avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cursuri de recalificare profesionala a somerilor
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cursuri de recalificare profesionala a somerilor

Doresc sa aflu daca, la persoanele care sunt in somaj si au varsta peste 55 de ani, este obligatoriu sa participe la cursurile de reformare profesionala,sau este obtionala participarea la aceste cursuri.
Va multumesc, pentru un raspuns concret.:help:
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 20:34, 19 Iulie 2011
1. Pentru un somer indemnizat este obligatorie participarea la cursurile organizate de Agentia de Somaj.
2. Neparticiparea la aceste cursuri poate duce la incetarea platii indemnizatiei de somaj.
3. Aceste cursuri sunt gratuite si nu vad de ce nu le-ati putea frecventa, chiar daca aveti o varsta mai inaintata. Nu se stie niciodata la ce va poate folosi o noua meserie.
4. Daca aveti motive serioase, in special medicale (cu recomandare de la medic) puteti refuza aceste cursuri.
Interventie moderator:
:rtfm:
ARMIN54:

1. Daca vreti sa vi se raspunda corect si sa intelegeti si dvs. si noi ce intrebati si ce se raspunde numai deschideti un nou topic pentru aveni cu completari la aceeasi problema.
2. Intrati tot pe acest topic, folositi butonul "raspunde" si scrieti alt mesaj.

ARMIN54 a scris:
Imi cer scuze ca revin la acelasi subiect, dar am uitat sa precizez ca, ceea ce m-a determinat sa apelez la dvs. este faptul ca, am observat din diverse discutii cu diferite persoane aflate in somaj si de varste apropiate, ca unora le este prezentat formularul respectiv cu optiuni de cursuri, ca fiind obligatoriu sa existe la dosar, iar altora nu . Acest lucru m-a derutat de fapt si nu mai inteleg care este realitatea.
Deasemenea va rog sa-mi spuneti in care articol din" Legea somajului actualizata pe 2011", gasesc aceste informatii.
Multumesc,


1. Din Legea 76/2002:
Art. 44. - Încetarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...
e) la data refuzului nejustificat de a participa la servicii pentru stimularea ocupãrii şi de formare profesionalã sau la data întreruperii acestora din motive imputabile persoanei;
...
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:
Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum si situatia in care nu a prezentat dovada prevazuta la art. 41 alin. (1.2 ) din lege.

3. Mai cititi si art.63-70 din Legea 76/2002.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot refuza un loc de munca de la ajofm fiind somer? marinion marinion sunt somer, sunt inscris la un curs de recalificare si mi s-a dat reartitie la o fima ,locul de munca nu i-mi convine nu am mai lucrat in domeniul respectiv ... (vezi toată discuția)
Mai primesc indemnizatia de somaj daca nu particip la cursuri de recalificare? GotcuIoan GotcuIoan Daca cineva se afla in somaj,este obligat sa faca cursuri oferite de Biroul de Somaj Local,deoarece persoana care se afla in somaj,in plata este in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj lloryshyka lloryshyka Buna ziua, mi-am depus dosarul de obtinere a indemnizatiei de somaj in termen de 60 de zile de la absolvire si am fost selectata pentru a participa la un curs ... (vezi toată discuția)