avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 384 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Am încheiat cu tata un contract de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Am încheiat cu tata un contract de vânzare-cumpărare cu uzufruct viager. Poate fi prezumat a fi donație?

Eu cu tatăl meu am incheiat un contract de vanzare-cumparare cu rezerva uzufructului asupra unui teren si a unui imobil.
Mai am un frate si sotia tatalui.
La moartea tatalui meu, contractul de vanzare cumparare va fi prezumat a fi donatie? Si daca da, daca se constata ca li se incalca cota succesorala a celor doi, li se va acorda partea din mostenire conform rezervei succesorale sau partea primita de mine va fi supusa reductiunii?
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Donația deghizata primita de dvs va fi supusă reductiunii pana la intregirea rezervei succesorale încălcate.

Dacă tata mai are si alte bunuri, suficiente valoric astfel încât să nu le fie încălcată rezerva succesorala, contractul dvs nu va fi supus reductiunii.
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2019
Manuela Rășină, administrator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, contractul de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager este prezumat a fi un act de donatie.

Intentia de a dona a stat la baza perfectarii contractului de vanzare-cumparare.

Prezumtia de donatie, prezumtie ce poate fi rasturnata prin orice proba contrara, este incidenta in speta , intrucat au fost realizate, in mod cumulativ,urmatoarele conditii :

1- contractul de vanzare-cumparare s-a facut sub rezerva dreptului de uzufruct viager.

Dreptul de uzufruct viager reprezinta un dezmembramant al dreptului de proprietate, drept real, principal, esentialmente derivat, cel mult viager, ori pe 30 de ani instituit in consideratia unei persoane juridice, care confera titularului dreptul de posesie ( jus possidendi ) ori dreptul de folosinta .(jus fruendi ) desprinse din continutul dreptului de proprietate.

Nuda proprietate, insa , apartine proprietarului, care exercita dreptul de dispozitie (drept ce cuprinde dreptul de dispozitie juridice, si dreptul de dispozitie materiala ).


2-Contractul a fost incheiat cu unul din descdendenti .( cu precadere ca nu a fost platit pretul, pretul trebuie sa fie real , sincer si serios, altminteri, suntem in prezenta unei donatii deghizate ).


3-Contractul de vanzare-cumparare a fost incheiat fara acordul de vointa al celorlati mostenitori rezervatari .( clasa compusa din parinti, sot supravietuitor, descendenti ), acord dat concomitent incheierii contractului, ori ulterior acestuia.

Asadar, orice mostenitor se poate adresa instantei de judecata, in vederea desfiintarii actului, acesta fiind o donatie deghizata, ce ii lezeaza rezerva succesorala.

SARBATORI FERICITE!

AV.STOICA IOANA
Ultima modificare: Luni, 29 Aprilie 2019
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Nu este adevărat Dna avocat ca contractul de vânzare cumpărare cu uzufruct viager se prezumă a fii donație deghizată.
Dvs după ce ați încheiat acest act, automat notarul a trimis la direcția finanțelor locale actul.
Dvs figurati acum ca proprietar. Nimeni nu este obligat prin lege ca să îi lase ceva copiilor. Este adevărat numai dacă era testament sau donatie, numai atunci se putea cere reductiunea.
Si nu va înțeleg de ce va faceți atâtea griji? Este contract de vânzare cumpărare.
De unde stitii ca nu sa plătit prețul? Orice tranzacție care se încheie prin notar si depășește suma de 50 000 Ron, plată se face prin banca. Deci asta e o DOVADA
""""""Da, contractul de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager este prezumat a fi un act de donatie.""""
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
vasile333, utilizator
Notarul nu trimite nimic la finante.
In general, vânzările nu se transmit la finante.
Cunoașteți art.1091 alin 4 din Codul civil?" Până la dovada contrară, înstrăinarea cu titlu oneros către un descendent ori un ascendent privilegiat sau către soţul supravieţuitor este prezumată a fi donaţie dacă înstrăinarea s-a făcut cu rezerva uzufructului, uzului ori abitaţiei sau în schimbul întreţinerii pe viaţă ori a unei rente viagere. Prezumţia operează numai în favoarea descendenţilor, ascendenţilor privilegiaţi şi a soţului supravieţuitor ai defunctului, dacă aceştia nu au consimţit la înstrăinare."

Nu mai fiti atat de sigur de niste lucruri pe care nu le cunoasteti.
se vede ca nu ati avut de a face cu notari si din cauza nu stitii.
notarul trimite actele la finante, cand semnezi contractul de vanzare cumpare, iti explica de ce sunt in 4 exemplare.
daca sa trecut in actul de vanzare cumparare , este indicat ca pretul sa fie virat in contul tatalui astfel incat sa se poata face dovada platii daca va fi nevoie. In ceea ce priveste intretinerea, dovada acesteia se poate face prin orice mijloace de proba, inclusiv martori. In aceasta situatie, debitorul intretinerii trebuie sa fie sigur ca va detine toate dovezile de-a lungul timpului din care sa reiasa ca si-a indeplinit obligatiile, iar celalalt descendent nu si-a indeplinit obligatia de intretinere.
in concluzie nu aveti de ce sa va faceti griji , nu are cum sa anuleze acest act.
sau daca stati cu teama asta , vorbiti din nou cu notarul ca sa gasiti o alta metoda.
Ultima modificare: Vineri, 3 Mai 2019
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare sau contract de donatie danYel19 danYel19 buna ziua bunicul sotie mele vrea sa ne doneze apartamentul , dar cum sa facem contractul ? de vanzare cumparare cu uzufruct-viager sau de donatie ? precizez ... (vezi toată discuția)
Instrainare apartament cu drept de uzufruct viager kittyplus kittyplus Buna ziua! As dori si eu niste lamuriri in urmatoarea problema: sotul meu, inca in viata, a instrainat catre fiul meu proprietatea apartamentului in care ... (vezi toată discuția)
Contract vanzare-cumparare sau intretinere ? isav007 isav007 Buna ziua. Tatal meu doreste sa-mi cedeze mie partea lui de mostenire primita in urma succesiuni dupa mama mea. Tinand cont ca mai am frati care nu vor fi ... (vezi toată discuția)