avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... creditul de nevoi personale se imparte la divort?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

creditul de nevoi personale se imparte la divort?

In anul 2005 m-am casatorit iar in 2014 am divortat de fosta sotie. Impreuna am construit pe terenul parintilor mei o casa in care am locuit pana in prezent si unde locuiesc eu ca si fiu mai departe. Investitia este facuta pe numele tatalui meu. In anul 2014 am facut un credit de nevoi personale pt a mai moderniza cate ceva la casa dar nu am mai apucat sa facem investitia deoarece fosta sotie a luat o parte din bani si a plecat de acasa avand o relatie extraconjugala. Eu platesc mai departe creditul care este luat pe nevoi personale. Partajul l-am facut la un mediator fara a mentiona valoarea creditului luat impreuna. Pot cere in instanta impartirea creditului? Ce pretentii poate avea fosta sotie? va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 12:25, 9 Octombrie 2014
Ce intelegeti prin impartirea creditului? Sa fie si sotia obligata sa plateasca?
Fosta sotie poate pretinde anumite sume de bani, pe care va sustine, probabil, ca le-a cheltuit pentru construirea casei. ...Asta, daca nu cumva va cere expertiza asupra constructiei si plata a jumatate din contravaloare...
Dar casa a fost trecuta in partaj?

Sa intelegem ca nu? pentru ca a fost facuta pe numele tatalui dvs.
Datoriile pot fi supuse impartelii ( se procedeaza la imparteala atat a activului, cat si a pasivului patrimonial ).


Atat drepturile, cat si obligatiile sunt comune , in cazul in care acestea au fost dobandite in timpul mariajului.( am in vedere obligatiile contractate pentru nevoile obisnuite din timpul casatoriei ).


Obligatia contractuala care s-a nascut din incheierea contractului de imprumut poate fi comuna.


Astfel, veti putea disputa in cadrul partajului obligatia de plata a ratelor bancare.



In ceea ce priveşte datoriile comune ale fostilor soţi , instanta de judecata poate dispune obligarea fostei sotii a dumneavoastra la restituirea cotei de ½ din împrumutul contractat în timpul căsătoriei, dar si la obligarea platii cotei de 1/2 din sumele de bani ramase neplatite la banca, pana la implinirea termenului de rambursare.


Succes.
casa nu a fost trecuta la partaj fiind propietatea parintilor si construita prin sprijinul lor atat financiar cat si ca manopera pentru constructia locuintei. Fosta sotie ma tot ameninta ca vrea jumatate din valoarea locuintei. Iar la plata creditului nu vrea sa participe. Imprumutul este luat pe numele meu iar ea este coplatitor. In concluzie pot sa ma trezesc cu jumatate de casa luata si cu un credit de nevoi personale de platit mai departe? Nu vreau ca sa impart creditul jumatate dar o parte din bani vreau sa-i recuperez , sume care au folosite de ea in interes propriu exclusiv.
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2014
dumitru70, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se poate face partajul? catalucan catalucan Buna ziua, am construit o casa (parter + mansarda )impreuna cu fosta sotie. Dupa divort avem partajul. Casa este la rosu si s-a construit din banii luati ... (vezi toată discuția)
Partaj casa parter+mansarda AndreiZa AndreiZa Buna ziua. Tocmai am iesit dintr-un divort.Am impreuna cu fosta sotie o bucata de pamant pe care am construit o casa, acum fiind la rosu. Deocamdata am acte ... (vezi toată discuția)
Credit nevoi personale MisteriosulDCO MisteriosulDCO Buna ziua. Am o intrebare: mai pot recupera vreo parte din banii unui credit de nevoi personale luat impreuna cu fosta sotie (ea fiind coplatitor)? Creditul a ... (vezi toată discuția)