avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune fara mostenitori rezervatari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune fara mostenitori rezervatari

In cazul dezbaterii unei astfel de succesiuni, cum se procedeaza?

Caz concret. Persoana care decedeaza se presupune ca a lasat un testament sau a avut contract de intretinere (sau clauza de intretinere in testament) in favoarea unui nepot (nu se stie sigur care dintre acestea). Rude in viata sunt: sora decedatei cu fiul ei si nepotii din partea altor surorilor ale ei decedate (dintre care 2 sunt frati). Probabil ca sunt rude si din partea sotului decedatei, mort inaintea ei.

In acest caz, rudele in viata nu sunt chemate la dezbaterea succesiunii?
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 17:49, 27 Octombrie 2011
1. Rudele sotului care sunt in viata nu vin la mostenire. Pt sotul supravietuitor nu opreaza reprezentarea la succesiune.
2.Daca a lasat testament si nu are mostenitori rezervatari adica parinti, sot sau descendenti, testamentul daca este olograf vor fi citati toti succesibilii care au vocatie la mostenire, sora decedatului si nepotii de frate care vin prin reprezentare la succesiune. Acestia pot confirma valabilitatea testamanetului , il pot valida sau il pot ataca in instanta, pentru vicii de consimtamant, pt a contesta scrierea dupa ce in prelalabil se face expertiza grafologica. Si testamantul autentic poate fi contestat insa mai greu.Daca legatul adica testamentul este cu sarcina, aceasta nu poate fi indeplinita pe perioada cat testatorul traieste, deci excludeti testamentul cu clauza de intretinere in favoarea testatorului. Testamentul produce efecte dupa moartea testatorului. Daca a facut contract de intretinere cu atat mai bine pt cel care a fost obligat la intretinere. Este un act translativ de proprietate si nu poate fi atacat decat daca se dovedeste ca nu s a executat obligatia intretinerii.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
ContSters141818, utilizator
Daca e vb de bunuri comune cu sotul, trebuie intai dezbatuta succesiunea dupa sot pt ca mostenirea sotiei cuprinde si o parte din partea sotului, apoi la mostenirea femeii, legal vin fratii/ surorile in viata sau mostenitorii acestora ( pt fratii care nu mai sunt in viata).
Daca exista testament.. mostenitor e numai acela in favoarea cui s-a intocmit. Poate fi vb si de un contract de intretinere, insa acesta cuprinde numai bunuri proprii.
Pana va lamuriti daca exista vreun testament sau contract de vreun fel, fratii sau mostenitorii trebuie sa mearga la notar si sa dea o declaratie de acceptare a mostenirii.
Cat timp a trecut de la deces ?
Problema e ca nu stim cum se poate obtine o copie dupa certificatul de mostenitor (stim ca acesta exista) al nepotului favorizat pentru a vedea pe ce baza au fost exclusi de la dezbaterea succesiunii rudele in viata la momentul decesului. Banuiesc ca acolo va scrie pe baza caror acte s-a facut. Nu cred ca se mai poate face ceva in privinta obtinerii unor drepturi, dar dorim sa aflam adevarul, din anumite motive personale.

Deci dezbaterea succesiunii s-a facut cu multi ani in urma, inainte de revolutie. Atunci, un singur nepot a facut declaratie de acceptare a succesiunii (sotul meu) si asta intamplator. Sora defunctei (mama sotului meu, nepotul defunctei) nu a facut pentru ca atunci era grav bolnava. Ea nu mai traieste in prezent. Mai traiesc doar 2 nepoti, sotul meu si fratele nepotului favorizat, precum si sotia nepotului favorizat (el fiind decedat).

Interesant ca nu am stiut ca un contract de intretinere se face numai pentru bunuri proprii, nu si pentru bunuri imobile!

Daca am inteles bine, in cazul in care a existat un testament olograf, trebuiau chemati succesibilii, daca a existat un testament autentic, nu trebuiau chemati. Mentionez ca sora defunctei nici nu a stiut ca a existat o dezbatere a succesiunii.
bunuri proprii sunt cele ce i-au apartinut in intregime (100% numai decedatei).. fie mobile, fie imobile.
nu ati inteles bine.. nu conteaza ce testament e .. olograf sau autentic.. daca beneficiarul s-a prezentat la notar, testamentul a fost valabil, nu a atacat nimeni testamentul.. asta e, a intrat in posesie si proprietatea mostenirii.
ziceti ca sotul dvs a dat declaratie de acceptare.. intamplator. de ce a declarat ca accepta mostenirea dupa matusa cand soacra dvs era indreptatita sa faca asta ?

daca cel ce mostenit pana la urma proprietatea ce va intereseaza, a intabulat-o .. scrie in cartea funciara in ce baza a intabulat-o.. testament, contract de intretinere (daca i-o fi facut din timpul vietii )
puteti solicita un buletin de informare de la ocpi
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
gi-jane2, moderator
Se fac multe greseli in viata daca nu se cunosc legile si te iei dupa sfatul unora. Sotul a facut declaratie de acceptare pentru ca matusa, cat timp a fost in viata, a declarat ca lasa mostenirea la toti nepotii, chiar daca sora ei era inca in viata. Nefiind mostenitori rezervatari, autorul testamentului poate lasa oricui.

La putin timp dupa moartea matusii, s-a facut succesiunea si apoi casa a fost vanduta. Rezulta ca s-a procedat la intabulare. Ar fi o varianta cu extrasul de carte funciara. Multumesc.

Dar cum se poate contesta un testament cand noi nu am stiut de existenta lui la acea vreme si nici nu a fost chemata sora defunctei la succesiune. Era ea indreptatita sa fie anuntata de existenta testamentului? Pe atunci nu erau birouri notariale, ci doar Notariatul de stat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire, succesiune? goghita goghita Am ingrijit mai multi ani pe unchii mei (matusa e sora bunicii, pe linie materna). Nu aveau copii. Matusa, ruda mea de sange, de altfel a decedat. Dupa 6 ... (vezi toată discuția)
Testament paraschiv mariana paraschiv mariana Buna seara, Am un unchi(fratele bunicii) care mi-a facut un testament in fata unui avocat, pentru toate bunurile sale mobile si imobile. Sotia unchiului a ... (vezi toată discuția)
Testament. olive olive buna seara din nou revin cu o veche problema care pare ca nu se mai termina privind un testament sa o iau cu inceputul tatal meu a trait in concubinaj cu o ... (vezi toată discuția)