avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de uzufruct viager

Buna ziua!
As dori si eu niuste lamuriri in urmatoarea problema: sotul meu, inca in viata a instrainat catre fiul meu proprietatea apartamentului in care locuim amandoi sotii, cu drept de uzufruct viager. Exista si o prevedere conform careia fiul meu si sotul meu constituie drept de uzufruct viager si pentru mine. Inteleg deci ca proprietatea imi va reveni mie la moartea sotului si apoi fiului meu la moartea mea.
Iata care este problema. Sotul meu are doua fete din casnnicia anterioara, iar fiul meu a fost infiat de el. Cele doua fete nu s-au sinchisit de sotul meu, relatiile fiind reci, ca sa nu spun ostile. In ultima vreme, dupa ce zeci de ani l-au ignorat, au devenit brusc foarte afectuoase! Teama mea e ca, sotul meu fiind foarte in varsta, cele doua au pus ochii pe apartament.
Intrebarea este daca acel act de uzufruct viager, prin care, odata decedat, sotul meu trebuie sters din cartea funciara astfel incat proprietatea sa-mi revina mie, apoi fiului meu, ESTE ATACABIL! Si in acest caz, ce pot sa fac sa ma asigur ca raman toata viata in casa mea, fara sa fiu hartuita de cele doua fete.
Mentionez ca actul respectiv a fost intocmit in primul rand pt mine, ca sa nu am probleme dupa moartea sotului si ca, oricum, fiul meu e cel care s-a ocupat mereu de sotul meu, desi e infiat si nu fiu natural.
Multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: kittyplus , utilizator 12:58, 29 Septembrie 2012
kittyplus a scris:

Inteleg deci ca proprietatea imi va reveni mie la moartea sotului si apoi fiului meu la moartea mea.


Nu. In prezent fiul dvs. este proprietar ( are nuda proprietate). Dvs. si sotul aveti uzufructul viager. La decesul sotului nu se va intampla nimic, pt ca fiul dvs. nu isi consolideaza dreptul de proprietate decat dupa decesul ambilor uzufructuari, deci si dupa al dvs.

Fiicele nu mai au cum sa baleasca la apartament, pt ca nu mai este in patrimoniul tatalui lor.
Dreptul de uzufruct viager nu semnifica drept de proprietate.
In cazul uzufructului, cineva este proprietarul imobilului (a nudei proprietati), iar altcineva are dreptul de folosinta al aceluiasi imobil.
Spuneti ca sotul dvs. a instrainat proprietatea fiului dvs, cu rezerva dreptului de uzufruct viager in favoarea sa si a dvs.
Aceasta inseamna ca fiul dvs. este proprietar, iar dvs. si sotul dvs. detineti dreptul de folosinta pe viata asupra apartamentului.
Potrivit art.845 Cod Civil, in cazul in care valoarea apartamentului depaseste rezerva succesorala a celor doua fete ale sotului dvs., acestea pot cere includerea apartamentului in masa succesorala, intrucat vanzarea-cumpararea cu clauza de uzufruct este prezumata de lege a fi o donatie mascata.
Ultima modificare: Duminică, 17 Iulie 2011
ContSters103772, utilizator
Multumesc mult pt raspuns.
Da, probabil ca intrebarea n-a fost foarte clara, dar asta se datoreaza faptului ca nu sunt familiarizata cu termenii juridici.
De fapt, tot ce-mi doresc - la fel si fiul meu - e sa am parte de o batranete linistita, fara sa fiu tarata prin tribunale sau la notariat. Fiul meu are propria locuinta proprietate personala, care i-a revenit de la parintii mei, prin renuntarea mea la mostenire, asa ca nu are nevoie de acest apartament. Formula respectiva a fost gasita de notar in ideea de a-mi asigura mea o locuinta pe timpul vietii, dat fiind ca cele doua fete sunt in stare de orice ca sa puna mana pe casa. Inca o data multumesc.
Puteti sta linistita. Cele doua fete nu pot sa va evacueze.
Multumesc din suflet pt asigurari. Am avut mult de suferit de pe urma lor, la fel si sotul meu. Asa ca macar la batranete sa pot sta linistita.

Alte discuții în legătură

Instrainare apartament cu drept de uzufruct viager kittyplus kittyplus Buna ziua! As dori si eu niste lamuriri in urmatoarea problema: sotul meu, inca in viata, a instrainat catre fiul meu proprietatea apartamentului in care ... (vezi toată discuția)
Fiul nostru are probleme de comportament. cum ne putem proteja astfel încât soțul supraviețuitor să nu fie tulburat în posesia casei? sbpackard170 sbpackard170 Bună ziua, Suntem doi pensionari, soț și soție și printre bunurile noastre avem o casă în care locuim. Unicul nostru fiu manifesta probleme de ... (vezi toată discuția)
Contract de vânzare-cumpărare sau donație cu uzufruct viager. care variantă este mai bună dacă vrei să lași cuiva o casă și un teren? elenafarcas1958 elenafarcas1958 Buna ziua, Sotul meu are Contract de vanzare cumparare de la parintii lui pe casa si teren. Nu are copii, doar un nepot (fratele sotului a decedat si a ... (vezi toată discuția)