avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Codebitor banca - Divort administrativ, \"obligatie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Codebitor banca - Divort administrativ, "obligatie de plata solidara si indivizibila"


Pe scurt, ca sa nu va plictisesc prea mult, uitati despre ce este vorba: acum un an am inceput neoficial toate demersurile pentru un divort pe cale administrativa, de comun acord. Nu avem copii, insa aveam bunuri comune-2 masini, o casa si un credit pentru nevoi personale, girat cu apartamentul soacrei. Pana la momentul de fata, am facut nenumarate procuri sotului pentru toate tranzactiile bunorilor imobile pe care le-am avut. La ora actuala nu mai avem in comun decat acest imprumut de aprox 30 mii de euro unde eu sunt codebitor- momentan nu are pretentii de plata.Nu inca cel putin-el debitor si soacra propietar(mentionez ca e un credit de nevoi personale insa el este beneficiarul direct al acestuia) In contractul de credit, banca isi asuma dreptul de a pastra "solidara si indivizibila obligatia da plata"- si desi am incercat toate modalitatile posibile (aducerea unui alt codebitor spre exemplu, banca continua sa-mi ceara hotararea de divort in baza careia ar putea incepe procedura de analiza a situatiei mele, insa tot nu-mi garanteaza ca nu voi figura in continuare ca si codebitor. Stiu ca de preferat ar fi un divort in instanta, cu cerere de partaj catre instanta. Insa asta implica timp, si mai ales bani.La ora actuala eu neavand nici timp nici bani. Mentionez ca in urma tranzactiilor pe care le-a facut, a achitat jumatate din creditul pe care l-am semnat impreuna, cei 30 mii datorati acum, fiind doar jumatatea lui.
Revenind la subiect... Pentru ca sunt constienta de faptul ca un divort administrativ nu-mi rezolva si statutul de codebitor...am cerut sotului sa faca refinantare la o alta banca, unde din start sa nu figurez eu ca si codebitor, ci cumnatul meu. Toate bune si frumoase, insa noua banca vrea ca eu sa semnez de "luare la cunostinta" deoarece din punct de vedere legal suntem inca sot si sotie.

INTREBAREA mea este: Este posibila semnarea unui act notarial - acord/declaratie/contract sau oricare ar fi numele, daca exista in primul rand- intre mine si sot prin care el isi asuma datoria pe care o are in banca? Ideea e ca in momentul in care nu mai figurez ca si codebitor pe datoria lui, divortul administrativ e primul lucru pe care il fac.La momentul de fata, dupa ce am descoperit toate lucrurile"dragute" pe care le-a facut...e dispus sa faca orice numai sa nu incep sa-l tarai pe la judecatorie. Cum v-am mai spus, la urma urmei e doar o chestiune de timp, bani si spalat rufele in public.. Aaa, si super rusinoasa pentru mine de asememenea, caci eu am fost credula cu procurile.


Cel mai recent răspuns: anamaria_f , utilizator 21:52, 24 Iulie 2011
datoria este proprie sotului.Daca nu ar dori sa plateasca diferenta si Banca ar hotarî ca-i este mai convenabila urmarirea fideiusorului, sunteti buna de plata.
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Iulie 2011
ContSters121210, utilizator
ca sa puteti obtine acel inscris notarial si pt aproduce efecte juridice trebuie mai intai sa aveti hotararea de divort.
divortati dvs la notar, obtineti certificatul de divort.. mergeti la banca si ori refintanteaza , ori aduce dansul alt coplatitor... daca nu vor, partajul il faceti in instanta, partajati ce bunuri si datorii aveti si citati banca la partaj, ca hot in ceea ce priveste creditul sa-i fie opozabila.

datoria este proprie sotului.Daca nu ar dori sa plateasca diferenta si Banca ar hotarî ca-i este mai convenabila urmarirea fideiusorului, sunteti buna de plata.
Prin ce scamatorie juridica ati inceput neoficial procedura administrativa in urma cu un an, cata vreme mica reforma este publicata în Monitorul Oficial cu numărul 714 din data de 26 octombrie 2010?
Va multumesc pentru text.Este cel mai hazliu citit pana in prezent de mine pe aceasta platforma.De pilda, expresia ”pe scurt” urmata de mai multe fraze este bestiala.
Ultima modificare: Duminică, 24 Iulie 2011
ContSters121210, utilizator
Multumesc de raspuns. Cat priveste textul, mai mult sau mai putin hazliu, reprezinta versiunea scurta a telenovelei . Vorba multa, saracia omului, insa speta e destul de stufoasa… mai ales in conditiile in care contractul de credit mi se pare abuziv. Atata timp cat legiuitorul considera familia celula de baza a societatii si imi refuza, in calitate de sotie reglementarea unor situatii juridice in fata unui notar, faimoasa obligatie solidara si indivizibila catre banca mi se pare total deplasata. Banuiesc ca nu sunt singura in situatia asta si nici ultima care va formula o plangere la OPC. Lasand la o parte “drama individuala” ma gandesc ca politicile bancare interne ar trebui sa fie centrate pe client. Mi-a luat o luna sa obtin un raspuns scris cu privire la pozitia bancii in cazul de fata.
Cat priveste “scamatoria juridica” … nu exista. Exprimarea mea a fost cu siguranta ambigua, caci m-am referit (cel putin asta mi-a fost intentia) la toate activitatile care decurg din decizia comuna de divort. Cele clasice de genul: “eu iau capra, tu iei varza, vindem casa, achitam sau nu achitam creditul…si cand terminam toate detaliile practice, numai ce intra in vigoare si procedura simplificata de divort. Si mai mult de atat, e chiar gratis si fara prea multa bataie de cap” (sau cel putin asa era in ianuarie, cand am depus actele prima data. Vorba aia: is romanca, deci trebuie sa fiu practica. Si daca exista o cale mai simpla, ce sens are sa complici lucrurile?! )

Alte discuții în legătură

Impartire credite drmon drmon buna ziua, in anul 2014 am facut o refinantare la toate creditele mele si ale sotului. pe aceasta refinantare eu sunt titular iar el e co--debitor. daca ... (vezi toată discuția)
Divort, datorii mari anomarairam anomarairam Buna ziua, am o prietena care nu se mai intelege cu sotul ei si ar vrea sa divorteze, din cate am inteles de la ea va fi de comun acord. Situatia lor ... (vezi toată discuția)
Divorț. poate prelua unul dintre soți ratele la creditul imobiliar făcut în timpul căsătoriei? mariaevelina mariaevelina Buna ziua, Eu si sotul suntem in proces de divort, la ultima infatisare am convenit ca divortul sa fie prin acord. Avem un copil minor de trei ani si un ... (vezi toată discuția)