avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 671 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... AUTOMOBIL CASTIGAT PRIN TREGERE LA SORTI
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

AUTOMOBIL CASTIGAT PRIN TREGERE LA SORTI

Buna ziua,
As vrea sa stiu daca trebuie sa platesc impozitul si in ce cota pentru un automobil castigat prin tragere la sorti intr-un concurs organizat de un lant de magazine.
Conform art 77 din Codul Fiscal:
(1) Veniturile sub formă de premii se impun, prin reţinerea la sursă, cu o cotă de 16% aplicată asupra venitului net realizat din fiecare premiu.

(3) Obligaţia calculării, reţinerii şi virării impozitului revine plătitorilor de venituri.

Insa nu-mi este clar daca cel care suporta efectiv impozitul este organizatorul sau eu, castigatorul si organizatorul doar imi retine mie si face plata impozitului. Si la ce suma se aplica procentul de 16% daca premiul este un bun si nu o suma de bani?
Exista o lege speciala care reglementeaza astfel de castiguri?

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 12:11, 19 Iulie 2011
Codul fiscal reglementeaza impozitarea acestor venituri. Impozitul se plateste de catre Dvs., obligatia calcularii, retinerii si virarii acestuia la bugetul de stat ii revine organizatorului (platitorului de venit). Cota de 16% se aplica la venitul net, care se calculeaza ca diferenta dintre venitul din premii si suma reprezentand venit neimpozabil. Conform Codului fiscal art 77 (4):

(4) Nu sunt impozabile veniturile obtinute din premii si din jocuri de noroc, in bani si/sau in natura, sub valoarea sumei neimpozabile stabilita in suma de 600 lei, realizate de contribuabil:
a) pentru fiecare premiu;


[ link extern ] >

Ultima modificare: Marți, 19 Iulie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare premii in bani si natura concursuri sportive amaliaglobal amaliaglobal Buna ziua, Am un ONG care organizeaza concursuri sportive pentru amatori. Premiile acordate in bani concurentilor (sume mici sub 600 lei) se impoziteaza? Dar ... (vezi toată discuția)
Premii sportivi ioanasaitis ioanasaitis Buna ziua Tin contabilitatea unui club sportiv de ciclism si ma confrunt cu urmatoarea situatie: am organizat concursuri cu sumele primite din sponsorizari si ... (vezi toată discuția)
Jocurile de noroc silviu35 silviu35 ORICE cistig de la stat sau privat daca cistigi intr-o zi 250 lei in alta zi 150 lei sau 300 ron,suma asta se aduna si se impoziteaza la fisc si iti trimite ... (vezi toată discuția)