerii doar de catre una dintre victime nu produce efecte decat in privinta situatiei acestei victime, fata de celelalte victime, care fie nu au dorit retragerea plangerii, fie incadrarea juridica a faptei corespunde alin. 2 sau 3 ale art. 197( caz in care nu este incidenta retragerea plangerii prealbile) , actiunea penala penala va continua in vederea tragerii la raspundere penala si a pedepsirii faptuitorului.
In mod normal , ar fi fost valabila si retragerea prin mandatarul avocat, printr-o pprocura speciala.Se pare insa ca instanta nu a considerat suficienta aceast inscris.
Fiica dvs. trebuie doar sa isi retraga plangerea in mod expres, astfel incat aceasta manifestare de vointa sa fie una neechivoca, sa nu existe suspiciuni ca poate vointa sa a fost viciata ( de exemplu prin dol-viclenie, sau amenintare, etc) .
Odata lamurit acest aspect actiunea penala urmeaza a inceta in privinta acestei fapte, retragerea plangerii trebuie sa fie totala si neconditionata ,adica atat in privinta actiunii penale cat si a actiunii civile prin care victima ar fi avut dreptul la despagubiri.
Nu, odata ce instanta va lua act de renuntarea la continuarea procesului penal, fiica dvs. nu mai poate fi obligata sa participe la proces.
Cred ca avocatul dvs. poate aranja , adresand o cerere instantei, ca la momentul in care fiica dvs. se va afla in tara, sa se prezinte in fata presedintelui completului care judeca actiunea, fara a fi de fata faptuitorul.Nu ar exista nicio ratiune pentru care nu s-ar admite o astfel de modalitate de retragere a plangerii, in plus, pot fi aplicabile dispozitiile cu privire la modalitatile speciale de audiere a martorilor, prin mijloace care sa asigure protectia victimei impotriva oricaror neajunsuri.

Alte discuții în legătură

Buna ziua utilizator900 utilizator900 presupunem ca am fost victima unui viol..sunt majora...am depus plangere...inculpatul a fost retinut pt 29 de zile..nu sunt singurul cap de acuzare...pot ... (vezi toată discuția)
Viol - agravanta, impacarea partilor ela76 ela76 Cineva m-a informat ca, in cazul violului, impacarea partilor inlatura raspunderea penala. Dupa cate am vazut eu, doar retragerea plangerii prealabile in cazul ... (vezi toată discuția)
Am nevoie urgent de ajutor cocoxxl cocoxxl Am un caz cu un prieten care a fost acuzat de viol.Persoana vatamata i-a cerut o suma de bani pentru a renunta la plangere,bani pe care acesta nu a fost ... (vezi toată discuția)