Puteti, va rog, sa ma ajutati cu un raspuns privitor la clauza de neconcurenta stipulata in contractul individual de munca?
Stiu ca:
Angajatul poate fi obligat printr-o clauza de neconcurenta, „numai in schimbul unei indemnizatii de neconcurenta lunare de cel putin 50% din media veniturilor salariale brute ale salariatului din ultimele 6 luni anterioare datei incetarii contractului individual de munca, pe care angajatorul se obliga sa o plateasca pe toata perioada de neconcurenta" (art. 21 din Codul muncii).
Insa, nu am inteles prea bine prevederile articolului. Daca, de exemplu, imi dau demisia de la actualul loc de munca, angajatorul este obligat sa imi plateasca cel putin 50% din media veniturilor salariale brute pe ultimele 6 luni, ca urmare a respectarii clauzei de neconcurenta stipulate in contract? Si cand va trebui sa plateasca aceasta suma? Dupa cel putin 6 luni de la incetarea actualului contract de munca?
Dar daca aceasta clauza este nula, ca urmare a faptului ca in contract nu sunt stipulate clar conditiile privitoare la clauza de neconcurenta?
Clauza de neconcurenţă produce efecte atunci când contractul individual de muncă încetează din iniţiativă salariatului, în cazul demisiei sale (art. 81 din Codul muncii) .
Exact, daca mi-as da demisia, angajatorul va trebui sa imi plateasca acea suma de bani prevazuta de Codul muncii (cel putin 50% din media veniturilor salariale brute pe ultimele 6 luni)?
Si cand va trebui sa plateasca aceasta suma? Dupa cel putin 6 luni de la incetarea actualului contract de munca?
Ca sa va pot spune concret , ar trebui sa am in fata acel act aditional in care este inserata clauza de neconcurenta.
Aceasta clauza isi produce efectele numai daca sunt precizate concret şi cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului ; - perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă. Potrivit art. 22 alin. 1 din Codul muncii, perioada maximă pe care poate produce efecte o clauză de neconcurenţă este de 2 ani de la data încetării contractului individual de muncă .
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.
In contractul meu de munca este specificata pe langa obligatia de confidentialitate si alte clauze referitoare la perioada de proba si preaviz in cazul demisiei si clauza de fidelitate. Aici, citez:
Pe intreaga durata a Contractului, Salariatul nu va desfasura, in interesul propriu sau al unor terte parti, nicio activitate concurenta cu cea desafasurata pentru Angajator, nu va presta niciun serviciu in beneficiul unui tert competitor al Angajatorului si nu va presta vreo activitate concurenta cu cea desafsurata de Angajator in beneficiul clientilor acestuia. De asemenea, Salariatul nu va atrage sau determina vreun alt salariat al Angajatorului sa se angajeze la un concurent al acestuia sau sa desfasoare impreuna cu Salariatul o activitate concurenta cu cea desfasurata de catre Angajator. Activitatile cuprinse in Anexa nr. 2 la prezentul Contract sunt considerate activitati concurente cu cele desfasurate de Angajator sau de Salariat pentru Angajator.
Problema este insa ca nu am primit nicio Anexa la acest contract, in afara fisei postului, unde nu este specificat nimic de acest gen.
Am sa le cer aceasta anexa nr. 2, insa, ati putea sa imi spuneti concret in ce conditii se poate obtine suma de bani specificata in Codul muncii? Cand se platesc acesti bani: imediat dupa demisie, sau dupa o perioada de timp (daca te angajezi la o alta firma)?