avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... nelamurire succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

nelamurire succesiune

Socrul meu a decedat in anul 1998. Soacra mea, care traieste inca, avea dintr-o casnicie anterioara doua fete, fete neinfiate de socrul meu. Si socrul meu a mai fost casatorit dar nu a avut copii cu niciuna dintre sotii. Socrul meu a mostenit impreuna cu o sora de-a lui (decedata si ea de vreo doi ani) un teren. Proprietatea asupra acelui teren o dovedea socrul si sora lui printr-o adeverinta eliberata de primarie, in anii 90, eliberata conform Legii 18/1991, adeverinta pe care erau mentionati ca proprietari amandoi (socrul si sora lui). Soacra mea nu a deschis succesiune in sase luni. Urmasii surorii socrului meu au deschis proces in instanta pentru clarificarea succesiunii si este chemata si soacra mea la proces. Intrebarea este: mai poate soacra mea sa pretinda vreun drept asupra acelui teren, in calitate de sotie supravietuitoare daca nu a deschis succesiunea in 6 luni?
Ultima modificare: Joi, 21 Iulie 2011
dan_mihutiu, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 19:58, 23 Iulie 2011
Succesiunea se deschide prin moarte. Soacra trebuia ca in termen de 6 luni sa accepte expres, sub beneficiu de inventar, tacit mostenirea sau sa refuze mostenirea.

Daca socrul avea si alte proprietati (casa, terenuri) iar soacra sa ocupat de respectivele proprietari (a locuit in casa, a platit impozite,etc) atunci inseamna ca a acceptat tacit mostenirea.

Atata vreme cat nimeni nu ii contesta calitatea este indreptatita sa participe la succesiune/
Socrul si soacra detineau o casa pe care, in anul 1995 (anterior decesului socrului)prin contract de intretinere, au transferat dreptul de proprietate asupra casei, mie si sotiei mele, cu intabulare din 1995. Soacra locuieste cu mine si sotia in aceasta casa. Dupa intabularea casei toate utilitatile si serviciile le-am trecut pe numele meu, eu suportand cheltuielile, inclusiv impozitele.
La instanta este suficient ca soacra sa declare ca a acceptat tacit mostenirea sau trebuie sa si dovedeasca acest lucru?
Scrie o declaratie prin care declara ca a locuit in casa, au fost platite utilitatile, etc.

Parintii socrului traiesc?


Nu mai traiesc. Are in viata doar nepoti de frati sau copii de-ai acestora
Dreptul de proprietate este imprescriptibil. insa dupa inmanarea adeverintei de punere in posesie trebuia ridicat titlul de proprietate asupra terenului de la Primarie. Ganditi-va cati mostenitori vin la rand acuma!

Alte discuții în legătură

Uzucapiune carmenbarbulescu carmenbarbulescu Buna ziua aş dori să primesc un răspuns pertinent la următoarea întrebare. dacă sora mamei mele, împreună cu soţul ei au locuit timp de 33 de ani în ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara mostenitori rezervatari dariad dariad In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza? Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut ... (vezi toată discuția)
Succesiune mariana.pirosca mariana.pirosca Buna ziua, Dupa decesul mamei am deschis un dosar de succesiune ,singurii mostenitori fiind eu si sora mea . Sora a decedat, succesiunea nefiind finalizata. ... (vezi toată discuția)