Stoica Ioana a scris:
Obligatia contractuala care s-a nascut din incheierea contractului de imprumut este comuna.
Astfel, veti putea disputa in cadrul partajului obligatia de plata a ratelor bancare.
Trebuie sa aveti in vedere urmatoarele: in contractul incheiat cu banca sunteti ambii -parte titular si codebitor, iar plata ratelor revine amandurora(pana va fi dispusa partajarea creditului dobandit in timpul casatoriei ).
Am aratat mai sus cum e cu creditele. Ele sunt contractate doar pe numele sotului. Stiu ca "Atat drepturile, cat si obligatiile sunt comune , in cazul in care acestea au fost dobandite in timpul mariajului.", dar asta numai in fata instantei, la partaj. Cand vine vorba de banci, raspunde doar cel ce e trecut in contractul de imprumut. Doar unde este si codebitor celalalt sot poate fi obligat la plata creditului nerambursat, dar numai in cazul in care debitorul nu-l achita.
Eu ma refeream pur si simplu la MODUL DE PARTAJARE A CREDITELOR: in functie de aportul fiecarui sot in casnicie sau pe jumatate?!
In ceea ce priveşte datoriile comune ale fostilor soţi , instanta de judecata poate dispune obligarea sotului dumneavoastra la restituirea cotei de ½ din împrumutul contractat în timpul căsătoriei, dar si la obligarea platii cotei de 1/2 din sumele de bani ramase neplatite la banca, pana la implinirea termenului de rambursare.
Nu am inteles: pentru ce sa plateasca sotul care a imprumutat bani de la banca pe care i-a folosit in casnicie? I-a folosit doar el? Da, debitul neachitat intra in masa de partaj, dar acesta se regleaza prin impartirea bunurilor: sotul care v-a plati debitele va primi in schimb bunuri matriale in plus la partaj. Instanta nu poate dispune ca obligatiile contractuale de imprumut sa treaca pe numele altei persoane, decat titularul contractului de imprumut. Sau se poate?