avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort, datorii mari
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort, datorii mari

Buna ziua, am o prietena care nu se mai intelege cu sotul ei si ar vrea sa divorteze, din cate am inteles de la ea va fi de comun acord. Situatia lor financiara e putin mai complicata, el castiga foarte putin, mai mult ea intretine familia. Momentan au credite in sold de aproximativ 70.000 EUR, vor sa vanda apartamentul sa isi achite o parte din datorii, dar tot raman cu 20.000 EUR credite la mai multe banci. Intrebarea mea este ce se va intampla cu aceste credite dupa divort? Titular este ea, el este codebitor, au si o fata de 18 ani. Cum se vor imparti aceste credite dupa divort? El vrea sa plece in Germania, in cazul in care creditele se impart 50%,50% cum i se vor imputa lui cheltuielile? Nu stim daca acolo va lucra cu carte de munca. Va rog sa ma ajutati cu un sfat, ce ar trebui sa faca sa nu ramana sa plateasca ea creditele, acestea au fost facute in timpul casniciei.
Multuneac anticipat de ajutor!
Daca sotul nu e de acord sa isi asume datoria si nu va binevoi sa plateasca, nu prea are cum sa il forteze, din pacate executata silit va fi tot ea ca are salariu, are ce sa-i ia
Depinde cum au semnat la banca, dar mai mult ca sigur ca sunt debitori in solidar, fapt pentru care daca se va ajunge la executare silita, creditorul (banca, sau cine le-a dat banii) va lua de la care gaseste, urmand ca mai apoi sotul nedreptatit (sau executat mai mult decat partea lui) sa se indrepte impotriva celuilalt ex-sot (in instanta, daca nu se inteleg de buna voie).
La partaj vor intra atat bunurile comune, cat si datoriile.

Sa lichideze cat pot de mult din bunuri si din datorii.

Diferenta va fi de platit conform contractelor cu banca.

Daca va plati doar sotia si partea sotului, va avea dreptul sa se indrepte ulterior impotriva lui si sa solicite restituirea acestor sume.

O astfel de speta ar fi de castigat, dar ramane intrebarea daca va putea fi si executat fostul sot daca acesta nu realizeaza venituri legale sau nu are bunuri proprii.
El mai are alte bunuri? Ce doresc cei doi?
Ar fi buna o intelegere privind plata restului de credit dupa vanzarea imobilului cu un garant pentru fiecare sot.
Ar mai fi varianta inchirierii imobilului, depinde de rata, de chirie, de stres si chin...
Din cate stiu el nu mai are separat nici un bun. Masina o mai au bun comun.ndaca e sa se angajeze in Germania cu carte de munca poate fi executat de aici, din Romania?
Multumesc frumos de raspunsuri!

Alte discuții în legătură

Divort/partaj/credit stmonica stmonica Buna ziua Eu si sotul meu urmeazasa divortam, ne-am inteles asupra divortului vom merge la notar. Ramane insa problema partajului...am cazut si aici de acord ... (vezi toată discuția)
Partajarea datoriilor elian c elian c Am doua intrebari: 1. Daca partajul se face in raport cu aportul fiecarui sot la veniturile aduse in casnicie (ex. 1/3), cum se partajeaza creditele ... (vezi toată discuția)
Partaj - datorii comune diana_sal diana_sal buna ziua, va rog sa ma ajutati cu o informatie. in urma unei casatorii de 7 ani, am divortat de sotul meu la notar. La desfacerea casatoriei nu am facut si ... (vezi toată discuția)