avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 231 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie

buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ca nu dam niciun leu pe apartament si doar pe acte le platim noi. mai precizes ca bunicul are 2 fete cum , dar nu vrea sa le lase nimic lor. multimesc anticipat
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 14:31, 30 Ianuarie 2017
Sfatul este sa actionati conform legii si sa incheiati actul pe care il aveti realmente in vedere. In orice caz, la vanzare-cumparare trebuie sa stiti ca orice plati peste circa 11.000 euro se fac prin banca.

Fetele bunicului au o rezerva succesorala de jumatate din cota legala, astfel incat bunicul nu poate face liberalitati si nu le poate dezmosteni cu incalcarea acestei rezervei succesorale.
Solutia cea mai buna este un contact de donatie cu uzufruct viager.

In cazul unui contract de vanzare cumparare cu uzufruct viager, trebuie avute in vedere dispozitiile art.1091(4) cod civil nou "Pana la dovada contrara, instrainarea cu titlu oneros catre un descendent ori un ascendent privilegiat sau catre sotul supravietuitor este prezumata a fi donatie daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitatiei sau in schimbul intretinerii pe viata ori a unei rente viagere. Prezumtia opereaza numai in favoarea descendentilor, ascendentilor privilegiati si a sotului supravietuitor al defunctului, daca acestia nu au consimtit la instrainare".

Ceea ce inseamna ca o vanzare cumparare facuta nepoatei (adica unui descendent), cu rezerva uzufructului viager este considerata a fi o donatie deghizata. Mai ales ca nu s-a platit niciun pret. Motiv pentru care la autentificarea unui astfel de act va fi necesara si prezenta celorlalte 2 fiice care trebuie sa dea o declaratie ca recunosc caracterul oneros al actului si ca au cunostinta de faptul ca pretul a fost achitat efectiv (deci trebuie sa dati bani la modul cel mai concret)

Puteti incheia si un contract de donatie, fara nicio clauza. Dar de regula persoanele varstnice sunt ceva mai suspicioase si poate bunicul sotiei dvs va dori sa fie inserata o clauza de uzufruct viager, astfel incat sa locuiasca in apartamentul respectiv pana la sfarsitul vietii.

Celelalte 2 fiice au dreptul la o rezerva succesorala de 1/3 din apartament, impreuna.
Deci in eventualitatea in care se hotarasc sa "atace" donatia, pe langa faptul ca acesta decizie implica deschiderea unui proces, angajarea unui avocat, timp, bani etc, de regula in practica cel care primeste donatia in cel mai rau caz va fi obligat sa achite o suma de bani reprezentand acesta rezerva succesorala, insa actul ramane perfect valabil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare denisa25 denisa25 exista vreo lege prin care sa poti face un act (de vanzare cumparare , ori cu clauza viagera sau ceva de genul ) sa intri in dreptul de proprietar doar ... (vezi toată discuția)
Anulare contract v-c imobil Cap. ALEXANDRA Cap. ALEXANDRA Am si eu o nelamurire si as fi recunoscatoare daca m-ati ajuta...bunicii sotului meu ne-au facut contract de vanzare cumparare cu clauza pentru ... (vezi toată discuția)
Vanzare -cumpărare cu uzufruct Miriam22 Miriam22 Bună ziua - Speța mea: am vândut o casa obișnuită la munte uneia dintre fiicele mele. Contractul conține clauza de drept de abitație viageră pentru ... (vezi toată discuția)