avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Art. 222 alin. 9 C. pr. pen.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Art. 222 alin. 9 C. pr. pen.

Prin Legea 202/2010 a fost introdus un nou alin.,( 9), conform caruia:

.
În cazul în care plângerea este întocmită de către o persoană care locuieşte pe teritoriul României, cetătean român, străin sau persoană fără cetătenie, prin care se sesizează săvârşirea unei infractiuni pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene, organul judiciar este obligat să primească plângerea şi să o transmită organului competent din tara pe teritoriul căruia a fost comisă infractiunea. Regulile privind cooperarea judiciară în materie penală se aplică în mod corespunzător."

Mie mi se pare binevenita o asemenea regelementare , insa este interesant de stiut daca are si aplicabilitate, deja?
Adica o persoana care a fost victima unei infractiuni pe teritoriul unui alt stat , membru UE, daca este cetatean roman,strain sau nu are cetatenie dar locuieste pe teritoriul Romaniei , poate depune plangerea penala la organele de urmarire penala din Romania , aceste organe avand obligatia de a transmite plangerea organelor competente din statul respectiv .
Aceasta reglementare se apica si denuntului ( art 223 C. pr. pen.)
Pare putin neclara aceasta reglementare, pai daca fapta s-a savarsit acolo, in acel stat, victima a venit in tara al carei cetatean este , sau unde locuieste , si depune plangerea, cand ar fi putut sa o depuna acolo?
Poate, sa spunem ca nu era decis daca sa se planga sau nu .Sau ar putea fi vorba si despre infractiuni savarsite pe teritoriul altui stat contra intereselor unui cetatean roman sau a persoanei care locuieste in tara , sau ar putea fi vorba si despre infractiuni informatice ( criminalitate infrormatica) , carora le-au cazut victime cetateni romani , sau care locuiesc in Romania ...
In privinta acestei reglementari se au in vedere si regulile ce privesc cooperarea judiciara in materie penala .
Ar fi interesant de stiut si procedurile care se aplica mai departe, totusi, care mai este rolul victimei mai departe , ar mai trebui audiat? daca da, cum? comisie rogatorie, se duce acolo?
Sunt chiar intrebari venite de la un necunoscator in aceasta materie si as fi interesata sa-mi lamuresc unele aspecte, chiar daca pe unele le mai intuiesc.
Cel mai recent răspuns: lia_alexe , utilizator 00:03, 20 Iulie 2011
Poate s-au gandit la situatia in care o persoana aflata in tranzit intr-o tara membra UE a fost martor /victima unei infractiuni in weekend, neavand astfel posibilitatea de a face sesizarea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infractiuni savarsite pe teritoriul altui stat esty esty Daca infractiunea s-a savarsit pe teritoriul altui stat ,de un cetatean roman care are rezidenta in statul respectiv,asupra altui cetatean roman cu domiciliul ... (vezi toată discuția)
Cum fac o sesizare la parchet anonymous1209 anonymous1209 Buna ziua, Cum pot sa fac o sesizare cu dovezi, fără a fi implicat deoarece ma tem pentru familia mea. Am dovezi ca mai multe persoane au constituit un grup ... (vezi toată discuția)
Ucidere din culpa pe teritoriul ungariei ContSters40598 ContSters40598 In urma unui accident rutier pe teritoriul Ungariei a rezultat decesul a doua persoane, una murind pe loc, cealalta la cateva zile in spital. Autoturismul ... (vezi toată discuția)