avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Instrainare apartament cu drept de uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Instrainare apartament cu drept de uzufruct viager

Buna ziua!
As dori si eu niste lamuriri in urmatoarea problema: sotul meu, inca in viata, a instrainat catre fiul meu proprietatea apartamentului in care locuim eu si sotul meu. In actul incheiat la notar exista si o prevedere conform careia fiul meu si sotul meu constituie drept de uzufruct viager si pentru mine, la decesul sotului. Inteleg deci ca proprietatea imi va reveni mie la moartea sotului, apoi fiului meu la moartea mea.
Iata care este problema. Sotul meu are doua fete din casnnicia anterioara, iar fiul meu a fost infiat de el. Cele doua fete nu s-au sinchisit de sotul meu, relatiile fiind reci, ca sa nu spun ostile. In ultima vreme, dupa ce zeci de ani l-au ignorat, au devenit brusc foarte afectuoase! Teama mea e ca, sotul meu fiind foarte in varsta, cele doua au pus ochii pe apartament.
Intrebarea este daca acel act de uzufruct viager, prin care, odata decedat, sotul meu trebuie sters din cartea funciara astfel incat proprietatea sa-mi revina mie, apoi fiului meu, ESTE ATACABIL! Si in acest caz, ce pot sa fac sa ma asigur ca raman toata viata in casa mea, fara sa fiu hartuita de cele doua fete.
Mentionez ca actul respectiv a fost intocmit in primul rand pt mine, ca sa nu am probleme dupa moartea sotului si ca, oricum, fiul meu e cel care s-a ocupat mereu de sotul meu, desi e infiat si nu fiu natural.
Recent, situatia s-a complicat, in sensul ca una dintre fete are la randul ei o problema cu casa, in urma decesului sotului ei, dat fiind ca cei doi copii majori o someaza la modul agresiv sa le dea cat mai urgent partea de mostenire, preferabil bani gheata, in timp ce ea nu ar dispune de acesti bani decat prin vanzarea casei in care locuieste.
Am auzit - dar nu am cum sa confirm, pt ca nu cunosc hatisurile legii - ca fetele ar putea totusi contesta actul de instrainare catre fiul meu, cu drept de uzufruct viager in favoarea sotului, apoi a mea. Evident ca ma tem, dat fiind ca una dintre fete are problemele de care am vorbit mai sus. In plus, am inteles ca daca ei i se intampla ceva, cei doi copii ar putea ridica pretentii la mostenire ca urmasi ai mamei lor, ori daca se poarta cu propria mama ca niste pasari de prada, sigur ca-mi pun problema propriei mele situatii.
V-as ruga sa-mi spuneti daca exista aceste riscuri, daca sunt in continuare vulnerabila si ce trebuie sa fac ca masuri de siguranta.
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 20:29, 3 Octombrie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice act se poate ataca in instanta.

Ramane de vazut ulterior daca cel ce ataca actul are sau nu sanse sa castige.

Copiii sotului dvs. ar putea ataca actul in instanta aratand ca de fapt este o donatie deghizata si nu un contract de vanzare-cumparare.

Va trebui sa faceti dovada ca este act de vanzare-cumparare deoarece s-a platit efectiv pretul trecut in contract. In caz contrar, se poate interpreta ca fiind o donatie deghizata.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
kittyplus a scris:

Intrebarea este daca acel act de uzufruct viager, prin care, odata decedat, sotul meu trebuie sters din cartea funciara astfel incat proprietatea sa-mi revina mie, apoi fiului meu, ESTE ATACABIL! Si in acest caz, ce pot sa fac sa ma asigur ca raman toata viata in casa mea, fara sa fiu hartuita de cele doua fete.


Din ce spuneti dvs., am inteles ca apartamentul instrainat catre fiul dvs. era bun propriu al sotului dvs. si prin contractul de vanzare cumparare vi s-a constituit un drept de uzufruct viager. Deci, proprietatea este si ramane a fiului dvs., chiar dupa decesul sotului... dvs. veti ramane cu dreptul de uzufruct viager (dreptul de folosinta pentru tot restul vietii). Dincolo de aceast aspect, luati in calcul si ce v-a raspuns doamna avocat mai sus.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

NU ESTE act de vanzare-cumparare, ci un contract de intretinere prin care se instraineaza apartamentul, catre fiul meu, cu drept de uzufruct viager pentru sotul meu, apoi pt mine.
Doamna, si actul de intretinere poate fi prezumat ca donatie deghizata si poate fi supus reductiunii liberalitatilor excesive de catre descendentii care nu au consmitit la acel act, adica de fiicele sotului dvs. ....
Baiatul dvs este debitorul obligatiei de intretinere, Sotul creditor al obligatilor de intretinere si beneficiar al dreptului de uzufruct iar dvs sunteti si dvs beneficiara al dreptului de uzufruct constituit cu titlu gratuit. In mod normal daca fiicele nu vor ataca in instanta acest act, baiatul dvs va intra in posesie si folosinta la decesul ultimului beneficiar al dreptului de uzufruct. Puteti sa va intelegeti cu ele si sa dea o declaratie autentica prin care se declara de acord si consimt la instrainarea acestui imobil prin acel contract de intretinere.
Multumesc mult pt informatii.

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
Act de vanzare cumparare denisa25 denisa25 exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar ... (vezi toată discuția)
Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. poate fi prezumat a fi donație? Acad1 Acad1 Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil. Mai am un frate si sotia ... (vezi toată discuția)