Buna ziua,
VA rog sa ma ajutati in urmatorul caz: Un SRL presteaza servicii intracomunitare (montaj acoperis)catre persoane fizice din italia care nu au cod de TVA, factura s-a facut cu tva si firma romaneasca nu este inregistrata in R.O.I, doar in scopuri de TVA, pt ca era nevoie de cazierul judiciar al asociatului italian din Romania,iar acesta nu a mai venit in Romania si firma a ramas asa.
Intrebarea este daca se declara in Decl 390 aceste facturi (in val de 10.000euro) sau doar in decontul de tva si se plateste tva-ul aferent?Multumesc!
din ceea ce spuneti dvs., eu deduc faptul ca ati montat acoperis pentru cladiri apartinand unor persoane fizice din italia, aceste cladiri fiind situate in italia.
conform art. 133, alin 4, litera a) din codul fiscal, locul prestarii pentru acest tip de servicii se considera a fi locul unde este situat imobilul, in cazul dvs. acest loc fiind italia.
pe cale de consecinta trebuia sa emiteti facturi fara tva, chiar daca beneficiarii sunt persoane fizice neimpozabile.
de asemenea, acest tip de servicii nu se declara in 390, indiferent de statutul beneficiarului.
Mi s-a spus ca persoanelor fizice trebuie sa le fac facturi cu tva,pt ca nu au acel cod valabil de tva.Sau nu e valabil in cazul tuturor serviciilor?Dar daca ar fi vorba de livrare de bunuri catre persoane fizice din Italia tot fara tva s-ar elibera factura?
Multumesc!
tocmai asta v-am explicat, nu e valabil in cazul tuturor serviciilor, iar in cazul dvs. era o exceptie de la regula generala.
in cazul livrarilor de bunuri din romania catre persoane fizice din italia neinregistrate in scopuri tva, factura trebuia eliberata cu tva.
(si aici exista un plafon - 27.889 euro, care daca se depaseste necesita inregistrarea in scopuri tva in italia)
in cazul serviciilor de montaj acoperis catre persoane fizice din italia - neimpozabil in romania, cf art. 133, alin 4, lit. a) cod fiscal
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Declaratia 390
ga-ga
buna! ce ma sfatuiti sa fac? am o firma care presteza servicii de ipsoserie in franta-in decembrie s-a facut prima factura pt benef din Franta - locul ... (vezi toată discuția)
Tva din 2010
camicami
ce inseamna ca TVA se va aplica in locul in care este stabilit clientul? incepand cu 01.ian.2010
Cum intocmeste factura,din punct de vedere TVA o societate ... (vezi toată discuția)