In anul 2005 m-am casatorit iar in 2014 am divortat de fosta sotie. Impreuna am construit pe terenul parintilor mei o casa in care am locuit pana in prezent si unde locuiesc eu ca si fiu mai departe. Investitia este facuta pe numele tatalui meu. In anul 2014 am facut un credit de nevoi personale pt a mai moderniza cate ceva la casa dar nu am mai apucat sa facem investitia deoarece fosta sotie a luat o parte din bani si a plecat de acasa avand o relatie extraconjugala. Eu platesc mai departe creditul care este luat pe nevoi personale. Partajul l-am facut la un mediator fara a mentiona valoarea creditului luat impreuna. Pot cere in instanta impartirea creditului? Ce pretentii poate avea fosta sotie? va multumesc anticipat.
Fata de banca sunteti debitor pentru intreaga suma. Nicio instanta nu va putea sa dispuna bancii sa accepte impartirea datoriei intre dumneavoastra si fosta sotie.
Tot ceea ce puteti obtine este obligarea fostei sotii sa va achite cota parte stabilita de instanta din acea datorie.
Casa nu o poate lua banca, nici nu o poate executa silit, neaflandu-se in patrimoniul dumneavoastra. Nici fosta sotie nu poate emite pretentii cu privire la casa. Eventual, poate cere parintilor dumneavoastra restituirea sumelor cu care a contrubuit la construirea casei, daca nu cumva a intervenit prescriptia.
Chiar daca ajungeti la un mediator, nu semnati nimic pana nu va consultati cu avocatul dumneavoastra.
Deci eu ramane sa platesc tot creditul? Ce se intampla daca nu mai platesc ratele la banca dupa ce platesc jumatate din suma? Ce inseamna prescriptie? casa a fost construita in anul 2005. Sa inteleg ca daca eu deschid actiune in instanta pentru restituirea unei parti din credit , instanta imi va respinge cererea?
Pentru casa si contributia adusa la edificarea ei, fosta sotie ar putea introduce actiune impotriva parintilor dvs., daca ei sunt proprietarii. Daca ati construit casa impreuna, dar pe numele tatalui dvs., este dreptul ei sa-si recupereze banii investiti acolo.
Cat despre creditul de nevoi personale pe care l-ati facut impreuna, si care fiind negarantat nu poate depasi dupa noile norme 10.000 de euro, probabil ca fosta sotie considera ca folosind in scop propriu o parte din bani isi recupereaza investitia din casa parintilor dvs.
Strict in raport cu banca, amandoi sunteti tinuti sa achitati intregul credit. Daca fosta sotie este codebitoare, divortul nu are nicio implicatie asupra creditului. Ca si codebitor, ar trebui sa aiba aceleasi drepturi si obligatii ca si debitorul, cu exceptia cazului cand exista dispozitii contractuale contrare. Pe scurt, fiind codebitor avea dreptul la banii imprumutati dar are si obligatia de a-i restitui bancii.
Locuinta este pe numele parintilor si construita in timp ce eram impreuna. Atat partea financiara cat si ajutorul pt ridicarea ei au fost din partea parintilor mei. Ce bani investiti poate sa ceara? Nu mi se pare corect din punctul meu de vedere. Deci ai mei imi ridica o casa ,(bani si ma ajuta si cu forta de munca ) iar la divort eu sa ii platesc fostei sotii o parte din bani. La credit.. banii au fost luati impreuna , ea cheltuie o parte din bani pe lucruri proprii si excursie in strainatate si eu raman sa platesc tot creditul. Oricum va multumesc pentru raspunsuri.