avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pensie alimentara

Prietenul meu are de paltit o pensie alimentara(copilul minor ptr care plateste pensie a ramas in grija mamei), data prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila. pana acum el nu a platit niciodata aceasta pensie. Ce se poate intampla in acest caz ? Exista posibilitatea ca el sa faca inchisoare pentru acest lucru ? sau sunt alte modalitati de recuperare ? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:03, 20 Iulie 2011
Daca sotia il va da in judecata iar instanta constata ca prietenul dvs a realizat venituri in aceasta perioada, sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de abandon de familie.
Infractiunea de abandon de familie prevazuta de art. 305 alin. (3) C. pen. se savarseste sub aspectul laturii subiective cu intentie in sensul ca, neplata pensiei de intretinere se datoreaza relei-credinte, ceea ce presupune posibilitatea efectuarii acestei plati unita cu lipsa vointei de indeplinire a obligatiei.
In cazul in care acea hotarare e definitiva si irevocabila, si prietenul dvs a fost obligata la plata pensiei de intretinere va trebui sa achite lunar copilului suma de bani la care a fost obligat. In cazul in care nu se conformeaza, mama copilului va putea sa faca impotriva lui plangere penala pt abandon de familie. Intr-adevar infractiunea de abandon de familie este prevazuta de lege cu inchisoarea, insa pana a se ajunge aici va trebui ca procurorul sa-l trimita in judecata si instanta sa aprecieze ca pedeapsa trebuie executata in regim privativ de libertate. Va putea fi si o condamnare cu suspendare, insa oricum ar fi, o condamnare are consecintele ei negative. Sfatul meu este sa incerce sa plateasca copilului pensia, daca nu poate toata suma macar o suma cat va putea pentru a dovedi buna intentie.
Va doresc succes.
Mama minorului are 2 variante:
-plangere penala pentru savarsirea infractiunii prev. de art 305 al. 1 lit c) c.pen,
-punerea in executare a hotararii prin care a fost stabilita pensia in favoarea minorului
In cel de-al doilea caz, pensia poate fi recuperata doar pe ultimii 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine imi plateste pensia alimentara pt minor? andd andd buna seara,am o intrebare daca ma poate lamuri cineva.am divortat anul trecut in august desi am iregistrat cererea de divort din 2010,sotul meu a fost obligat ... (vezi toată discuția)
Pensia alimentara alina_konya alina_konya Buna ziua!Suntem divortati de 1 an jumatate,copilul este in custodia mea,a mamei,sentinta este definitiva si irevocabila in care este stipulat plata pensiei ... (vezi toată discuția)
Abandon de familie ClaudiuVRB ClaudiuVRB Buna ziua. Se poate considera abandon de familie in acest caz?: Soț, soție divorțați in 1999 copilul ramane cu mama. In 2005 soțul ... (vezi toată discuția)